Biznis 24.04.2016.

Na selu se za dva mjeseca može zaraditi koliko u gradu za cijelu godinu

ČITANJE: 1 minuta
poljoprivreda-oranje
Poljoprivreda Bosne i Hercegovine posljednjih godina doživljava nagli razvoj, naročito u polju izvoza, i to u najzahtjevnije zemlje Evrospke unije.

Nedžad Bićo iz Saveza poljoprivrednih udruženja FBiH rekao je da je naročito u porastu uzgoj malina, kao i kornišona.

Tako naglom razvoju poljoprivrede doprinijela je teška ekonomska situacija u zemlji, ali i sve popularniji život na selu. Takav trende u Bosnu i Hercegovinu došao je iz Evropske unije.

”Ljudi su uvidjeli da je rad na selu častan, vrlo unosan i da daje određenu vrstu zadovoljstva” – rekao je Bićo.

”Neki odlaze na sela i siju za svoje potrebe, a mnogo je onih koji pokreću ozbiljniju poljoprivrednu proizvodnju” – kaže Bićo, dodajući da se uz ozbiljan angažma na bh. selima može zaraditi za nekoliko mjeseci koliko u gradu za cijelu godinu.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Republike Srpske rekao je da bi rezultati u bh. poljoprivredi mogli biti mnogo bolji, ali da još uvijek nedostaje adekvatne poljoprivredne strategije, zaštite domaćih proizvoda, adekvatne edukacije za poljoprivredne proizvođače.

”Vlasti u BiH moraju početi više raditi na edukaciji poljoprivrednika, uporedo sa raznim vidovima stimulacije i zaštite domaće proizvodnje” – kaže Usorac.

Federalni zavod za statistiku objavio je kako je ukupna poljoprivredna proizvodnja u FBiH u 2015. godini veća za 16,5% u odnosu na 2014. godinu. Biljna proizvodnja veća je za 22,2% a stočarstvo za 7,6% u odnosu na 2014. godinu.

(Agencije)