NACRT BUDŽETA ZA IDUĆU GODINU Zadnja ovogodišnja sjednica gradske skupštine 26. decembra

Naredna, 28. sjednica Skupštine grada Banja Luka biće održana 26. decembra, odlučeno je na današnjoj sjednici skupštinskog Kolegijuma. Ukoliko dođe do nastavka zbog obimnog dnevnog reda, on će biti održan 27. decembra.

Na ovoj sjednici, odbornici će razmatrati 66 tačaka dnevnog reda. Između ostalog, na dnevnom redu je prijedlog gradskog budžeta za 2019. godinu, rebalans budžeta za ovu godinu, te prijedlog odluke o usvajanju Strategije razvoja grada Banja Luka u periodu od 2018-2027. godine.

Skupština će razmatrati i Regulacioni plan dijela centralnog područja grada, koji je rađen godinu i po.

-U dva ciklusa rasprava došao je veliki broj prijedloga i primjedbi i mislim da smo sada konačno složili jedan dobar regulacioni plan, koji u odnosu na postojeći predstavlja značajan iskorak – kazao je gradonačelnik Igor Radojičić.

Prema njegovim riječima, centralna zona grada treba doživjeti jednu veliku transformaciju.

-Od stare autobuske stanice preko platoa ispred Muzeja savremene umjetnosti RS do potpune nove vertikale koja se otvara ispred spomenika banu Milosavljeviću pa do bivše zgrade Direkcije za puteve, koja se urbanistički potpuno transformiše i na čemu će se, vjerujem, raditi narednih desetak godina. Biće tu i revitalizacije manjih prostora poput Bašte sljezove boje, dva manja prostora za kulturu i mnogo novih urbanističkih sadržaja, kao što je gradnja solitera što ima u svim velikim modernim gradovima – kazao je Radojičić.

Predsjednik Skupštine Grada Zoran Talić kazao je da je zadnja ovogodišnja sjednica sa obimnim redom.

-Drago mi je što je na ovom zasjedanju i važan strateški dokument, koji će definisati razvoj grada za narednih deset godina. Tu su i budžet i programi, te značajne odluke i akti kojima Gradska uprava privodi kraju svoj posao za ovu godinu, a samim tim i gradski parlament – zaključio je Talić.

Gradski parlament će na zasjedanju 26. decembra razmatrati programe uređenja gradskog građevinskog zemljišta i zajedničke komunalne potrošnje odjeljenja za saobraćaja i puteve i za komunalne poslove za narednu godinu. Tu su i programi razvoja sporta i sufinansiranja kulturno-umjetničkog amaterizma, programa i projekata iz oblasti kulture za 2019. godinu, kao i godišnji kalendari kulturnih i turističkih manifestacija.

Odbornici će razmatrani i prjedloge odluka o taksi prevozu i o izmjeni Odluke o visini boravišne takse. Na dnevnom redu posljednje ovogodišnje sjednice nalazi se i prijedlog programa rada Skupštine Grada za 2019. godinu, te više tačaka iz oblasti prostronog planiranja.

Predstavljena android aplikacija “Banski dvor”

U Banjaluci je danas predstavljena besplatna android aplikacija “Banski dvor” putem koje će zainteresovani građani moći da prate najave dešavanja u tom kulturnom centru. “Aplikacija je rezultat menadžerskih aktivnosti naše ustanove i poklon je softverske kompanije `Kodcentrik` Banskom dvoru i svima koji vole kulturu i umjetnost”, saopšteno je iz Kulturnog centra Banski dvor. Direktor ove

PREMIJERA: U Banjaluku stiže ekipa filma “Balkanska međa” predvođena Milošem Bikovićem

U srijedu, 27. marta u 20 časova u Sinepleksu Palas, uz prisustvo glumačke ekipe, biće održana banjalučka premijera novog blokbastera Miloša Bikovića, “Balkanska međa”. Na 20. godišnjicu bombardovanja Srbije, u banjalučko kino Palas stiže akciona drama inspirisana stvarnim događajem koji se odigrao 12. juna 1999. kada je bataljon ruskih padobranaca zauzeo aerodrom Slatina u Prištini.

OPASNA RASKRSNICA Mještani Dragočaja i Ramića prijete blokadom magistrale

Sudar u kojem je u subotu poginuo mladi Banjalučanin, izazvao je ogorčenje mještana banjalučkih naselja Dragočja i Ramići, koji razmišljaju da u znak protesta, blokiraju saobraćaja na magistrali Banjaluka – Prijedor. Naime, nesreća se dogodila se na raskrsnici ove magistrale i puteva za Dragočaj i Ramići, na istom mjestu gdje je prije osam i po

Uskoro prva 4DX™ kino dvorana u zemlji u banjalučkom CineStaru

Građani Banjaluke i okoline već krajem ovog marta će moći uživati u jedinstvenom kino doživljaju s pet zvjezdica u multipleksu CineStar, koji se otvara u trgovačkom centru Delta Planet, a koji će biti opremljen najsavremenijom tehnologijom, koja gledanje filmova dovodi na potpuno novi nivo. Ovo najmodernije kino u zemlji imaće ukupno šest dvorana, a uz

RADOJIČIĆ: Nerazjašnjeno stradanje Davida Dragičevića – sjenka nad gradom

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da to što još nisu razjašnjene okolnosti pod kojim je stradao dvadesetjednogodišnji David Dragičević drži sjenku nad gradom. “Uz brojne spekulacije i razna tumačenja šta se sve desilo nema odgovora istražnih organa. To sve vrijeme drži sjenku nad našim gradom, nad turizmom i nad mnogim drugim događajima”, rekao je

LEPIR: U toku istraga protiv više osoba u predmetu “Dragičević”

Glavni okružni javni tužilac Želimir Lepir rekao da Okružno javno tužilaštvo Banjaluka preduzima sve potrebne i odgovarajuće istražne radnje kako bi istraga u vezi sa stradanjem Davida Dragičevića iz Banjaluke bila što prije okončana otkrivanjem izvršilaca krivičnog djela i rasvjetljavanjem činjenica i okolnosti pod kojima je ono izvršeno.

Ovo su domaći servisi na kojima možete plaćati online

Online kupovina sve je popularnija u BIH, što i ne čudi s obzirom na njenu praktičnost. Kupovati možete iz udobnosti svog doma ili bilo gdje drugo da se nalazite i na taj način štedjeti dragocjeno vrijeme i izbjeći gužve koje u prodavnicama često znaju biti zamorne. Još jedna prednost online kupovine je da u isto