Vijesti 17.10.2022.

Nabavljene vakcine protiv gripa

ČITANJE: 2 minute

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, u saradnji s Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Srpske, nabavio je određene količine vakcina protiv gripa, koje se trenutno nalaze na analizi u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Iz Instituta je saopšteno da će građani onog trenutka kada analize budu okončane biti obaviješteni o tačnom terminu početka vakcinacije.

Za tekuću sezonu, u skladu sa zainteresovanošću stanovništva u prethodnim godinama, nabavljeno je 20.000 doza vakcina protiv gripa za kategorije stanovništva koje imaju pravo na besplatnu vakcinaciju, a riječ je četvorovalentnoj vakcini proizvođača “Sanofi”.

Kategorije koje imaju pravo na besplatnu vakcinaciju su pacijenti na hemodijalizi i pacijenti kod kojih je izvršena transplantacija bubrega, pacijenti koji boluju od šećerne bolesti i koji su liječeni kardiohirurškim metodama liječenja, zatim HIV pozitivne osobe i pacijenti oboljeli od AIDS-a.

Među ovim licima su djeca liječena od reumatske groznice s promjenama na srcu i djeca oboljela od cistične fibroze pluća, svi zaposleni na infektivnim klinikama/odjeljenjima i jedinicama intenzivne medicine, kao i osobe koje boluju od mišićne distrofije i multiple skleroze i osobe koje su završile sa prijemom hemoterapije i trenutno nemaju kliničkih znakova bolesti, te lica s posebnim potrebama sa boravkom u kolektivnom smještaju.

U saopštenju se navodi da lica koja nemaju pravo na besplatnu vakcinu, a žele da se vakcinišu, moći će to da obave u republičkom Institutu.

Prema njihovim riječima, za ove potrebe obezbijeđeno je 3.500 doza četvorovalentne vakcine.

Iz Instituta poručuju da se vakcinacija preporučuje svim osobama koje žele da smanje rizik obolijevanja od gripa, razvoj komplikacija, aktivaciju postojeće hronične bolesti, posjete ljekaru, potrošnju lijekova, izostanke sa posla.

Posebno se preporučuje hroničnim bolesnicima (uključujući i djecu), starijim osobama, licima koja su profesionalno ili privatno u kontaktu s osobama koje pripadaju rizičnim grupama, svim zdravstvenim radnicima i zaposlenim u sektorima i službama od javnog značaja, dodaje se u saopštenju.

Oznake: grip, vakcina