Politika 03.11.2021.

NA SJEDNICI SB UN: Nije bilo Šmita, ali je Alkalaj pročitao ključne dijelove njegovog izvještaja

ČITANJE: 3 minute

Ambasador Bosne i Hercegovine u UN Sven Alkalaj večeras je u Vijeću sigurnosti UN pročitao najupečatljivije dijelove izvještaja visokog predstavnika Christiana Schmidta koji nije dobio podršku Rusije i Kine da podnese izvještaj.

On je na početku pozdravio podršku o produžetku misije Althea u BiH istaknuvši važnost prisustva pripadnika EUFOR-a u Bosni i Hercegovini s ciljem očuvanja mira i stabilnosti u cijeloj zemlji, naročito u vrijeme trenutne duboke političke krize, prenosi Klix.

Svoje vrijeme za diskusiju ambasador Alkalaj je iskoristio da pročita ključne dijelove izvještaja visokog predstavnika Christiana Schmidta s kojim se javnost već upoznala s obzirom da su mediji jučer objavili njegov izvještaj o situaciji u BiH u proteklih pola godine odnosno od njegovog stupanja na dužnost prvog čovjeka OHR-a.

Treba istaći da su sve zemlje večeras na sjednici Vijeća sigurnosti UN, osim Rusije i Kine, dale punu podršku Schmidtu te pozvale vlast u RS da prestanu sa opasnim potezima, zapaljivom retorikom i deblokiraju rad institicija BiH. Svi ostali lideri u BiH su također pozvani da prestanu s blokadama i počnu raditi u interesu građana BiH i svjetlije budućnosti države.

Alkalaj je jučer izjavio da je za njega najvažnije da se obavi rasprava o stanju u BiH budući da “svjedočimo zveckanju oružjem i najavljuje se raspad BiH” zbog čega je od iznimne važnosti da se o tome očituje Vijeće sigurnosti UN i zauzme stav.

Visoki predstavnik Christian Schmidt u izvještaju je upozorio da je BiH u neposrednoj opasnosti od raspada i da postoji “vrlo stvarna” mogućnost novih sukoba. Kao glavnog krivca za duboku političku krizu je okarakterisao lidera SNSD-a Milorada Dodika kojeg je spomenuo 61 put u izvještaju na 34 stranice.

Schmidt je naveo da ukoliko separatisti iz RS izvrše svoju prijetnju ponovnom stvaranjem vlastite vojske, više međunarodnih mirovnih snaga trebalo bi biti poslano u BiH kako bi se spriječili novi sukobi.

U svom prvom izvještaju otkako je preuzeo dužnost Schmidt je napisao da se Bosna i Hercegovina suočava s najvećom egzistencijalnom prijetnjom poslijeratnog perioda.

“Uporni i ozbiljni izazovi prema osnovama Općeg okvirnog Sporazuma za mir entitetske vlasti Republike Srpske, na čelu s najvećom strankom SNSD (Savez nezavisnih socijaldemokrata) na čelu sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, ugrožavaju ne samo mir i stabilnost zemlje već i regiona. Ako na to ne odgovori međunarodna zajednica, može voditi ka poništenju Sporazuma za mir”, uvodne su riječi.

Dalje kaže da je vrhunac eskalacije krize 2021. godine, potez Milorada Dodika, kojeg naziva de facto liderom RS-a, iako entitet ima izabranog predsjednika – poziv entitetu na jednostrano povlačenje iz davno postignutih sporazuma o prenosu entitetskih nadležnosti na državu u oblastima odbrane, indirektnih poreza i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), i da entitet “povrati” ono što on tvrdi da su uzurpirane ustavne nadležnosti u oblasti državnog pravosuđa, provođenja zakona i obavještajnih službi.

Schmidt upozorava Vijeće sigurnosti UN o Dodikovim najavljenim planovima koje znače povlačenje pripadnika Oružanih snaga BiH koje borave u RS, preuzimanje objekata OS BiH na teritoriji RS i uspostavljanje Vojske RS koju bi navodno činili pripadnici vojske koji su povuku iz OS BiH.

Visoki predstavnik Christian Schmidt ozbiljno upozorava međunarodnu zajednicu da je sve nabrojano jednako otcjepljenju bez proglašavanja.

Schmidt upoznaje Vijeće sigurnosti UN da iako je Dodik nedavno izjavio da njegove akcije nisu usmjerene na izazivanje sukoba, on je također upozorio da svaki pokušaj rušenja pravosudnih institucija na državnom nivou ili agencija za provođenje zakona bi bilo dočekano silom.

(SB)

Oznake: Sven Alkalaj