Na tržištu rada najtraženiji IT i softver inžinjeri

Najtraženija zanimanja na tržištu rada u BiH za visokobrazovna lica i dalje su ona vezana za IT sektor – IT i softver inženjer, a zatim inženjer elektrotehnike, građevinski inženjer, diplomirani farmaceut, te doktor medicine-specijalista, saopšteno je iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Direktor Agencije Muamer Bandić rekao je da osim ovih zvanja, po broju oglasa traženi su i diplomirani ekonomisti i pravnici, te dodao da je ovog kadra i najviše na evidencijama nezaposlenih u BiH, zbog njihove hiperprodukcije.

Prema njegovim riječima, osim ekonomista i pravnika, i dalje je najveći broj nezaposlenih visokoobrazovanih osoba među kriminalistima, politikolozima, žurnalistima, socijalnim radnicima, te profesorima, posebno razredne nastave i bošnjačkog i engleskog jezika.

Kada je riječ o potražnji za radnicima sa srednjom stručnom spremom, Bandić je naveo da je najveća potražnja za prodavačima i ugostiteljima, posebno konobarima, a i dalje su traženi operateri za unos podataka, radnici u kol-centrima.

– Od lica sa srednjom stručnom spremom na evidencijama nezaposlenih je najviše ekonomskih i mašinskih tehničara, maturanata gimnazije, medicinskih sestara i poljoprivrednih tehničara, tekstilnih i saobraćajnih tehničara – rekao je Bandić.

On je naglasio da su traženi šivači, varioci, tesari, zidari, fasaderi, te dodao da treba uzeti u obzir da je potreba za nekim od navedenih zanimanja daleko veća od nekih drugih.

– Sa druge strane, najviše nezaposlenih ima među prodavačima, automehaničarima, bravarima, vozačima motornih vozila, frizerima, kuvarima i konobarima – rekao je Bandić.

Čestitajući maturantima u BiH završetak školovanja, Bandić je mladima skrenuo pažnju da prilikom izbora zanimanja ne vode računa o dužini ili težini školovanja, već o budućnosti i mogućnosti da naučeno primjene na radnom mjestu.

– To je najbolji način da mlade osobe nađu zaposlenje, a ne da budu samo statistika na evidencijama nezaposlenih lica – istakao je Bandić.

(Srna)

SRBIJA DALA SAGLASNOST: Ljekarima iz BiH omogućeno da pomognu kolegama u Novom Pazaru

Republika Srbija dala je saglasnost za dolazak ljekarima iz Bosne i Hercegovine koji su ponudili pomoć Novom Pazaru zbog teške situacije u ovom gradu zbog epidemije korona virusa. Ambasada BiH u Beogradu je obaviještena da će medicinskim timovima iz BiH, sastavljenim od ljekara koji su se dobrovoljno prijavili, biti omogućeno da pruže pomoć kolegama u

VODEĆE SRPSKE MANIFESTACIJE: Izvjesno je da se festivali neće desiti u avgustu u najavljenom formatu

Vodeće srpske manifestacije među kojima su EXIT, Beerfest, Nishville, Lovefest i druge, obratili su se javnosti u novom, zajedničkom pismu, u kojem poručuju da je zbog pogoršanja epidemiološke situacije izvesno da se domaći festivali neće desiti u avgustu u planiranom formatu: “Podsećamo javnost da su srpske manifestacije zakazane za avgust ove godine na preporuku nadležnih

DEMANTI: “Milenko Đaković ostaje privržen politici DNS-a”

Povodom teksta objavljenog na portalu banjaluka.net pod naslovom “Nezvanično: Milenko Đaković možda ide u Demos?”, a prenesenog na portalu prijedor24h.net, Informativna služba Gradskog odbora DNS-a u Prijedoru i Milenko Đaković oglasili su se demantijem. Njihovo reagovanje prenosimo u cijelosti: “Gradonačelnik Prijedora i predsjednik Regionalnog odbora DNS-a Prijedor Milenko Đaković i u budućnosti ostaje privržen politici

TALIĆ NA POPULARNOM KUPALIŠTU: Uskoro sanacija “Zlajine plaže”

Popularno banjalučko kupalište „Zlajina plaža“ uskoro bi trebala biti sanirano. Nastavak je to inicijative koju je pokrenuo prošle godine predsjednik Skupštine grada Banja Luka Zoran Talić zajedno sa mještanima MZ Kočićev vijenac. On je danas obišao popularno banjalučko kupalište sa načelnikom Odjeljenja za komunalne poslove grada Banja Luka, Petrom Bilčarem kako bi se dogovorila dalja