Vijesti 12.05.2016.

Nadležni složni: Učiniti sve da usvajanje predstane biti problem

ČITANJE: 2 minute
usvajanje
Usvajanje djece u Srpskoj je komplikovan, zahtjevan i dugotrajan proces. Protekle godine su čak 643 porodice podnijele zahtjev za usvajanje, ali je samo 15-oro mališana usvojeno. Kamen spoticanja su pojedine odredbe u Porodičnom zakonu koje bi što prije trebalo izmijeniti, kaže Nada Grahovac dječiji ombudsman.

Prvi korak biće formiranje registra potencijalnih usvojitelja i djece bez roditeljskog staranja.

“Važno je uspostavljanje registra gdje bi imali spremne ljude. Mi sad ne znamo koliko roditelja čeka tako da ne znamo, imamo li djecu koja su spremna biti usvojena, a da ih niko neće. Kao što u Hrvatskoj govore, imamo godinama ne znamo koji broj djece koju niko neće”, rekla je ombudsman za djecu Nada Grahovac.

Ono što nikako ne ide na ruku ni djeci ni usvojiteljima, a po slovu je Porodičnog zakona da se u potpunosti može usvojiti samo dijete mlađe od 5 godina, dok donje granice nema. Primjera radi, u Federaciji je ta granica pomjerena na 10 godina, a u Srbiji je gornja granica – punoljetstvo. Pošto je porodica najbolje okruženje za dijete potrebno je olakšati i ubrzati proces usvajanja, što nikako ne znači i spuštanje kriterijuma za usvojitelje.

“Svi ti ljudi usvojitelji potencijalni roditelji koji žele da usvoje dijete naravno žele da ispune svoju biološku potrebu da se ostvare kao roditelji, a u toj interakciji sa djetetom oni će formirati jednu normalnu porodicu u kojoj će dijete normalno odrastati to nam je svima zajednički cilj”, rekla je ministar Jasmina Davidović.

“Funkcije koje usvojitelj obavlja su jednake funkcijama koje obavlja svaki roditelj, očekujemo da pokaže brigu pažnju, da se djete osjeća korisno, srećno u takvom porodičnom okruženju”, objasnila je socijalni radnik Radmila Gašić.

Jedno od pitanja koje se nameće, a koji opet naš zakon ne uređuje – je da li samci ili nevjenčani parovi mogu da budu usvojitelji. Zemlje u okruženju su rekle – da. Međutim, imajući u vidu veliki broj parova kod nas koji godinama čekaju da se ostvare kao roditelji i ispunjavaju sve uslove trebalo bi da i dalje imaju prioritet, tvrde stručnjaci. Za početak je najvažnije da usvajanje prestane da bude problem.

(ATV)