Vijesti 14.03.2017.

Nadarena djeca u RS i dalje od nadležnih nemaju podršku koju zaslužuju

ČITANJE: 3 minute

Centar za talente u Republici Srpskoj još nije otvoren iako je prema Zakonu o školovanju i stipendiranju mladih talenata RS iz 2010. godine predviđeno njegovo formiranje.

Svakodnevni primjeri ukazuju da je nužna promjena uloge škole i institucija u životu talentovanih i nadarenih učenika i studenata.

Mnogi roditelji talentovane djece kažu da se snalaze na razne načine da ih podrže da odu na takmičenja, te su razočarani što je briga nadležnih svedena često na minimum.

Živomir Babić, otac Tijane Babić, mlade matematičarke i šahistkinje iz Banjaluke, koja na takmičenja ide od sedmog razreda osnovne škole i osvaja brojne medalje, kaže da oni koji bi trebalo da brinu o napretku i razvoju talenata kod djece jednostavno su zakazali. Njegova kćerka, učenica trećeg razreda banjalučke Gimnazije, predstavljaće BiH zajedno sa još tri učenice na Evropskoj matematičkoj olimpijadi.

“Ne postoji nikakvo sistemsko rješenje, podrška, a mi, roditelji, sami se organizujemo i onoliko koliko možemo priuštiti, toliko dijete može razvijati talente. Nije bitna samo finansijska podrška, već i sam rad sa djecom. Mi moramo razgovarati, ugovarati i vući za rukav neke profesore da izdvoje vrijeme za djecu”, priča Babić.

tijana babic matematicarka

Kada Tijana treba na takmičenje, podršku traže i od Gradske uprave Banjaluka, ministarstava, Republičkog pedagoškog zavoda i većinom niko nema sredstava jer već imaju isplanirane budžete.

Babić kaže da neki iz institucija uopšte i ne odgovore.

“Sprovodimo određene pripreme i nastojimo da obezbijedimo potrebna sredstva za osnivanje i početak rada centra za talente”, ističu iz Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Aleksandar Milić, psiholog, koji zagovara ideju osnivanja centra za talente, kaže da nije naišao na razumijevanje institucija.

“Do sada su samo konstatovali da postoji potreba za osnivanjem. Očigledno je malo stručnih službi u ministarstvima, zbog čega nema napretka na ovom planu. Zatajili smo i ovakvim ponašanjem uzrokujemo velike gubitke. Djeca su zanemarena. A cilj bi trebalo da bude da talente stipendiramo, a zatim ih zadržimo kod sebe”, ocjenjuje Milić.

Dodaje da je zbog ovog stanja onemogućeno vođenje evidencije, sprovođenje istraživanja i praćenje razvoja talenata kod djece.

Učitelj u jednoj banjalučkoj osnovnoj školi smatra da je na odraslima da uoče talenat kod djece na vrijeme.

“Postoje razne sekcije u školi ili van nje. Ali svakako da bi jedna institucija u kojoj je sve objedinjeno doprinijela boljem razvoju i napredovanju djece”, navodi ovaj učitelj.

Iz resornog ministarstva navoda da je Narodna skupština RS na sjednici održanoj u februaru ove godine usvojila novi Zakon o osnovnom vaspitanju i obrazovanju koji donosi niz zakonskih rješenja koja treba da doprinesu unapređenju kvaliteta vaspitanja i obrazovanja.

Planirano je formiranje tima za podršku koji promoviše značaj rada sa nadarenim i talentovanim učenicima i koji sarađuje sa različitim institucijama  i organizacijama koje mogu pružiti podršku nadarenim učenicima.

(Nezavisne)