Vijesti 13.10.2015.

Na RTS-u za 12 godina 63 reprize: Znate li ko je rekorder?

ČITANJE: 2 minute
srecko-sojic
Krajem godine građanima Srbije će stići komplet od 12 uplatnica za TV taksu za RTS čija naplata počinje od januara 2016. godine. Još uvijek nije utvrđen mehanizam prinudne naplate od neplatiša, a dok se mišljenja o tome da li je 500 dinara mjesečno previše sukobljavaju, što po novinama, što po duštvenim mrežama, publika ima priliku da uživa u sedmoj reprizi serije “Bela lađa”.

Ova serija je ponovo krenula odmah nakon osme reprize serije “Moj rođak sa sela”, a njoj je prethodila šesta repriza “Porodičnog blaga” od 2003. godine. Ovo je ujedno i jedan od glavnih argumenata zakletih neplatiša, jer čitanje TV programa RTS-a u periodu od prethodnih nekoliko godina liči na neku vrstu pjesme koja se stalno ponavlja.

Ipak, direktor RTS-a Dragan Bujošević ostaje pri tome da plaćanje takse mora da bude obaveza svakog građanina, a nedavno je u Nišu na prvoj Javnoj raspravi o programima RTS-a reako da će Vlada morati da osmisli način da neplatiše natjera da plate porez, budući da se ne radi o dobrovoljnij stavci.

Reprize serija od 2003. do danas:

Moj rođak sa sela – 8 puta
Bolji život – 7 puta
Selo gori, a baba se češlja – 7 puta
Bela lađa – 7 puta
Porodično blago – 6 puta
Srećni ljudi – 6 puta
Stižu dolari – 6 puta
Ranjeni orao – 5 puta
Greh njene majke – 3 puta
Cvat lipe na Balkanu – 3 puta
Vojna akademija – 3 puta
Nepobedivo srce – 2 puta

– Ne postoji zemlja u kojoj je dobrovoljno i to je elementarna činjenica. U Hrvatskoj, ako ne platite TV pretplatu, ne dobijete platu, blokiraju vam platu. Zato je naplata u Hrvatskoj 98 odsto, zato što imaju prinudnu naplatu – rekao je on prije par dana. Već sutradan je, kao svojevrsna potvrda da RTS ne mijenja svoje stavove, na malim ekranima po sedmi put krenuo da pjevuši Šojić.

Izgleda da rukovodstvo RTS-a ne mari mnogo za kritike koje se na račun besomučnih repriza stalno šire društvenim mrežama. Štaviše, Bujošević najavljuje da menjanja programske šeme neće biti, jer publika “pozitino reaguje na ovaj program”.

(24sata.rs)