Magazin 20.12.2015.

Nacistički voz, tunel, blago i tek na kraju geolog

ČITANJE: 2 minute
blago nacista
Sjećate li se o čemu su svi nedavno pričali? Da, o nacističkom vozu punom zlata. Sjećate li se ona dva momka koji su rekli da su ga pronašli i da će otkriti tačnu lokaciju u zamjenu za deset odsto ukupne vrijednosti tovara, pa su svi kolektivno odljepili zbog Indijana Džouns momenta u svemu tome?

Pa, ispostavilo se da je to previše dobro da bi bilo istinito. Pošto je izludjela sve svjetske medije, cijelu priču je u utorak preokrenuo često previđani lik, poznati geolog.

Istraživači koji su kopali po ovoj oblasti izjavili su da je “vrlo vjerovatno” da su posljednje riječi čovjeka na samrti koji je navodno učestvovao u sakrivanju voza prije skoro pola vijeka i kasnije otkrio lokaciju netačne. Time su, reklo bi se, demantovane i tvrdnje zamjenika ministra kulture Poljske Pjotra Zukovskog, koji je u avgustu izjavio da su ga georadarski snimci “99 odsto ubjedile” da je njemački vojni voz bio zakopan blizu Valbrziha.

Na konferenciji za medije u utorak, profesor Januš Madej sa Akademije rudarstva u Krakovo, otkrio je nalaze istraživanja i izgovorio onu sada već ozloglašenu poljsku izreku: “Možda ima tunela, ali voza nema.”

Na prvi pogled, ove vijesti ubijaju svaku nadu da će se saga o nacističkom blagu pretvoriti u veliki biografski film. Sada kada znamo kraj “legende nacističkog voza otkrivene u riječima čovjeka na samrti”, ne djeluje kao da će se šefovi holivudskih studija otimati o priču za neki budući blokbaster.

Ili je ovo možda samo početak. Pridružite se profesoru Madeju, koga igra Harison Ford, dok putuje svijetom i razbija lokalne legende i romantične zaplete u budućem filmu Metalni Detektoraši. A sljedeće nedelje, idemo u Škotsku, kod Nesi, u filmskoj jurnjavi “možda ima jezera. Ali čudovišta nema.”

(Vice)