Vijesti 04.02.2021.

Nacrt gradskog budžeta konačno na skupštini: Most u Česmi jedan od kapitalnih projekata

ČITANJE: 2 minute

Nacrt budžeta Grada za 2021. godinu, u visni od 149,4 miliona maraka, biće razmatran na sjednici gradskog parlamenta koja je zakazana za 16. februar u Banskom dvoru.

Ovo je dogovoreno na današnjoj sjednici skupštinskog Kolegijuma gdje je utvrđen prijedlog za dnevni red sa 16 tačaka.

Obrazlažući ovakav nacrt budžeta, gradonačelnik Draško Stanivuković je rekao da su prihodi veći za osam miliona, a da su planirani rashodi manji za 4,4 miliona KM.

“Odlučio sam da štedimo na svemu, na privilegijama, platama, mobilnim telefonima, automobilima, ali nacrt ne odražava sve uštede koje možemo da napravimo za 365 dana, pa će, tokom godine, biti pripremljen rebalans budžeta”, kazao je gradonačelnik.

On je dodao da nas u ovoj godini očekuju i veće rate za otplatu kredita, te da nema grantova i podrške od Vlade, koji su bili prethodnih godina, kao i da je suficit već potrošen, što dodatno opterećuje budžet za 15 miliona.

U nacrtu budžeta su planirana sredstva za podršku Domu zdravlja, kao i dio sredstava za besplatne knjige za učenike, a uskoro bi trebalo da bude obezbijeđen grant od četiri miliona evra namijenjenih za vodosnabdijevanje.

“Razgovaram sa važnim instuitucijama i našim prijateljima van granica RS i tu očekujemo podršku za velike projekte. Ići ćemo u pravcu izgradnje mosta u Česmi, jer je to jedan od kapitalnih projekata”, najavio je Stanivuković.

Predsjednik Skupštine grada Mladen Ilić, izrazio je zadovoljstvo što je predložen nacrt budžeta koji bi, po njegovim riječima, trebalo da bude prihvatljiv za sve građane Banjaluke, a ne samo za odbornike.

“Važno je da obezbijedimo sredstva za Dom zdravlja koji je pretrpio veliku žrtvu u posljednjih godinu dana i moramo naći sredstva za njihov nesmetan rad. To ne smije biti pitanje politike”, zaključio je on.

Ujedno je kazao kako je zadovoljan današim radom Kolegijuma i izrazio nadu da će se takav rad odvijati i u skupštinskim komisijama i na samim sjednicama parlamenta.

(E.M)

Oznake: Česma, Most