Vijesti 25.12.2015.

Na snazi interventne mjere protiv zagađenosti vazduha u Sarajevu

ČITANJE: 1 minuta
Sarajevo smog
Vlada Kantona Sarajevo u cilju smanjenja zagađenja vazduha u Sarajevu donijela je nove hitne mjere.

Ovom odlukom se zabranjuje kretanje automobila čiji motori imaju normu manju od EURO 3 uz pojačane kontrole organa MUP-a.

Ovo se ne odnosi na vozila policije, inspekcije, Ministarstva odbrane, javnog gradskog prevoza, javnih komunalnih preduzeća, vozila sa diplomatskim tablicama i vozila hitnih intervencija (hitna pomoć i vatrogasci).

Takođe, u predviđene mjere u okviru Pripravnosti uključena je i zabrana saobraćaja za teretna motorna vozila, ukupne mase preko 3,5 tone, na potezu Otoka – Baščaršija u oba smjera, izuzev u periodu od 10-15 sati i 00-06 sati.

Ovo se ne odnosi na vozila javnog gradskog prevoza javnih komunalnih preduzeća, vozila hitnih intervencija i dostavna vozila za prehrambene proizvode.

Za vrijeme zabrane saobraćaja potrebno je postaviti znakove zabrane na ulicama i prilazima ugroženom području.

Takođe, za sva postrojenja za sagorijevanje preko 1 MW koja koriste čvrsta goriva i teška ulja za zagrijavanje izdato je upozorenje da smanje produkciju toplotne energije za minimalno 2oC, saopšteno je iz Pres službe Kantona Sarajevo.

Takođe, u ovom saopštenju se navodi da se od danas provodi i obustava nastave u osnovnim i srednjim školama, po nalogu Ministarstva, a Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade će pratiti izvještaje zdravstvenih ustanova i stručnih institucija kako bi se odredilo o nastavnom procesu u narednoj sedmici.

-U Kantonu Sarajevo po prvi put imamo ovako dug period temperaturne inverzije i stabilne vremenske situacije, koja traje još od 03. decembra tekuće godine pa do danas, što uslovljava povećane koncentracije čvrstih čestica u zraku PM10, a koji zahtijeva efikasnije mjere u cilju smanjenja istih- ističe se u saopštenju Vlade Kantona Sarajevo.

(NN)