Na računu javnih prihoda rekordne 2,3 milijarde KM

Poreska uprava Republike Srpske u prošloj godini na račun javnih prihoda Srpske prikupila je rekordne 2,353 milijarde KM, što je najveća godišnja naplata ovih prihoda od 2002. godine, kada je ta uprava osnovana.

Iz Poreske uprave su saopštili da su u cijeloj prošloj godini zadržali pozitivan trend u naplati javnih prihoda, što se može pripisati svakodnevnim aktivnostima koje preduzimaju u okviru svoje nadležnosti.

“Implementacijom novog Integrisanog informacionog sistema omogućeno nam je automatsko izdavanje opomena, kao i izrada rješenja prinudne naplate, što je imalo pozitivan efekat na naplatu javnih prihoda”, navode iz uprave.

Naplata javnih prihoda u prošloj godini veća je za 176,5 miliona KM ili osam odsto u odnosu na 2016. godinu, uz snažan rast naplate direktnih poreza i doprinosa, te ostalih javnih prihoda.

U prošloj godini naplaćeno je 466,6 miliona KM direktnih poreza, što je za 32,4 miliona KM ili sedam odsto više nego godinu ranije.

Najveći rast naplate u ovom segmentu prihoda ostvaren je kod poreza na dohodak – 234,3 miliona KM ili 18,2 miliona KM više, dok je porez na dobit naplaćen u iznosu od 193 miliona KM, ili šest odsto više.

“Značajan rast naplate zabilježen je i kod prihoda od poreza na nepokretnosti koji je u 2017. godini naplaćen u iznosu od 25,1 milion KM, što je za 10 odsto ili 2,2 miliona KM više nego u 2016. godini. Rast naplate od tri odsto je zabilježen i kod poreza na upotrebu, držanje i nošenje dobara”, navode iz Poreske uprave.

Prihodi od doprinosa u prošloj godini iznosili su gotovo 1,5 milijardi KM, što je za sedam odsto ili 101,1 milion KM više nego godinu dana ranije.

Za Fond PIO naplaćeno je 798,8 miliona KM ili 41,7 miliona KM više, za Fond zdravstvenog osiguranja – 572,1 milion KM ili 10 odsto više, dok je za Fond dječije zaštite naplaćeno 60,2 miliona KM ili šest procenata više.

“Veća naplata ostvarena je i kod prihoda po osnovu doprinosa za Zavod za zapošljavanje i Fond za zapošljavanje lica sa invaliditetom, i to za šest, odnosno 11 procenata”, navodi se u saopštenju.

Kada je riječ o ostalim javnim prihodima, lani je ostvarena naplata od 395,8 miliona KM, što je za 45,1 milion KM više nego u 2016. godini, a najveći rast u ovom segmentu ostvaren je kod taksi i naknada, naplaćenih u iznosu od 246,1 milion KM, dok je po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću naplaćeno 25,1 milion KM.

Naplaćeni prihodi po osnovu kazni u posmatranom periodu iznosili su 20,9 miliona KM ili 15 odsto više, dok je manja naplata zabilježena jedino kod koncesionih naknada, koje su lani naplaćene u iznosu od 35,1 milion KM, što je za 9,1 milion KM manje.

Ovo smanjenje se pripisuje stupanju na snagu Zakona o izmjenama Zakona o naknadama za korišćenje prirodnih resursa za proizvodnju električne energije, kojima su smanjeni, odnosno vraćeni na nivo prije poplava, iznosi naknada za korišćenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije i način plaćanja.

Zaostale obaveze po osnovu indirektnih poreza i doprinosa za Fond solidarnosti u prošloj godine naplaćene su u iznosu od oko 13,5 miliona KM, što je smanjenje za 2,1 milion KM.

“Na to je uticalo stupanje na snagu Zakona o prestanku važenja Zakona o posebnom doprinosu za solidarnost, koji je u primjeni od 1. januara prošle godine“, navode u Poreskoj upravi.

Na području Srpske lani je registrovano 1.190 poreskih obveznika-pravnih lica i 2.934 poreska obveznika-preduzetnika, dok je istovremeno odjavljeno 329 poreskih obveznika-pravnih lica i 1.176 poreskih obveznika-preduzetnika.

Poreska uprava Srpske zahvalila je poreskim obveznicima koji uredno izvršavaju svoje poreske obaveze i pozvala ih da da posluju u skladu sa važećim propisima, svoje obaveze izvršavaju blagovremeno i time doprinesu jačanju Srpske i njene ekonomije.

(Srna)

“Sector security” prvi u BiH dobio industrijsku dozvolu za sigurnost

Kompanija “Sector security” prva je kompanija u BiH koja je u branši bezbjednosti dobila industrijsku dozvolu za sigurnost od strane Ministarstva bezbjednosti BiH. Dozvolu je predsjedniku Uprave kompanije “Sector security” Slaviši Kruniću danas uručio pomoćnik ministra bezbjednosti BiH Mate Miletić. Pored dozvole koju je dobila kompanija, uručeno je i 17 personalnih certifikata rukovodiocima u „Sector

BIOGRAFIJE NOVIH MINISTARA: SNSD – 8, SP – 3, DNS – 2, DEMOS, US i NDP po jedan resor

Mandatar za sastav nove Vlade RS, Radovan Višković, danas je, na sjednici Narodne skupštine, predložio narodnim poslanicima imena 16  ministara. Oni dolaze iz šest različitih političkih partija, a među njima se nalazi šest žena. – Niko u kabinetu neće biti zaštićen od nerada. Oni koji se ne budu uklapali u koncept rada nove vlade neće

SEZONA BOLJA OD PRETHODNIH Većina Banjalučana zadovoljna grijanjem

Grijna sezona u Banjaluci je u punom jeku, a prema dosadašnjim iskustvima većine korisnika biće bolja i kvalitetnija od prethodnih. “Ja sam grijanjem prezadovoljna iako sam po prirodi zimogrožljiva. Zaista nemam nikakve primjedbe, kako ove, tako ni nekoliko sezona unazad”, kazala nam je Jelena Lakić iz Ulice Petra Rađenovića u Novoj varoši. Njeno mišljenje dijeli

ZBOG POVREDA ZADOBIJENIH PADOVIMA Pomoć u Hitnoj službi zatražio 31 pacijent

Snijeg koji je Banjaluku prekrio u petak pješacima je prouzrokovao velike probleme. Za samo tri dana pomoć u banjalučkoj Hitnoj službi zatražio je 31 pacijent. Kako su potvrdili iz ove ustanove, od petka pa do jutros pomoć zbog povreda koje su zadobili padovima tražila je 31 osoba. „Većina njih je upućena u UKC na dodatne

NOVA VAROŠ Spiralni tobogan koči gradnju igrališta

Mališani iz naselja Nova varoš, po svemu sudeći, ove godine neće osjetiti čari novog igrališta jer je izvođač radova ponovo probio rok za završetak radova. Savremeno igralište, vrijedno 66.456 KM, koje bi u potpunosti trebalo da bude izrađeno od prirodnih materijala, djeca sa nestrpljenjem čekaju već mjesecima. Iako je bilo najavljivano da će radovi biti

BOKS, KIK BOKS, JIU JITSU MMA akademija “Underdogs” vrši upis novih članova

MMA akademija “Underdogs” Banja Luka vrši upis novih članova. “Bilo da ste početnik, rekreativac, amater, profesionac dođite da treniramo zajedno u dobroj atmosferi. Dovedite se u vrhunsku fizičku formu i naučite tehnike boksa, kikboksa, brazilskog jiu jitsu, rvanja”, poručuju iz Akademije. Treninzi se održavaju pet puta sedmično, a moguće je trenirati individualno ili grupno. Više