Vijesti 10.11.2015.

Na Trgu Krajine 131 par cipela u znak sjećanja na stradale u saobraćaju

ČITANJE: 3 minute
saobracajka
Agencija za bezbjednost saobraćaja RS pozvala je porodice stradalih u saobraćajnim nesrećama da im se pridruže u zajedničkom obilježavanju Dana stradalih u saobraćaju i da se zajednički prisjete 131 života koja su ove godine ugašena na našim putevima.

Parastosom, paljenjem svijeća, prigodnim kultirno-umjetničkim programom, ali i performansom na Trgu Krajine u Banjaluci u nedjelju, 15. novembra biće odana počast 131 žrtvi saobraćajnih nesreća.

Svjetski dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nesreća ove godine u Republici Srpskoj biće obilježen pod sloganom “Vrijeme je da se sjetimo – reci NE nezgodama na putevima!”

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, Milija Radović kaže za Banjaluka.net da broj poginulih u saobraćaju bilježi značajan rast u odnosu na prošlu godinu.

– Ova godina je jako loša, kada su u pitanju poginuli u saobraćaju. Za prvih 10 mjeseci taj broj je 131, dok je prošle godine, takođe poginulo 131 lice, ali je to bila statistika za svih 12 mjeseci. Prošla godina je bila najpovoljnija i sa trendom opadanja broja smrtnih slučajeva, ali nažalost taj trend pada nije nastavljen i tu cifru smo, nažalost, dostigli već za prvih 10 mjeseci ove godine – kaže Radović.

On naglašava da su glavni uzroci saobraćajnih nezgoda i ove godine bili nekontrolisana i neprilagođena brzina, alkohol, ali i upotreba mobilnih telefona u vožnji.

Upravo zbog činjenice da se broj smrtno stradalih osoba povećao, Radović ističe da je obilježavanje Dana sjećanja na žrtve izuzetno važno.

– Cilj obilježavanja je da se sjetimo ljudi koji su poginuli u saobraćajnim nesrećama i pokažemo saosjećanje prema porodicama koje su izgubile svoje nabliže. Zatim, da se skrene pažnja na broj poginulih i nastradalih, kao i rizike za sve učesnike u saobraćaju. Cilj je i podići svijest o uticaju saobraćajnih nesreća na porodice poginulih i čitavo društvo, na što najbolje ukazuje istraživanje banjalučkog Ekonomskog instituta koji je izračunao da se godišnje u saobraćajnim nezgodama izgubi 170 miliona maraka. Želimo i da ukažemo na potrebu za poboljšanjem njege nakon saobraćajne nezgode i podrške za porodice i ožalošćene- naglašava naš sagovornik.

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda počeće u subotu u 11 časova u hramu Hrista Spasitelja služenjem parastosa i paljenjem svijeća, dok će istog dana u Vijećnici Banskog dvora sa početkom u 20 časova biti održan koncert klasične muzike učenika srednje Muzičke škole „Vlado Milošević“ kao i studenata Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci koji je posvećen žrtvama saobraćajnih nezgoda

– U nedjelju od 11 do 13 časova biće zatvorena ulica Kralja Petra I Karađorđevića (od Ekvatora do Narodnog pozorišta), a  na raskrsnici sa ulicom Milana Tepića biće iscenirana saobraćajna nezgoda sa dva oštećena vozila. Scenario će uključivati angažman vozila hitne pomoći, vatrogasaca, policije… U znak sjećanja na stradale, na Trgu Krajine biće izložen 131 par cipela kao podsjećanje na ljude koji su ove godine izgubili život u saobraćaju – rekao je Radović.

On je pozvao sve porodice poginulih u saobraćajnim nezgodama da se pridruže obilježavanju ovog Dana i da zajedno sa Agencijom za bezbjednost saobraćaja, ali i velikim brojem institucija, udruženja i građana odaju počast nastradalima.

(Banjaluka.net)