Vijesti 21.03.2021.

NA RESPIRATORIMA 74 PACIJENTA: Zabrinjavajući broj zaraženih u bolnicama u Srpskoj

ČITANJE: 2 minute

“Šta ostalo stanovništvo misli, pravo da vam kažem, poslije godinu dana, mene više to i ne zanima. Meni je bitno samo da niko ko treba zdravstvenu pomoć ne dođe u situaciju da leži na hodniku ili da uopšte nema mjesta da ga primimo u bilo koju zgradu UKC-a”, rekla je Snežana Rritan, specijalista infektolog Klinike za infektivne bolesti UKC Republike Srpske, prenosi ATV.

Ova izjava infektologa Snežane Ritan jasno pokazuje kakva je situacija. I zdravstveni sistem ima svoje limite. Bolnički kapaciteti su opterećeni, na to upozoravaju medicinari od Trebinja do Novog Grada. Kažu, nikad im nije bilo teže.

“Evo godinu i više dana od prvog kovid 19 pozitivnog pacijenta, mi imamo osjećaj kao da ništa nismo radili u ovih godinu dana, iako smo, što se nas tiče, na izmaku snaga. Mjere labavije – stanovništvo ima veću slobodu i to se osvetilo zdravstvenim radnicima, tako što jednostavno mi jedva stižemo da zbrinemo sve one kojima je naša pomoć potrebna”, naglasila je Snežana Rritan, specijalista infektolog Klinike za infektivne bolesti UKC Republike Srpske.

Ista muka muči i zdravstvene radnike u Semberiji. Kažu, strože epidemiološke mjere su, trenutno, jedini spas.

“Ono što posebno zabrinjava je sve veći broj mladih pacijenata sa izuzetno teškom kliničkom slikom. Zbog toga smo mi jutros sa Kriznog štaba apelovali da se postojeće epidemiološke mjere pooštre”, istakao je Zlatko Maksimović, V.D. direktora Bolnice “Sveti Vračevi” Bijeljina.

Velike pritiske trpe i u Istočnom Sarajevu. Zato su se reorganizovali. Raspolažu sa 116 kreveta, a kapaciteti su skoro popunjeni.

“Danas imamo na bolničkom liječenju 95 pacijenata koji su kovid pozitivni, od toga 11 pacijenata je u jedinici intenzivne njege, 10 pacijenata je na respiratoru, dva pacijenta su na invazivnoj mehaničkoj ventilaciji i osam pacijenata na neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji. Ovo je krajnji domet naše ustanove što se tiče broja kreveta i broja mjesta, da ne ugrozimo ostala odjeljenja, u smislu remećenja njihovog rada”, rekao je Đorđe Pejić, pomoćnik direktora za medicinske poslove Bolnice “Srbija” Istočno Sarajevo.

Brine situacija i na jugu.

“Činjenica je da je bolest nešto drugačija, odnosno teža u samom startu i prilično smrtonosnija. Imamo daleko veći broj umrlih na ovaj broj pacijenata, daleko veći procenat na kiseoničkoj terapiji, dakle teških pacijenata”, istakao je Stanko Buha, pomoćnik direktora za medicinska pitanja Bolnice Trebinje.

Podaci Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske kažu da je u bolnicama 987 pacijenta, na respiratorima njih 74. Za nepunih mjesec dana broj hospitalizovanih u Republici skočio je više nego duplo.

(SB)

Oznake: korona virus