Vijesti 04.02.2017.

Nagli skok temperature zakomplikovao život Banjalučanima

ČITANJE: 1 minuta

Tek za dva mjeseca očekuje se pravo proljeće, pa tople dane mnogi Banjalučani koriste da popune zalihe ogrijeva.

Za tri dana, temperatura je u Banjaluci porasla za 22 stepena, ali meteorolozi upozoravaju da već u ponedjeljak slijedi zahlađenje, a potom i novi snijeg.

“Ovakvi periodi jugovine, sa nekoliko dana viših temperatura su zimi uobičajeni u našim krajevima, ali proljeće je još daleko”, kaže Milica Đorđević iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda. Dodaje da poplava neće biti, jer se snijeg ne topi naglo.

Putari su odahnuli, jer je snijeg okopnio, ali su na ulicama izronile hrpe smeća. Radnici “Čistoće” su iskoristili lijepo vrijeme za uklanjanje blata, osušenih grana i drugog otpada.

“Ako se saobraćajnice malo prisuše, tokom vikenda slijedi i vanredno mašinsko čišćenje ulica”, kaže direkor “Čistoće”, Aleksandar Bajić.

Ljekari upozoravaju da lažno proljeće doprinosi širenju virusa, pa se mnogi žale na prehlade, alergije, kostobolju i glavobolju.

Glavobolju Banjalučanima zadaje i nestašica ogrijeva, jer je oštra zima je ispraznila ložionice, a grijna sezona će potrajati bar do sredine marta.

Drva najtraženija roba

U Šumskom gazdinstvu Banjaluka zatrpani su narudžbama za drva.

“Ogrijeva je nestalo ne samo u domaćinstvima, nego i u mnogim školama i domovima zdravlja, koji imaju vlastite kotlovnice. Trudimo se da svima izađemo u susret, ali je teško doći do drva, jer su mnogi šumski putevi još neprohodni”, kaže direktor gazdinstva, Zoran Popović.

(EuroBlic)