Vijesti 06.11.2015.

Nacionalni spomenici BiH: Na listu uvršteno 14 dobara

ČITANJE: 2 minute
ljiljana sevo
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH proglasila je nacionalnim spomenikom 14 dobara, među kojima je pet nekropola sa stećcima, izjavila je danas u Sarajevu predsjedavajuća Komisije Ljiljana Ševo.

Ševo je rekla da se dvije odluke odnose na industrijsko nasljeđe – zgrade željezničkih stanica u Jezeru i Lukavcu koje svjedoče o najstarijoj prošlosti željezničkog saobraćaja u BiH.

– Među odlukama bih izdvojila kino “Centar”, odnosno originalno kino “Koloseum” u Tuzli, sagrađeno prije 1912. godine, kao jednu od prvih namjenskih zgrada namijenjenih za prikazivanje filmova, izuzetne arhitektonske vrijednosti i izuzetno važnog svjedočanstva vremena- istakla je Ševo.

Ona je podsjetila da je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika na svojoj prethodnoj sjednici kino “Centar” uvrstila na listu ugroženih spomenika zbog slijeganja tla.

Ševo je dodala da je izgradnju kino “Centra” naručio je Petar Jovanović, jedan od članova porodice Jovanović koja je doprinijela društvenom razvoju i modernizaciji Tuzle ne samo u austro-ugarskom periodu, nego i ranije tokom 19. vijeka.

– Komisija je donijela odluku sa preciznim mjerama zaštite koje će pomoći da se ovaj izuzetno vrijedan spomenik sačuva- precizirala je Ševo.

Prema njenim riječima, Komisija je odlučila da dva dobra ne ispunjavaju kriterijume da budu proglašena nacionalnim spomenikom – mjesto Fatime Kadun džamije u Mostaru i zgrada Ženskog mekteba uz Gazanferija džamiju u Banjaluci.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika proglasila je Stari grad Kozograd u Fojnici posebno ugroženim dobrom.

– Kao i u većini starih gradova i utvrđenja stanje zidina i kula veoma je loše, a na jednoj od kula postavljen je repetitor. Ovom odlukom komisija skreće pažnju Vladi Federacije BiH da izdvoji sredstva za njegovu obnovu- naglasila je Ševo.

Ona je dodala da je Komisija razmatrala informaciju o ćilimima za prekrivanje podova u obnovljenoj Ferhadija džamiji u Banjaluci. “Trenutno se radi o kombinaciji nekih potpuno novih, konfekcijske proizvodnje, od neodgovarajućih materijala, i starih, tradicionalno rađenih”, objasnila je Ševo.

Ona je dodala da je Komisija zaključila da otpočne postupak konzervacije i restauracije starih, vrijednih ručno rađenih ćilima i nabavke 15 novih, različitih dimenzija, od kvalitetnih materijala, izrađenih tradicionalnim tehnikama i sa odgovarajućim ukrasom.

Nabavka će biti finansirana iz donatorskih sredstava koja je 2002. godine namjenski za nabavku ćilima donirao Kemal Uzun iz Turske.

Komisija je razmatrala i molbu udruženja “Obrazovanje gradi BiH” za davanje mišljenja i saglasnosti za podizanje spomenika kulture ženi Sarajeva.

– Komisija je podržala inicijativu, uz sugestiju da se za izradu spomenika o stradanju i značaju žena u ratu u Sarajevu i cijeloj BiH raspiše, po mogućnosti, međunarodni konkurs- navela je Ševo.

(Agencije)