Vijesti 05.01.2021.

Na Starčevici na Božić lomljenje česnice sa zlatnikom

ČITANJE: 1 minuta

Tradicionalno lomljenje česnice sa zlatnikom, u kojem učestvuju samo djeca predškolskog i školskog uzrasta, biće i ove godine održano na Božić, 7. januara, u banjalučkom naselju Starčevica, u organizaciji Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji.

Trinaesto tradicionalno lomljenje božićne česnice biće održano poslije jutarnje božićne liturgije u četvrtak, 7. januara, u 10.00 časova u Crkvi Svete Petke, a najsrećnijem djetetu pripašće zlatnik sa motivom Hristovog rođenja.

“Poštovaćemo mjere zaštite i distance. U lomljenju će učestvovati samo djeca predškolskog i školskog uzrasta, a srećni dobitnik pronaći će zlatnik u liku Hristovog rođenja vrijedan 450 KM”, najavljeno je iz banjalučkog Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji.

Organizator i sponzor ove tradicionalne manifestacije je Odbor za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji, u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvom Rebrovačke parohije, a veliku česnicu priprema i poklanja pekara “Starčevica”.

Zlatnik je prošle godine pronašla dvanaestogodišnja Dunja Tadić.

Srpska pravoslavna crkva proslavlja 7. januara Božić, najradosniji hrišćanski praznik – dan Rođenja Isusa Hrista.

Božić se slavi tri dana, a vjernici se pozdravljaju sa “Mir Božiji – Hristos se rodi!”, uz otpozdrav “Vaistinu se rodi!”.

(Srna)

Oznake: Božić