Politika 25.03.2023.

Načelnik Broda ugostio Milanovića uoči godišnjice stradanja Srba u Sijekovcu

ČITANJE: 1 minuta

Načelnik opštine Brod Zoran Vidić iz SDS-a ugostio je danas hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića u brodskom zaseoku Močila, dan uoči obilježavanja 31 godine od zločina nad srpskim civilima u Sijekovcu koji su počinile regularne oružane snage Hrvatske i paravojne muslimansko-hrvatske jedinice iz BiH.

Vidić je dva sata razgovarao sa Milanovićem zaseoku Močila i to samo 500 metara od kuće Milje Zečević iz Sijekovca, kojoj su 26. marta 1992. godine na kućnom pragu ubijeni sinovi Milan, Vaso, Petar i suprug Jovan.

Milanović je danas boravio u Derventi na okupljanju pripadnika 103. brigade Hrvatskog vijeća odbrane koju je odlikovao, što je naišlo na brojne osude u Republici Srpskoj, a SDS i PDP su za sve optužili vlasti Republike Srpske.

O sastanku načelnika Broda i hrvatskog predsjednika u blizini kuće majke heroja i mjesta srpskog pokolja iz SDS-a i PDP-a za sada se nisu oglasili.

U Sijekovcu će sutra biti obilježeno 31 godina od zločina nad srpskim civilima u ovom selu koji su počinile oružane snage iz Hrvatske i paravojne muslimansko-hrvatske jedinice iz BiH.

Pripadnici regularne Hrvatske vojske, zajedno sa paravojnim hrvatsko-muslimanskim jedinicama iz BiH i Hrvatske, ubili su 26. marta 1992. godine u Sijekovcu devet srpskih civila, a narednih dana ubijeno je još 37 Srba iz ovog prigradskog naselja.

Najmlađa žrtva svirepog zločina imala je 17, a najstarija 72 godine.

Tokom 1992. godine u Sijekovcu ubijeno je 46 srpskih civila, navodi se u dokumentima Boračke organizacije Brod.

Okupacija hrvatskih snaga prekinuta je 7. oktobra 1992. godine, kada je general Slavko Lisica pažljivo osmišljenom vojnom akcijom oslobodio područje opštine Brod.

(A. S.)