Vijesti 18.12.2015.

Na Vlašiću otvorena zimska turistička sezona

ČITANJE: 1 minuta
Vlasic
Takmičenjem u kuhanju graha “Grahijada 2015”, u kome je učestvovalo 13 ekipa, na Vlašiću je danas službeno otvorena zimska turistička sezona u Srednjobosanskoj županiji (SBŽ), a u organizaciji Turističke zajednice SBŽ-a.

Obraćajući se okupljenima, direktor Turističke zajednice SBŽ-a Miroslav Matošević istaknuo je da je središnja Bosna područje s najvećim brojem skijaliških cenatar u BiH, čak njih sedam, te da imaju dobru perspektivu, ali i probleme koje je nužno što prije riješiti.

Istaknuo je da je SBŽ 2014. godine zauzeo treće mjesto u Federaciji BiH po broju noćenja, te da se nada da će i ove godine biti ostvareni dobri rezultati.

Matošević je naglasio kako će do kraja vikenda na Vlašiću biti popunjeno više od 90 posto hotelskog kapaciteta i da se očekuje i do 7000 noćenja, te da se zasigurno radi o najboljem otvaranju zimske sezone u BiH, ako ne i u regiji.

Voditelj kancelarije federalne ministarke okoline i turizma Tomislav Lukić obavijestio je prisutne da je Europska komisija namijenila 17 miliona evra poticaja za vezu između poljoprivrede i turizma, što je dobra vijest za mala i srednja poduzeća koja će moći aplicirati.

Obraćajući se okupljenima, načelnik opštine Travnik i premijer SBŽ-a, Admir Hadžiemrić i Tahir Lendo poželjeli su uspješnu zimsku turističku sezonu i veliki broj gostiju na planinama u SBŽ-u.

U okviru otvaranja zimske sezone, na Vlašiću je počela i tradicionalna zabavna manifestacija “Šankanje” a nastupit će estradne zvijezde Jelena Rozga i Halid Bešlić.

(NN)