Vijesti 09.04.2019.

NA RASPOLAGANJU GRAĐANIMA: Obnovljeni društveni dom i mjesna zajednica u Rosuljama

ČITANJE: 2 minute

Obnovljene prostorije društvenog doma i mjesne zajednice Rosulje danas su stavljeni na raspolaganje stanovnicima ovog naselja, zahvaljujući projektu „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“ koji zajednički sprovode ambasade Švedske i Švajcarske, Razvojni program UN (UNDP) i Grad Banja Luka.

Gradonačelnik Igor Radojičić, naglasio je da se obnova ovog prostora, koji je smješten u centralnom dijelu Parka Mladen Stojanović, uklapa u ciljeve Gradske uprave koji podrazumijevaju obnovu prostornih kapaciteta za aktivnosti građana i jačanje projektnih mogućnosti građanskog aktivizma.

– Zahvaljući saradnji sa UNDP-om, u šest banjalučkih mjesnih zajednica su realizovani različiti projekti. U Saračici je saniran trotoar, u Česmi škola, u Šargovcu balon za fudbal, a ovdje u Rosuljama smo aktivirali društveni objekat koji će biti prostor za različite društvene aktivnosti uz poslove mjesne zajednice. Jedna od tih aktivnosti je i koncipiranje projekata za djecu, mlade i starije osobe – naglasio je Radojičić.

Mari Bajstrom iz Odjeljenja za razvoj ambasade Švedske u BiH, istakla je da vlada ove zemlje podstiče realizaciju projekata koji podrazumijevaju jačanje građanskog aktivizma.

– Danas smo zajednički pokazali podršku stanovnicima ovog naselja u Banjoj Luci, a Švedska će uvijek podržavati ovakve i slične projekte koji podstiču građane da se aktiviraju po različitim pitanjima – rekla je Bajstrom.

Šef Kancelarije UNDP-a u Banjoj Luci, Goran Vukmir, kazao je da su u okviru projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“, Banjoj Luci provedeni projekti čija je ukupna vrijednost oko 350.000 KM, koje su zajednički uložili UNDP i Grad Banja Luka.

– Privodimo kraju prvu fazu ovog projekta čiji je ukupni budžet bio 8,5 miliona švajcarskih franaka i realizovan je u 24 jedinice lokalne samouprave u BiH. Uključeno je bilo preko 130 mjesnih zajednica od čega u Banjoj Luci njih šest. Pored unapređenja infrastrukture, cilj ovog projekta je bio da podstakne građane da aktivno učestvuju u društvenim aktivnostima. Ovaj društveni centar u Rosuljama je primjer takvog pristupa i u njemu će se održavati forumi građana, ali i niz drugih aktivnosti udruženja penzionera, Centra za socijalni rad i slične aktivnosti – zaključio je Vukmir.