NACRT BUDŽETA ZA IDUĆU GODINU Zadnja ovogodišnja sjednica gradske skupštine 26. decembra

Naredna, 28. sjednica Skupštine grada Banja Luka biće održana 26. decembra, odlučeno je na današnjoj sjednici skupštinskog Kolegijuma. Ukoliko dođe do nastavka zbog obimnog dnevnog reda, on će biti održan 27. decembra.

Na ovoj sjednici, odbornici će razmatrati 66 tačaka dnevnog reda. Između ostalog, na dnevnom redu je prijedlog gradskog budžeta za 2019. godinu, rebalans budžeta za ovu godinu, te prijedlog odluke o usvajanju Strategije razvoja grada Banja Luka u periodu od 2018-2027. godine.

Skupština će razmatrati i Regulacioni plan dijela centralnog područja grada, koji je rađen godinu i po.

-U dva ciklusa rasprava došao je veliki broj prijedloga i primjedbi i mislim da smo sada konačno složili jedan dobar regulacioni plan, koji u odnosu na postojeći predstavlja značajan iskorak – kazao je gradonačelnik Igor Radojičić.

Prema njegovim riječima, centralna zona grada treba doživjeti jednu veliku transformaciju.

-Od stare autobuske stanice preko platoa ispred Muzeja savremene umjetnosti RS do potpune nove vertikale koja se otvara ispred spomenika banu Milosavljeviću pa do bivše zgrade Direkcije za puteve, koja se urbanistički potpuno transformiše i na čemu će se, vjerujem, raditi narednih desetak godina. Biće tu i revitalizacije manjih prostora poput Bašte sljezove boje, dva manja prostora za kulturu i mnogo novih urbanističkih sadržaja, kao što je gradnja solitera što ima u svim velikim modernim gradovima – kazao je Radojičić.

Predsjednik Skupštine Grada Zoran Talić kazao je da je zadnja ovogodišnja sjednica sa obimnim redom.

-Drago mi je što je na ovom zasjedanju i važan strateški dokument, koji će definisati razvoj grada za narednih deset godina. Tu su i budžet i programi, te značajne odluke i akti kojima Gradska uprava privodi kraju svoj posao za ovu godinu, a samim tim i gradski parlament – zaključio je Talić.

Gradski parlament će na zasjedanju 26. decembra razmatrati programe uređenja gradskog građevinskog zemljišta i zajedničke komunalne potrošnje odjeljenja za saobraćaja i puteve i za komunalne poslove za narednu godinu. Tu su i programi razvoja sporta i sufinansiranja kulturno-umjetničkog amaterizma, programa i projekata iz oblasti kulture za 2019. godinu, kao i godišnji kalendari kulturnih i turističkih manifestacija.

Odbornici će razmatrani i prjedloge odluka o taksi prevozu i o izmjeni Odluke o visini boravišne takse. Na dnevnom redu posljednje ovogodišnje sjednice nalazi se i prijedlog programa rada Skupštine Grada za 2019. godinu, te više tačaka iz oblasti prostronog planiranja.

RAJČEVIĆ: Identifikovati potrebne studijske programe

Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske identifikovaće na osnovu sagledavanja potreba tržišta rada koji su studijski programi potrebni Srpskoj u budućnosti i preduzeti određene mjere upisne politike na visokoškolskim ustanovama, izjavio je danas resorni ministar Srđan Rajčević.

KONTROVERZNI VIDEO Za džihad u BiH spremno 10.000 mudžahedina

Na društvenim mrežama objavljen je video koji slavi “vakat kada će doći rat” i poziva “braću mudžahedine iz Evrope da se ujedine i dignu kada dođe vrijeme za džihad”. Kontroverzni video na svom “Facebook” profilu objavio je izvjesni Vahidin Delić i za samo nekoliko dana imao je više od 75.000 pregleda. U videu koji je

Bosonoga produkcija organizuje kasting za statiste u seriji „Kosti“

Ako ste ikada poželjeli da se okušate u svijetu filma, osjetite atmosferu filmskog seta ili se pojavite u velikoj regionalnoj seriji, Bosonoga produkcija vam možda ispuni želju. Producentska kuća iz Banjaluke otvorila je poziv za sve koji žele da učestvuju u stvaranju serije „Kosti“ kao statisti. Poziv je otvoren do 23. januara, a kasting će