Vijesti 17.03.2016.

Na vrijeme početi prikupljati dokumentaciju za penziju

ČITANJE: 1 minuta
Penzioneri Banjaluka
Fond za penzijsko-invalidsko osiguranje /PIO/ Republike Srpske krajem ove sedmice na kućne adrese 9.483 osiguranika sa prebivalištem u Srpskoj i Federaciji BiH dostavlja obavještenje da se obrate u poslovnicu Fonda PIO radi kompletiranja podataka matične evidencije i prikupljanja dokumentacije, koji su od značaja za ostvarivanje prava na penziju.

-Ovo se odnosi na korisnike koji će to pravo, eventualno, ostvariti u 2016. godini ili u narednom, skorijem, periodu. Obavještenje ne znači da osiguranik u 2016. godini navršava uslove za ostvarivanje prava na penziju, niti da su ispunjeni uslovi za prestanak ugovora o radu kod poslodavca, već će kompletirani podaci biti korišteni kad se steknu zakonom propisani uslovi za starosnu penziju- navodi se u saopštenju Fonda PIO Srpske.

Fond na ovaj način unapređuje poslovanje i preuzima standarde razvijenih evropskih država.

-Posebno se apeluje da osiguranici koji imaju navršenog staža osiguranja van Republike Srpske i BiH, u drugim zemljama, ovom prilikom zatraže zvaničnu potvrdu staža, prije podnošelja zahtjeva za penziju- napominju iz Fonda PIO Srpske.

Dosadašnja praksa je, ističu u Fondu, pokazala da se potvrda staža u pojedinim zemljama čeka izuzetno dugo, te se takve neprijatne situacije mogu preduprijediti blagovremenim zahtjevom za potvrdu staža kod svoje poslovnice Fonda PIO.

-Blagovremenim kompletiranjem potrebne dokumentacije omogućava se i znatno brže rješavanje zahtjeva, u maksimalno kratkom roku od sedam do osam dana. Time se postiže efikasnost u radu Fonda prema međunarodnim standardima rada i ponašanja i zadovoljstvo osiguranika i korisnika uslugama Fonda- navodi se u saopštenju.

(Agencije)