Biznis 25.01.2016.

Nafta jeftinija od mlijeka i vode

ČITANJE: 1 minuta
nafta
Cijena sirove nafte se trenutno nalazi na rekordno niskom nivou od oko 30 dolara za barel.

Ako uzmemo u obzir da je jedan barel oko 159 litara, dolazimo do zaključka da je barel nafte trenutno jeftiniji čak i od vode (31 dolar) i mlijeka (100 dolara) u maloprodaji.

Prema velikim investicijskim bankama s Wall Streeta, kao što su JP Morgan i Goldman Sachs, cijena sirove nafte može pasti i na 20 dolara po barelu.

 

Prekomjerna zasićenost tržišta naftom će se dodatno pogoršati povratkom Irana na globalno tržište, nakon što su sankcije zapadnih zemalja ukinute ranije ovog mjeseca.

Analitičari tvrde da bi izvoz nafte ove države vrlo brzo mogao dostići 500.000 barela, čime se povećava strah od dodatnog povećanja zaliha, a smanjenja potražnje.

Pored toga, MMF je smanjio prognoze rasta globalne ekonomije, i to treći put u manje od godinu dana, ukazujući na naglo usporavanje rasta ekonomije Kine, čime je i smanjena potražnja za naftom, a time izvršen dodatni pritisak na cijenu.

Međunarodna agencija za energiju, koja savjetuje industrijalizirane države oko energetske politike, upozorila je da globalno tržište nafte može ostati izuzetno zasićeno i tokom 2016. godine.

(Agencije)