Svijet 13.01.2023.

NADLEŽNI NE VJERUJU U NAPAD: Eksplozija na gasovodu koji povezuje Litvaniju i Letoniju

ČITANJE: 1 minuta

Gasovod koji povezuje Litvaniju sa Letonijom eksplodirao je u okrugu Pasvalski u Litvaniji, a prema preliminarnim informacijama, nema povređenih, javio je portal LRT pozivajući se na policiju.

“U 16:57 časova policija okruga Panevežis prijavila je eksploziju gasovoda u ulici Joniškele u selu Vienkiemiu. Prema preliminarnim podacima, nije bilo žrtava”, navodi se u saopštenju, prenele su RIA Novosti.

Izvršni direktor Amber Grida, kompanije koja je zadužena za transport gasa iz Litvanije, Nemunas Biknijus, saopštio je danas da nema neposrednih dokaza da je eksplozija na gasovodu koji povezuje Litvaniju i Letoniju posledica napada.

„Prema početnoj proceni ne vidimo da je napad uzrok eksplozije, ali istraga će obuhvatiti sve moguće opcije“, rekao je Biknijus na konferenciji za novinare, javlja Rojters.

Požar koji je izbio nakon eksplozije ugašenje i transport gasa do Letonije ponovo je uspostavljen.

Na snimku koji je objavila litvanska javna televizija LRT vidi se da se da je na mestu eksplozije u okrugu Panevežis u severnoj Litvaniji došlo do požara.

Plamen se uzdizao do oko 50 metara u vazduh i mogao se videti sa udaljenosti od najmanje 17 km, javio je ranije LRT.

Gintautas Geguzinskas, gradonačelnik regiona Pasvali, potvrdio je radiju LRT ​​da je eksplodirao gasovod visokog pritiska u blizini autoputa Pasvalis-Šauljaj.

“U blizini nema stambenih zgrada, ali niko ne zna sa koje udaljenosti će biti potrebno evakuisati stanovnike”, rekao je on.

Prema rečima Geguzinskasa, specijalne službe rade na licu mesta, a saobraćaj je privremeno obustavljen.

(SB)