Biznis 06.06.2022.

NAFTAŠI POTVRDILI: Cijena goriva ide na 3,50 KM

ČITANJE: 1 minuta

Cijena litra goriva u BiH će iznositi 3,50 KM nakon što su najavljena nova poskupljenja, čime je nastavljen udar na džepove građana koji sve teže spajaju kraj s krajem. Razlog je povećanje nabavne cijene derivata na svjetskom tržištu.

Predsjednik Udruženja distributera naftnih derivata FBiH Milenko Bošković kazao je za „Avaz“ da će s obnavljanjem zaliha doći do rasta cijena.

Ograničena marža

– Poskupljenja se očekuju i u narednom periodu. Marža je ograničena na 25 feninga, ali neka pumpa troši jednu cisternu mjesečno, a neka troši jednu u tri dana. Kako se budu obnavljale zalihe, tako će rasti cijene goriva – rekao je Bošković.

Podsjetio je da cijene goriva na pumpama već sad prelaze 3,30 KM.

I naftni distributeri u Republici Srpskoj najavljuju novi skok cijena goriva u ovoj sedmici. Kako su kazali, gorivo će drastično poskupjeti po litru, do 25 feninga, što znači da će litar goriva biti i 3,50 KM.

Četiri mjeseca

Za manje od četiri mjeseca gorivo je poskupjelo za pola marke po litru, a inicijative političara o privremenom ukidanju akciza na naftne derivate ostale su samo mrtvo slovo na papiru.

Povećanje cijena goriva sa sobom nosi lančana poskupljenja te su tako taksisti najavili povećanje cijena usluga, a poljoprivrednici se bore s opstankom.

(SB)

Oznake: naftni derivati