Vijesti 28.03.2018.

NAGRADA GRADA: Radojičić vjeruje da će prijedlozi biti podržani

ČITANJE: 3 minute

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je danas da je prijedlog da “Ključ grada” ove godine dobije premijer Republike Srpske Željka Cvijanović potpuno legitiman i da vjeruje da će dobiti podršku. 

Dodao je i da postoji osnov da se Odluka o nagradama i priznanjima Skupštine grada iz 2000 godine promijeni i da se odrđeni dijelovi preciziraju.

“Moram podsjetiti da se radi o odluci Skupštine grada i da gradonačelnik nije čak ni obrađivač tog teksta ni odluke ni predlagač, što znači da Skupština grada treba da pripremi, razmotri i usvoji odluku i na bazi nje dodjeljuje pojedinačne nagrade i priznanja”, rekao je Radojičić novinarima.

Osvrćući se na prijedlog da Cvijanovićevoj bude dodijeljena nagrada “Ključ grad” sa poveljom “Počasni građanin grada Banjaluka”, najznačajnijeg priznanja koje se dodjeljuje povodom 22. aprila – Dana grada, Radojičić je rekao da je u februaru bio javni poziv na kojem su svi građani imali priliku da predlažu.

On je rekao da je stiglo oko 40 prijedloga.

“Očekivano je da bude debata oko nekog ko jesete politička ličnost, nalazimo se u izbornoj godini i potpuno je logično da pozicija bude za, a opozicija protiv”, rekao je Radojičić.

On je istakao da je u diskusiji rekao da je za ovih godinu i po njegovog mandata Gradska uprava imala i ima izvanrednu podršku Vlade Republike Srpske u nizu kapitalnih projekata u gradu.

“Ako hoćemo da budemo iskreni, Banjalučani su zaista imali podršku i imaju podršku u nizu kapitalnih projekata od Vlade Republike Srpske na čijem čelu se nalazi gospođa Cvijanović i taj je prijedlog potpuno legitiman i vjerujem da će dobiti podršku”, rekao je Radojičić.

Predsjednik Skupštine grada Banjaluke Zoran Talić je rekao da su svi zainteresovani građani imali priliku da dostave svoje prijedloge za nagrade povodom Dana grada i da je javni poziv bio otvoren 15 dana.

“Drago mi je što se u ovom paketu nalaze ljudi iz različitih oblasti i svih sfera i mislim da je ovo dosta dobro sada urađeno”, rekao je Talić i dodao da je potrebno mijenjati Odluku o nagradama i priznanjima, jer bi ona trebala da bude preciznija i sa jasnim kriterijumima.

Predrag Vulin iz odborničke grupe Narodni odbornici rekao je novinarima da u toj odborničkoj grupi nisu za to da aktuelni premijer dobije nagradu “Ključ grada” i da su protiv politizacije dodjeljivanja nagrada povodom Dana grada.

“Nemamo ništa protiv premijera Željke Cvijanović da poslije isteka mandata bude jedan od prijedloga za ovu nagradu, ali nismo zato da aktuelne političke ličnosti dobijaju priznanja povodom Dana grada Banjaluka”, rekao je Vulin.

Mirna Banjac Savić je ispred kluba odbornika Saveza za promjene rekla da visokim stranačkim funkcionerima nema mjesta na spiskovima za nagrade.

Ona je rekla da su kriterijumi za dodjelu nagrada pisani 2000. godine i da su zastarjeli.

“To što je neko institucija premijera, samim tim ne zaslužuje da bude počasni građanin grada Banjaluke i taj prijedlog nećemo podržati”, rekla je Savićeva.

(Srna)