Nacrtom budžeta grada za kapitalna ulaganja predviđeno 18,5 miliona KM

Budžet za narednu godinu u iznosu od 129 miliona KM je veoma realan i oprezno je planiran, rekao je danas gradonačelnik Igor Radojičić nakon što su odbornici na sjednici Skupštine grada raspravljali o Nacrtu budžeta za 2018.

Tako je u idućoj godini za kapitalna ulaganja predviđeno 18,5 miliona KM.

“Grad nema namjeru da uvodi bilo kakva opterećenja, čak uvodi olakšice, kao što su smanjenje rente, određene administrativne takse, te nakande za uređenje građevinskog zemljišta ako se plaća u gotovini”, kazao je on.

Istakao je da će iduće godine iz srednjoročnog zaduženja ili obveznica biti rješavan niz problema, kao što su izgradnja Zelenog i mosta u Dragočaju, te problem s mostom u Priječanima.

“Ove godine smo već počeli spajanje istočnog tranzita, a iduće očekujemo završetak kružnog toka u Rebrovcu. Nadam se da ćemo iduće godine početi graditi kružni tok na Laušu, kao i još tri kružne raskrsnice”, kazao je on.

Dodao je da je u planu da naredne godine zajedno sa Vladom RS dograde OŠ “Branko Radičević” na Starčevici i da nastave projekat “Crno vrelo”.

Božana Šljivar, načelnica Odjeljenja za finansije, rekla je da je planirani budžetski okvir za narednu godinu od 129 miliona KM oko pet odsto manji u odnosu na rebalans budžeta ove godine.

“Sredstva su objektivno manja, smanjili smo poreske i neporeske prihode za dva odsto. Mi smo htjeli da realno planiramo budžet uz primjenu principa opreznosti, računajući da je bolje definisati tako realan budžetski okvir i svesti potrošnju u okvire takvog budžeta i planiranih prihoda”, rekla je ona.

Dodala je da se naknadno u 2018. godini, ako bude bilo potrebno i ako se povećaju izvori finansiranja, povećavaju i rashodi.

“Sada imamo realno planiran budžet, ali to nije isključilo našu obavezu da finansiramo sve funkcije koje grad ima u skladu sa zakonom”, rekla je ona.

Dodala da grad razmatra mogućnost da se, mimo sredstava predviđenih budžetom, narednih godina dodatno dugoročno zaduži kroz emisiju obveznica.

“To su dodatni izvori finansiranja, kao što su privatno-javna partnerstva te učešće u međunarodnim projektima”, pojasnila je Šljivareva.

Milenko Jaćimović, šef Kluba “Sloboda”, kazao je da taj klub neće podržati Nacrt budžeta jer smatra da to nije razvojni budžet, a Draško Stanivuković ispred kluba SDS – PDP – NDP rekao je da je takav budžet potrošački.

Među tačkama dnevnog reda bili su i Prijedlog odluke o davanju ovlašćenja gradonačelniku za otpis nenaplativih potraživanja i Prijedlog odluke o osnivanju fondacije “Evropska prijestonica kulture – Banjaluka 2024”.

Vukajlović prešao u SNSD

Radiću u interesu građana, jer sam u odborničke klupe došao svojim i zalaganjem birača koji su me podržali kao odbornika vladajuće koalicije, rekao je Stojan Vukajlović, koji je juče zvanično prešao u SNSD.

Mandat u  Skupštini grada dobio je kao odbornik DNS-a, a napustio je ovu stranku polovinom jula zajedno s odbornicima Budimirom Balabanom i Nenadom Šibarevićem. Vukajlović kaže da je djelovao kao nezavisni odbornik unutar Kluba “Sloboda”, ali da ne želi da bude dio nečijih ličnih previranja unutar političkih partija, te je Klubu “Sloboda” poželio sreću.

Igor Radojičić, gradonačelnik i predsjednik Gradskog odbora SNSD-a, izrazio je zahvalnost što je Vukajlović odlučio da nastavi raditi zajedno sa SNSD-om, koji sada ima 12 odbornika u Skupštini grada.

“Prošle godine na izborima mi smo izabrani na istoj strani, u istom bloku, radili smo i zajedno, koaliciono za gradonačelnika, ali i svako za svoju odborničku listu”, rekao je Radojičić i dodao da će SNSD biti znatno ojačan na nekoliko gradskih lokacija.

(Glas Srpske)

Naredne godine tri nove kružne raskrsnice

Naredne godine planirana je gradnja tri nove kružne raskrsnice u gradu – na spoju ulica Vase Pelagića, Vladike Platona i Aleje Svetog Save, na spoju Gundulićeve ulice i Aleje Svetog Save, kao i kružna raskrsnica na spoju Ulice Isaije Mitrovića i Solunske ulice.  Kako kaže načelnik  Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić, kružne raskrsnice

Urogenitalni zahvati radiće se u UKC RS

Pacijenti iz Republike Srpske koji imaju probleme sa urogenitalnim organima od sada neće morati ići u druge države, jer će zahvati biti dostupni i na Univerzitetskom kliničkom centru RS. Vladimir Kojović, eminentni stručnjak iz oblasti urogenitalne i rekonstruktivne hirurgije, zaposlen na Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i djeteta Srbije, pored toga što je posjetio UKC

Prodaje dresove za spas oka dječaka iz Banjaluke

Poznati banjalučki fizioterapeut Boris – Vrle Vrhovac stavio je na aukciju dresove tenisera Novaka Đokovića, košarkaša Bogdana Bogdanovića i fudbalera Nemanje Matića, a novac će uplatiti za pomoć 11-godišnjem dečaku F.M. iz Banjaluke, koji hitno mora na operaciju oka. Taj zahvat iznosi 4.500 evra, a dječak je povrijeđen od eksplozije petarde u plastičnoj flaši, čiji

Servisne informacije za nedjelju, 17. decembar

Servisne informacije za nedjelju, 17. decembar 2017. Centar javne bezbjednosti Banja Luka Evidentirano je osam krivičnih djela. Nije bilo narušavanja javnog reda i mira. Dogodilo se 17 saobraćajnih nezgoda, u kojima su dva lica teže, a četiri lakše povrijeđena . Služba hitne pomoći Pregledana su 69 pacijenata i 25 djece, obavljeno je 18 kućnih posjeta.

Bogata arheološka nalazišta u Laktašima: Muzej na otvorenom svjedoči o dalekoj prošlosti

Kao malo koja opština u RS, Laktaši raspolažu izuzetno vrijednim arheološkim nalazištima iz doba Rima i Vizantije koji predstavljaju veliki turistički potencijal. U opštinskoj Turističkoj organizaciji ističu nekoliko najznačajnijih nalazišta koja je su tokom posljednje dvije decenije otkrili stručnjaci Zavičajnog muzeja iz Gradiške. Bojan Vujinović, kustos ove ustanove kaže da se radi o nalazištima koja

Prikupljanjem plastičnih flaša i čepova obezbijedio 40 paketića za djecu

Duško Tadić, banjalučki atletičar akcijom prikupljanja plastičnih flaša i čepova uspio je da prikupi sredstva za 40 paketića za djecu, a plan mu je da za novogodišnje praznike obraduje mnogo više mališana. “Ideja traje otprilike pet mjeseci. Od avgusta počeli smo da prikupljamo plastiku. Na samom početku toga je bilo vrlo malo, ali iz dana

Čarolija u učionicama ozarila dječija lica u Donjim Kolima

 Recitujući novogodišnje pjesme i glumeći junake iz omiljenih bajki, osnovci iz područnih odjeljenja banjalučke Osnovne škole „Branislav Nušić“ u Donjim Kolima i Rekavicama u petak su proslavili nikoljdanske praznike, a čaroliju u učionicama uveličala je posjeta Djeda Mraza koji je spustivši se sa školskog tavana mališanima donio vreću punu poklona. Paketiće za 45 osnovaca i