Vijesti 16.01.2023.

NADLEŽNI U SRPSKOJ UPOZORAVAJU: Situaciju shvatiti ozbiljno, moguće proglašenje vanrednog stanja

ČITANJE: 3 minute

Predstavnici nadležnih institucija i Vlade RS upozorili su danas na mogućnost velike količine padavina, posebno na području Hercegovine i Podrinja, te apelovali na građane i sve lokalne zajednice da situaciju shvate ozbiljno i da se ponašaju odgovorno.

Trenutno se preduzimaju preventivne mjere, a v.d. direktora Republičke uprave civilne zaštite (RUCZ) Milan Novitović je kazao da ne isključuje ni mogućnost da se proglasi vanredno stanje na pojedinim dijelovima RS.
Prema najavama, početak velikih količina padavina očekuje se od večeras.

Kao kritična tačka ocijenjen je donji tok Drine gdje nikada nije izgrađen drinski nasip, kao i velika količina padavina koja se najavljuje u Crnoj Gori i odakle bi poplave mogle da se preko Čemernog prenesu na sliv Drine.

Nadležni tvrde da ipak nema mjesta panici, ali da je potrebna odgovornost i oprez.

“Šteta nereagovanjem bi bila velika. RUCZ je organizovala tri centra u Foči, Višegradu i Trebinju odakle će se pratiti cijela situacija i koordinisati. Uradićemo sve što bude trebalo i krajnje odgovorno postupiti, a imamo kvalitetno ljudstvo i opremu. Neophodna je saradnja sa lokalnim zajednicama, i da građani kompletnu situaciju shvate ozbiljno”, kazao je Novitović, prenosi Mondo.

Dodao je da ako se urade sve mjere, štete će biti minimalne, a dodao je i da svi načelnici i gradonačelnici treba da preduzmu sve na lokalnom nivou.

“Ako bude elemenata za krivičnu odgovornost, nećemo se libiti da je tražimo ukoliko bilo koji načelnik ne bude postupao u skladu sa Zakonom o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama. U ovom trenutku nadolazeća opasnot je velika količina padavina. Sve lokalne zajednice smo kontaktirali, tražili smo održavanje lokalnih štabova i da nas obavijeste šta treba od nedostajuće opreme. Mi ne možemo znati koji su bujični potoci u Foči, Višegradu… Zato smo donijeli odluku o tri štaba odakle će se sve koordinisati. Ako se obistine prognoze meteorologa , vjerovatno će se ići u proglašenje vanrednog stanja na dijelu teritorije RS koji bude pogođen poplavama”, naveo je Novitović.

Direktor Voda Srpske Miroslav Milovanović tvrdi da se svi dobro pripremaju za naredne dane.

“Poplavni talas se očekuje za par dana”, kazao je.

On tvrdi da je Vlada RS, nakon polava 2010. i 2014. godine, uložila mnogo na saniranju postojećih sistema odbrane od poplava i izgradnji novih.

“Najveća bojazan je donji tok rijeke Drine i za Semberiju, odakle sam ja. Nemamo drinski nasip. Imali smo pokušaj 2014. godine, Vlada RS je obezijedila novac, urađen je projekat, ali veliki broj mjesnih zajednica je bio protiv toga. Potpunu zaštitu i sigurnost možemo imati samo kada uradimo taj nasip”, kazao je Milovanović

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Savo Minić apelovao je na oprez.

“Ja dolazim iz Šamca i tamo se završio projekat koji nije završen za drinski nasip. Protočnost svih kanala i rijeka je od 2014. znantno povećana. U ovom monentu je potrebno napraviti procjenju vremenske prognoze i hidrologije. Upravo smo dobili informaciju da u Mostaru ima olujnog nevremena i grmljavine i da su pojačane padavine na sjeveru RS. To može dovesti do dva scenarija. Jedan od njih je da, ukoliko se nevrijeme iz Crne Gore prenese i dio tih padavina stigne korito Drine, možemo imati alarmantan scenario. Ako postupimo u skladu sa svim uputstvima, ispoštujemo apele, sigurno je da će šteta biti najmanja moguća. Bolje sve ovo dići na alarmantan, ali ne paničan nivo, nego da nas nešto iznenadi”, dodao je Minić.

(A. S.)