Politika 23.11.2017.

Nacrtom budžeta grada za kapitalna ulaganja predviđeno 18,5 miliona KM

ČITANJE: 3 minute

Budžet za narednu godinu u iznosu od 129 miliona KM je veoma realan i oprezno je planiran, rekao je danas gradonačelnik Igor Radojičić nakon što su odbornici na sjednici Skupštine grada raspravljali o Nacrtu budžeta za 2018.

Tako je u idućoj godini za kapitalna ulaganja predviđeno 18,5 miliona KM.

“Grad nema namjeru da uvodi bilo kakva opterećenja, čak uvodi olakšice, kao što su smanjenje rente, određene administrativne takse, te nakande za uređenje građevinskog zemljišta ako se plaća u gotovini”, kazao je on.

Istakao je da će iduće godine iz srednjoročnog zaduženja ili obveznica biti rješavan niz problema, kao što su izgradnja Zelenog i mosta u Dragočaju, te problem s mostom u Priječanima.

“Ove godine smo već počeli spajanje istočnog tranzita, a iduće očekujemo završetak kružnog toka u Rebrovcu. Nadam se da ćemo iduće godine početi graditi kružni tok na Laušu, kao i još tri kružne raskrsnice”, kazao je on.

Dodao je da je u planu da naredne godine zajedno sa Vladom RS dograde OŠ “Branko Radičević” na Starčevici i da nastave projekat “Crno vrelo”.

Božana Šljivar, načelnica Odjeljenja za finansije, rekla je da je planirani budžetski okvir za narednu godinu od 129 miliona KM oko pet odsto manji u odnosu na rebalans budžeta ove godine.

“Sredstva su objektivno manja, smanjili smo poreske i neporeske prihode za dva odsto. Mi smo htjeli da realno planiramo budžet uz primjenu principa opreznosti, računajući da je bolje definisati tako realan budžetski okvir i svesti potrošnju u okvire takvog budžeta i planiranih prihoda”, rekla je ona.

Dodala je da se naknadno u 2018. godini, ako bude bilo potrebno i ako se povećaju izvori finansiranja, povećavaju i rashodi.

“Sada imamo realno planiran budžet, ali to nije isključilo našu obavezu da finansiramo sve funkcije koje grad ima u skladu sa zakonom”, rekla je ona.

Dodala da grad razmatra mogućnost da se, mimo sredstava predviđenih budžetom, narednih godina dodatno dugoročno zaduži kroz emisiju obveznica.

“To su dodatni izvori finansiranja, kao što su privatno-javna partnerstva te učešće u međunarodnim projektima”, pojasnila je Šljivareva.

Milenko Jaćimović, šef Kluba “Sloboda”, kazao je da taj klub neće podržati Nacrt budžeta jer smatra da to nije razvojni budžet, a Draško Stanivuković ispred kluba SDS – PDP – NDP rekao je da je takav budžet potrošački.

Među tačkama dnevnog reda bili su i Prijedlog odluke o davanju ovlašćenja gradonačelniku za otpis nenaplativih potraživanja i Prijedlog odluke o osnivanju fondacije “Evropska prijestonica kulture – Banjaluka 2024”.

Vukajlović prešao u SNSD

Radiću u interesu građana, jer sam u odborničke klupe došao svojim i zalaganjem birača koji su me podržali kao odbornika vladajuće koalicije, rekao je Stojan Vukajlović, koji je juče zvanično prešao u SNSD.

Mandat u  Skupštini grada dobio je kao odbornik DNS-a, a napustio je ovu stranku polovinom jula zajedno s odbornicima Budimirom Balabanom i Nenadom Šibarevićem. Vukajlović kaže da je djelovao kao nezavisni odbornik unutar Kluba “Sloboda”, ali da ne želi da bude dio nečijih ličnih previranja unutar političkih partija, te je Klubu “Sloboda” poželio sreću.

Igor Radojičić, gradonačelnik i predsjednik Gradskog odbora SNSD-a, izrazio je zahvalnost što je Vukajlović odlučio da nastavi raditi zajedno sa SNSD-om, koji sada ima 12 odbornika u Skupštini grada.

“Prošle godine na izborima mi smo izabrani na istoj strani, u istom bloku, radili smo i zajedno, koaliciono za gradonačelnika, ali i svako za svoju odborničku listu”, rekao je Radojičić i dodao da će SNSD biti znatno ojačan na nekoliko gradskih lokacija.

(Glas Srpske)