Vijesti 16.04.2016.

Nadzorne kamere u gradovima u cilju sigurnosti ili udar na privatnost, Sarajevo ih ima 86

ČITANJE: 2 minute
kamere
Sve veći broj gradova u BiH u prethodnih nekoliko godina odlučuje se za uvođenje sistema nadzornih kamera na javnim gradskim površinama, a sve s ciljem poboljšanja sigurnosne situacije. S druge strane postavlja se pitanje udara na privatnost građana konstantnim snimanjem i ugrožavanjem privatnosti.

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) još od 2010. godine počeo je sistem uvođenja videonadzora na frekfentnim lokacijama u gradu, kako bi se utjecalo na poboljšanje sigurnosne situacije.

“MUP HNK u tri policijske uprave ima instalirane kamere za videonadzor i to u Mostaru 10 kamera, u Čapljini devet, a u Konjicu tri kamere. Sve kamere su uvezane sa operativnim centrima policijskih uprava, gdje policijski službenici prate njihov rad. Od kada smo instalirali videonadzor primjetan je pomak u smanjenju saobraćajnih prekršaja, ali i dokazivanje krivnje u većim saobraćajnim nesrećama”, istakli su za Klix.ba iz MUP-a HNK.

Važan projekat uvođenjem videonadzora i besplatnog interneta na određenim lokacijama prije dvije godine sproveden je i u općini Jablanica. Općinske vlasti uložile su 37.000 KM.

“Mi trenutno u gradu imamo 12 nadzornih kamera, a pokrili smo sve izlaze i ulaze u grad. Moramo priznati da smo veoma zadovoljni jer efikasnije i brže rješavamo krivična djela”, istakli su iz PS Jablanica.

Kontaktirali smo i MUP Kantona Sarajevo ali osim informacije da je postavljeno 86 kamera i da 20 trenutno nije u funkciji, nismo dobili više podataka.

Neminovno je da videonadzor u velikoj mjeri utječe na sigurnosnu situaciju u gradovima, ali ne može se zanemariti ni činjenica da konstantni videonadzor utječe i na privatnost građana. Naredno pitanje koje se nameće je izabrati prioritet između sigurnosti i privatnosti.

Poređenja radi u Zagrebu su izabrali prvu opciju, jer je u prethodnom periodu na više lokacija u gradu postavljeno ukupno 354 nadzorne kamere, a nadležni ističu da sve kamere nadzire policija i da ne postoji opasnost od manipulacije snimcima.

Kada su u pitanju planovi za budućnost, odnosno da li postoje planovi instaliranja novih kamera iz MUP-a KS nisu nam odgovorili, a nije poznato da li je planiran popravak kamera koje trenutno nisu u funkciji.

(Klix)