Na računu javnih prihoda rekordne 2,3 milijarde KM

Poreska uprava Republike Srpske u prošloj godini na račun javnih prihoda Srpske prikupila je rekordne 2,353 milijarde KM, što je najveća godišnja naplata ovih prihoda od 2002. godine, kada je ta uprava osnovana.

Iz Poreske uprave su saopštili da su u cijeloj prošloj godini zadržali pozitivan trend u naplati javnih prihoda, što se može pripisati svakodnevnim aktivnostima koje preduzimaju u okviru svoje nadležnosti.

“Implementacijom novog Integrisanog informacionog sistema omogućeno nam je automatsko izdavanje opomena, kao i izrada rješenja prinudne naplate, što je imalo pozitivan efekat na naplatu javnih prihoda”, navode iz uprave.

Naplata javnih prihoda u prošloj godini veća je za 176,5 miliona KM ili osam odsto u odnosu na 2016. godinu, uz snažan rast naplate direktnih poreza i doprinosa, te ostalih javnih prihoda.

U prošloj godini naplaćeno je 466,6 miliona KM direktnih poreza, što je za 32,4 miliona KM ili sedam odsto više nego godinu ranije.

Najveći rast naplate u ovom segmentu prihoda ostvaren je kod poreza na dohodak – 234,3 miliona KM ili 18,2 miliona KM više, dok je porez na dobit naplaćen u iznosu od 193 miliona KM, ili šest odsto više.

“Značajan rast naplate zabilježen je i kod prihoda od poreza na nepokretnosti koji je u 2017. godini naplaćen u iznosu od 25,1 milion KM, što je za 10 odsto ili 2,2 miliona KM više nego u 2016. godini. Rast naplate od tri odsto je zabilježen i kod poreza na upotrebu, držanje i nošenje dobara”, navode iz Poreske uprave.

Prihodi od doprinosa u prošloj godini iznosili su gotovo 1,5 milijardi KM, što je za sedam odsto ili 101,1 milion KM više nego godinu dana ranije.

Za Fond PIO naplaćeno je 798,8 miliona KM ili 41,7 miliona KM više, za Fond zdravstvenog osiguranja – 572,1 milion KM ili 10 odsto više, dok je za Fond dječije zaštite naplaćeno 60,2 miliona KM ili šest procenata više.

“Veća naplata ostvarena je i kod prihoda po osnovu doprinosa za Zavod za zapošljavanje i Fond za zapošljavanje lica sa invaliditetom, i to za šest, odnosno 11 procenata”, navodi se u saopštenju.

Kada je riječ o ostalim javnim prihodima, lani je ostvarena naplata od 395,8 miliona KM, što je za 45,1 milion KM više nego u 2016. godini, a najveći rast u ovom segmentu ostvaren je kod taksi i naknada, naplaćenih u iznosu od 246,1 milion KM, dok je po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću naplaćeno 25,1 milion KM.

Naplaćeni prihodi po osnovu kazni u posmatranom periodu iznosili su 20,9 miliona KM ili 15 odsto više, dok je manja naplata zabilježena jedino kod koncesionih naknada, koje su lani naplaćene u iznosu od 35,1 milion KM, što je za 9,1 milion KM manje.

Ovo smanjenje se pripisuje stupanju na snagu Zakona o izmjenama Zakona o naknadama za korišćenje prirodnih resursa za proizvodnju električne energije, kojima su smanjeni, odnosno vraćeni na nivo prije poplava, iznosi naknada za korišćenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije i način plaćanja.

Zaostale obaveze po osnovu indirektnih poreza i doprinosa za Fond solidarnosti u prošloj godine naplaćene su u iznosu od oko 13,5 miliona KM, što je smanjenje za 2,1 milion KM.

“Na to je uticalo stupanje na snagu Zakona o prestanku važenja Zakona o posebnom doprinosu za solidarnost, koji je u primjeni od 1. januara prošle godine“, navode u Poreskoj upravi.

Na području Srpske lani je registrovano 1.190 poreskih obveznika-pravnih lica i 2.934 poreska obveznika-preduzetnika, dok je istovremeno odjavljeno 329 poreskih obveznika-pravnih lica i 1.176 poreskih obveznika-preduzetnika.

Poreska uprava Srpske zahvalila je poreskim obveznicima koji uredno izvršavaju svoje poreske obaveze i pozvala ih da da posluju u skladu sa važećim propisima, svoje obaveze izvršavaju blagovremeno i time doprinesu jačanju Srpske i njene ekonomije.

(Srna)

86. DAN “Pravda za Davida” i večeras na Trgu Krajine

Večeras je, po 86. put, na Trgu Krajine održano okupljanje “Pravda za Davida”. ”Dragi moj sine, mi smo 20. tačka kod nadležnih institucija. Saučesništvo je teži zločin od ubistva i za to je kazna do 45 godina. Dragi moj Đakac, sine moj, rekao sam na grobu, ko god se plaši, može otići”, rekao je Davor

KONTIKI PROBUDIO AERODROM Poletio prvi avion iz Banjaluke u Tursku

Sa Aerodroma Banjaluka danas je poletio prvi avion u Tursku, a ukrcani putnici će po prvi put, bez presjednja, za samo dva sata biti u Antaliji. Banjalučani koji danas lete u Tursku na more, iskoristili su prvi od devet čarter letova agencije „KonTiki Travel“, koja je ovog ljeta oživjela banjalučki aerodrom. -Let iz Banjaluke je

FUDBALSKI SAVEZ BIH Slučaj Borac ide pred UEFA

Odluku o učešću Fudbalskog kluba Borac naredne sezone u BH. Telekom Premijer ligi Bosne i Hercegovine donijeće Evropske fudbalske asocijacija (UEFA), odlučeno je na današnjoj sjednici Izvršnog odbora Nogometnog / Fudbalskog saveza BiH. Na ovakav potez u bh. kući fudbala odlučili su se nakon što su iz banjalučkog kluba zatražili zaštitu zakonitosti od Izvršnog odbora,

KOD GRADSKOG MOSTA GRADE HOTEL Nakon Nove Varoši stiže još primjedbi na regulacioni plan

Regulacionim planom za interpolaciju objekata društvenog sadržaja u Obilićevu se namjerava srušiti baraka koju godinama koristi omladinski centar„Zdravo da ste“, a umjesto nje graditi hotel. Ovaj regulacioni plan koji predviđa izmjene na sedam lokacija u gradu izazvao je pravo negodovanje u Banjaluci, a nakon pobune mještana Nove Varoši, primjedba je stigla i od organizacije „Zdravo