Vijesti 12.11.2018.

NA SJEČU ČEKA 380 TRULIH STABALA Aleje i drvoredi simbol, ali i problem grada

ČITANJE: 3 minute

Drvoredi su simboli Banjaluke, ali u njima se na žalost nalazi najmanje 380 trulih stabala koja predstavljaju opasnost za prolaznike i imovinu građana, a grad nema dovoljno novca da ih ukloni.

Ne postoji cjelokupna procjena zdravstvenog stanja svih drvoreda u gradu već pojedinačne kontrole koje su u proteklom periodu urađene na pojedinim lokacijama, a Grad je obavezan da održava 22.000 stabala.

Od 2016.godine su urađene dvije studije zdravstvenog stanja pojedinih drvoreda u gradu, a jednu je za Grad uradilo preduzeće Šume RS u parku “Mladen Stojanović”.

Načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar je rekao da je prva studija urađena u 13 ulica koja je obuhvatila 2.100 stabala.

– Ona je pokazala je da 400 stabala trulo i da ih moramo ukloniti  – rekao je Bilčar.

Kazao je da je pored te urađena još jedna studija koja je obuhvatila 14 lokacija, Bulevar Živojina Mišića, Ranka Šipke, Vuka Karadžića, Carice Milice Braće Jugovića, Jovana Raškovića, Braće Pišteljića, Bulevar Cara Dušana, Gundulićevoj, Milana Radmana, Srpskih pilota, Kninskoj Bana Milosavljevića te na platou kod Narodnog pozorišta RS.

Bilčar je rekao da je analizirano stanje 1.200 stabala, a predloženo je uklanjanje njih 180.

Kada je u pitanju park “Mladen Stojanović” Bilčar je rekao da je za većinu stabala predložena sanacija, a samo za nekolicinu uklanjanje.

–   Od početka godine smo uklonili 156 stabala a do kraja planiramo još 44 tako da bi do kraja 2018. godine trebalo biti posječeno ukupno 200. Za uklanjanje preostalih nemamo dovoljno sredstva na raspolaganju.  Zato pri formiranju budžeta grada za 2019.godinu planiram tražiti povećanje te stavke i nadam se da će to biti prihvaćeno – kazao je Bilčar.

Da postoji realna opasnost od trulog i bolesnog drveća pokazuje posljednji slučaj koji se nedavno dogodio. U naselju Kočićev vijenac srušilo se stablo na prometnu Kozarsku ulicu. Na sreću niko nije povrijeđen, ali su oštećena dva automobila koja su bila parkirana na drugoj strani saobraćajnice. Vatrogasci i radnici “Tamarisa” su istog dana uklonili srušeno stablo javora.

Bilčar je rekao da je to stablo bilo na privatnoj parceli.

– Grad je prije nekoliko godina izdao rješenje vlasniku koje mu dozvoljava da to stablo i ukloni. Ne znam zašto to nije učinio – naveo je Bilčar.

U preduzeću “Tamaris” koje je grad angažovao za održavanje gradskog zelenila su rekli da su ove godine po nalozima koje su dobijali iz Gradske uprave uglavnom uklanjali trula stabla oko stambenih zgrada.

– Na teren izlazimo i po privatnim pozivima pojedinaca i uklanjamo stabla ako oni imaju dozvolu Grada- kazao je Jovan Marković iz firme “Tamaris”.

Dodao je da su nakon olujnog vjetra u decembru prošle godine imali nagli porast poziva građana koji su tražili da se uklone stable iz njihovih dvorišta iz straha da će ona oštetiti njihovu imovinu.

– To je trajalo neko vrijeme ali je interes počeo nakon nekog vremena da opada i sada u prosjeku takvih intervencija imamo pet mjesečno – kazao je Jovan Marković iz firme “Tamaris”.

Sadnja novih stabala

Petar Bilčar je rekao da grad uporedo sa sječom stabala planira i obnavljanje tih drvoreda i sadnju novih.

– Tokom ovog mjeseca planiramo posaditi 1.000 stabala na različitim lokacijama između ostalog na istočnom i zapadnom tranzitu, Bulevaru Milutina Milankovića, Knjaza Miloša – kazao je Bilčar i dodao da će uglavnom biti zasađeni lipe i platani.

(Srpskainfo)