Vijesti 11.09.2016.

Nada za izliječenje pacijenata zaraženih hepatitisom C: Terapija 40.000 KM

ČITANJE: 2 minute

Pacijentima u Srpskoj od juna je dostupna terapija za izliječenje hepatitisa C – infekcije koja završava cirozom jetre i karcinomom jetre.

Riječ je o lijekovima američke proizvodnje “viekirax” i “exviera”, čija terapija po pacijentu košta 40.000 KM.

U Fondu zdravstvenog osiguranja (FZO) RS potvrdili su za “EuroBlic” da se unazad tri mjeseca pomenuti lijekovi koriste i u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Srpske.

– Na terapiji se nalazi 25 pacijenata, za šta je FZO finansirao milion KM – ističu u FZO.

S obzirom da mnogo pacijenata umre od posljedica hepatitisa C, stručnjaci smatraju da je terapija za njegovo izliječenje jedan od najvećih događaja u medicinskoj nauci u ovome vijeku, uporediv sa otkrićem penicilina.

Gastroenterohepatolog, Nermin Salkić, kaže za “EuroBlic” da se, smanjenjem broja oboljelih, može očekivati i manje novoinficiranih.

– Od proizvođača smo u toku prošle godine dobili terapiju za 15 pacijenata u Banjaluci, Mostaru, Sarajevu i Tuzli. Svih 15 bolesnika je na kraju terapije imalo potpunu eliminaciju virusa iz krvi, što se smatra znakom izliječenja. U FBiH, na entitetskom programu, prve pacijente očekujemo u oktobru – ističe Salkić.

Objašnjava da je novi lijek, ustvari, kombinacija četiri različita lijeka koji su zapakovani u dvije tablete.

– Riječ je o lijekovima koji direktno djeluju na proces umnožavanja virusa i zaustavljaju ga. Terapija traje 12 ili 24 nedjelje, u zavisnosti od genotipa virusa. Za razliku od prethodnih tretmana koji su zahtjevali sedmično davanje interferona, ovaj je isključivo tabletarni – kaže Salkić.

Podsjeća da je prethodni tretman trajao 48 nedelja i bio povezan sa brojnim nuspojavama.

– Kod određenog broja pacijenata bolest se vraćala, drugi opet nisu imali uopšte odgovora, a veliki broj nije bio pogodan za ovaj tip liječenja. Zato je novi tretman značajan napredak u liječenju hepatitisa C – kaže Salkić.

U BiH 30.000 obolelih

Domaće epidemiološke studije govore u učestalosti koja se kreće oko 0,8 odsto, što je, u odnosu na broj stanovnika BiH, negdje oko 30.000 bolesnika. Problem je, međutim, što veliki broj zaraženih ostaje neotkriven.

U  najvećem riziku od infekcije su pacijenti na hemodijalizi, zdravstveni radnici, intravenski zavisnici. Od posljedica hepatitisa C, u svijetu godišnje umre oko 350.000 ljudi.

(EuroBlic)