Vijesti 21.02.2016.

Na Vlašiću uskoro aerodrom, luksuzne vile, klinike i 50.000 radnih mjesta

ČITANJE: 2 minute
vlasic
Na Vlašiću bi uskoro trebala početi izgradnja kompleksa Eko zona Korićani-Vlašić vrijednosti tri milijarde evra, čime će turizam u Srednjobosanskom kantonu, ali i cijeloj Bosni i Hercegovini biti obogaćen raznim sadržajima, uključujući golf terene, moderne klinike, vodene parkove, aerodrom…

U Programu ekonomskih reformi 2016.-2018. koji je krajem januara usvojio Savjet ministara Bosne i Hercegovine navedena su brojna strana investiranja za projekte iz oblasti turizma, a jedan od najzanimljivijih projekata bi se trebao realizovati na planini Vlašić.

Projekat Eko zona Korićani-Vlašić trebao bi biti izgrađen na platou Vlašića u selu Korićani. Za realizaciju projekta koji se našao u Programu ekonomskih reformi najbitniji je bio potez države koja je stala iza njega krajem januara ove godine, iako priča o ovom centru traje već dugo.

Bogatija ponuda privlači više turista

Eko zona Korićani-Vlašić u svom projektu obuhvata izgradnju zdravstveno-nastavnog, turističkog i sportsko-rekreativnih centara, luksuznih vila, aerodroma, aquaparka, vještačkog jezera…

Miroslav Matošević, direktor Turističke zajednice Srednjobosanskog kantona, kazao je kako se SBK ubraja u najatraktivnije i najzanimljivije turističke destinacije u BiH te da je kvalitet smještajne i ugostiteljske ponude na zadovoljavajućem nivou.

-Sve ovo vodi ka daljem konstantnom rastu ostvarenih dolazaka i noćenja. Posljednjih godina privatni sektor je konstantnim ulaganjem finansijskih sredstava u turističke kapacitete i proizvode unaprijedio turističku ponudu koja odgovara specifičnim zahtjevima turista- kazao je Matošević te kao primjer naveo etno selo Čardaci, Eko FIS Vlašić, Hotel Resort&Spa Vlašić, Reumal u Fojnici i brojne druge turističke destinacije.

Radna mjesta za najmanje 50.000 mladih

Izgradnjom Eko zone Korićani-Vlašić direktno je planirano zapošljavanje 50.000 radnika, a još toliko na sekundarnim i tercijarnim oblastima. Međutim, da bi došlo do realizacije ovog projekta koji se nalazi na oba entiteta, omjer ulaganja oba entiteta bi trebao biti 50:50.

Matošević je dodao kako primjeri dosadašnjih ulaganja u turizam u SBK imaju pozitivne rezultate te da se značaj novih investicija ogleda u zapošljavanju mladih osoba.

Lokalna zajednica mora pratiti ulaganja

Kao primjer je naveo skijaški centar Raduša koji je jedan od najmodernijih skijaških centara u Bosni i Hercegovini, ali sa lošom saobraćajnom infrastrukturom (šumski put) bez električne energije i vodovodne mreže.

Ukoliko dođe do realizacije ovog projekta koji će biti od velikog značaja ne samo za SBK već i za Bosnu i Hercegovinu zbog međuentitetskog angažmana, sigurno će doći do poboljšanja turizma u BiH i sve češćih posjeta stranih turista bh. planinama koje su već duže vremena glavno odmaralište turista iz Slovenije, Srbije, UAE, Njemačke, Austrije i drugih zemalja svijeta.

(Klix)