Vijesti 03.06.2019.

NA RASPOLAGANJU 900.000 KM: Za podsticaje prijavljeno 430 poljoprivrednika

ČITANJE: 1 minuta

Za subvencije i premije iz gradskog budžeta, namjenjene za razvoj poljoprivredne proizvodnje, prijavilo se 430 poljoprivrednika sa područja Banje Luke.

Kako su naveli iz Centra za razvoj poljoprivrede i sela, od ovog broja, za podsticajna sredstva prijavljeno je 106 kandidata, premije za razvoj poljoprivredne proizvodnje 268 i njih 56 za sufinansiranje „start ap paketa“ (proizvodnja krastavaca kornišona i ljekovitog bilja).

-Nakon kontrole ispunjenosti uslova iz javnog poziva, komisija trenutno provjera stanje na terenu, nakon čega će da boduje kandidate, sačini rang listu, te završi ostale aktivnosti u skladu sa  pravilnikom o radu komisije – kazali su iz Centra.

Za ove namjene obezbijeđeno je 900.000 KM, a po prvi put, u saradnji sa Međunarodnim fondom za razvoj poljoprivrede, podršku će dobiti i proizvođači ljekovitog bilja i krastavaca – kornišona.

Na javni poziv za podsticajna sredstava koji je bio otvoren do 3. maja, mogli su se prijaviti poljoprivrednici za sufinansiranje voćarske i proizvodnje u zaštićenim prostorima, izgradnje hladnjača i sušara i objekata za uzgoj stoke, nabavku opreme i poljoprivredne mehanizacije, sufinansiranje proizvodnje gljiva, uzgoja kornišona i ljekovitog bilja, kao i za edukaciju poljoprivrednih proizvođača.

Kada je riječ o premijama, one su namijenjene za nabavku sortnih sjemena strnih žita, kukuruza, heljde, za odgoj priplodnih junica, za pčelinja društva, i druge namjene.