Biznis 15.03.2016.

Naftaši sklapaju pakt o zamrzavanju proizvodnje

ČITANJE: 1 minuta
nafta-vadjenje
Globalni sporazum o zamrzavanju proizvodnje nafte mogao bi da bude potpisan u aprilu, uz izuzeće Irana koji ima pravo da poveća proizvodnju poslije sankcija.

To je izjavio ruski ministar energetike Aleksandar Novak, poslije razgovora u Teheranu.

Konačni sporazum o zamrzavanju proizvodnje, s ciljem podrške cijenama nafte koje su pale 65 odsto od juna 2014. godine zbog prevelike ponude, vjerovatno će biti sledećeg mjeseca, možda opet u Dohi, rekao je Novak, a prenosi agencija Rojters.

Četiri vodeća svjetska proizvođača nafte – Rusija, Saudijska Arabija, Katar  i Venecuela, sastali su se u Dohi prošlog mjeseca i najavili spremnost za zamrzavanje proizvodnje “crnog zlata” na nivou iz januara, ukoliko i drugi proizvođači učine isto, podsjeća britanska agencija.

Novak je naveo da bi iz sporazuma mogao da bude isključen Iran, budući da ta zemlja nastoji da povrati proizvodnju koja je bila pogođena međunarodnim sankcijama uvedenim zbog nuklearnog programa Teherana, a koje su u januaru ove godine ukinute.

-Dijelimo (mišljenje) da je Iran u posebnoj situaciji. Sankcije koje su uvedene značajno su pogodile (iransku) proizvodnju – rekao je ruski ministar energetike poslije sastanka s iranskim kolegom Bidžanom Zanganehom.

Dodao je da Iran i dalje insistira na opravku svoje proizvodnje prije eventualnog zamrzavanja proizvodnje.

-Sve u svemu, Iran podržava potrebu za koordinisanom akcijom između izvoznika nafte, uključujući i moguće zamrzavanje. Ali, iranski stav je da najprije obnove obim svoje proizvodnje… Nakon toga, spremni su da se pridruže zamrzavanju- kazao je Novak, a navodi Rojters.

(B92)