Vijesti 08.12.2015.

Na službeni put samo uz odobrenje ministra?

ČITANJE: 2 minute
putovanje
Savjet ministara BiH zadužio je Ministarstvo pravde BiH da u roku od 60 dana izradi dokument koji će regulisati procedure vezane za službena putovanja.

Ovaj dokument prije svega ima za cilj smanjenje troškova za putovanja, ali i uvođenje reda u ovu oblast s obzirom na to da danas rukovodioci upravnih organizacija i organa Savjeta ministara BiH putuju gdje hoće i uopšte ne podnose izvještaje o tom putovanju.

Prema nezvaničnim informacijama, ubuduće na put van zemlje moći će oni rukovodioci kojima tek nadležni ministar odobri putovanje, s tim da će nakon završetka puta morati podnijeti detaljan izvještaj o tome gdje su bili i koja je korist njihovog putovanja po državu BiH i instituciju koju su predstavljali.

– Na ovaj način precizno će biti uređeno pitanje opravdanosti putovanja i ostvarene koristi za instituciju koju predstavljaju i državu BiH, uključujući i dostavljanje izvještaja o obavljenim putovanjima- rekli su u Savjetu ministara BiH.

Prošle godine za putovanja zvaničnika i rukovodilaca potrošeno je više od 12,6 miliona KM, od čega je na troškove u inostranstvu otišlo oko 8,3 miliona KM.

Iako su godinama revizori upozoravali na sporna, takoreći bespotrebna putovanja, Savjet ministara BiH tek sada je odlučio da izradi pravilnik o tome, međutim pitanje je koliko će to uvesti reda u ovu oblast.

Milenko Šego, bivši glavni revizor Kancelarije za reviziju institucija BiH i jedan od onih koji je godinama ukazivao na sporna putovanja, kaže da pravila i procedure moraju postojati, ali da se boji da će sve ostati na tom dokumentu.

– U institucijama je zakoniti nemoral. Stvari se ograniče i urede pravilnicima, a onda se to na nemoralan način troši. Može se sve regulisati, ali je ključno pitanje pristupa i domaćinskog odnosa prema budžetu i na tome treba insistirati- rekao je Šego.

On kaže da se troškovi moraju planirati prema učincima, odnosno šta je to što će neko uraditi za određenu sumu novca, ali i da bez obzira na bilo kakav pravilnik mora se težiti uštedama.

– Moralni pristup i kodeks svih izabranih dužnosnika je ključan i to mora dolaziti sa vrha. Prije svega potrebna je dobra volja, pa sve ostalo- rekao je Šego.

(Nezavisne novine)