Vijesti 18.10.2020.

NADLEŽNI POZIVAJU NA ODGOVORNOST: Od korona virusa u Srpskoj se liječi 260 pacijenata

ČITANJE: 1 minuta

U zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj od korona virusa se liječi 260 pacijenata, od kojih u Univerzitetskom kliničkom centru RS 90, a u opštim bolnicama njih 90.

Na respiratorima je ukupno 15 pacijenata, u UKC RS 11, te po dva u bolnicama u Doboju i Bijeljini, piše “Srpskainfo”.

Osim 11 pacijenata na respiratoru, u UKC RS je, do juče, 26 hospitalizovanih bilo na kiseoničkoj maski.

Ljekari upozoravaju da će porast broja zaraženih usloviti i povećan broj pacijenata na liječenju, kao i sve više onih sa teškom kliničkom slikom, a kako bismo usporili širenje zaraze, svi moramo da budemo maksimalno odgovorni, što, u prvom redu, podrazumijeva poštivanje svih preventivnih mjera.

“Ako se i ubuduće budemo ponašali kao sad, i dalje ćemo imati nepovoljnu epidemiološku situaciju, a moramo sačuvati zdravstveni sistem, čiji su kapaciteti ograničeni. Dakle, da bi svaki čovjek u Srpskoj mogao da dobije zdravstvenu uslugu, epidemiološka situacija mora da bude bolja, odnosno, svi moramo da budemo maksimalno odgovorni”, naglasio je za “Srpskainfo” direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković.

U iščekivanju epidemiološkog haosa, iz UKC RS poručuju da će stara Hirurgija biti adaptirana u privremenu kovid bolnicu.

“Povećanje broja inficiranih novim korona virusom u regionu, Evropi i širom svijeta govori u prilog činjenici da i Republiku Srpsku u veoma kratkom vremenskom roku očekuje rapidan porast pacijenata oboljelih od kovida”, istakli su u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

(N.S/ Banjaluka.net)