Vijesti 29.08.2018.

NA SKUPU NOVINARA Verbalno napadnut snimatelj RTRS-a

ČITANJE: 2 minute

Na internetu se pojavio snimak sa protesta novinara u Banjaluci, na kome se jasno čuje kako za sada nepoznata osoba verbalno vrijeđa kamermana RTRS-a Vladimira Milakovića.

Ta osoba Milakovića je nazvala “kamermanom fašističke televizije” i pitala „zašto ne radi za neku drugu televiziju“.

Osuda ovog čina izostala je od strane većine medija i udruženja, osim portala frontal.rs, koji navodi da je za ovo vrijeđanje kriv jedan od članova Restarta Srpske.

Video koji je bio dio živog prenosa na Facebook stranici Restarta Srpske ekspresno je uklonjen.

“Pošto vidimo da u opštoj političkoj histeriji niko neće, ili ne smije da se drži principa profesionalizma i nenasilja, Frontal.SRB osuđuje jučerašnje vrijeđanje i maltretiranje novinara RTRS od strane aktiviste grupe Restart Srpska. On ga je, snimajući (i to uspravno!) telefonom dešavanje, nazivao kamermanom „fašističke televizije“, ometao u vršenju službene dužnosti i upućivao „zašto ne radi za neku drugu televiziju“. Očekujemo javnu osudu ovog čina od svih novinara iz Srpske, a pogotovo zvaničnu osudu od strane grupe na čijoj FB stranici je i objavljen video snimak”, stoji u Frontalovom tekstu pod naslovom “Smilje i nasilje: Klub novinara BL i Frontalov poučak”.

U tekstu se navodi da nije jasno zašto su skupu, na koji su pozvani isključivo medijski radnici prisustvovali članovi Restarta.

“Neko, izgleda, nije shvatio da je došao na protest protiv nasilja nad novinarima, na koji su trebali doći prije svega novinari; te je među kolegama vršio NASILJE NAD NOVINAROM. Novinari su (barem nama) svi jednaki. Bez obzira na vjeru, naciju, ili redakciju iz koje dolaze”.

Iz Restarta Srpske su se, na kraju, ogradili od ovog verbalnog incidenta.

https://www.facebook.com/ReStartSrpska/photos/a.396007967447331/683935081987950/?type=3

(mondo.ba)