NAGRADA POSVEĆENA SESTRAMA GAJIĆ Skupština radi na izmjenama kriterijuma za dodjelu gradskih priznanja

Nagrade i priznanja koja gradski parlament uručuje provodom 22. aprila – Dana grada Banjaluke iduće godine će se dodjeljivati prema drugačijim mjerilima.

Naime, pripremljen je prijedlog za izmjenu kriterijuma na osnovu kojih se ova priznanja dodjeljuju.

Predsjednik skupštinske komisije za izbor i imenovanja nagrade i priznanja Stanislav Palija rekao je da je u proteklom periodu bilo diskusija, primjedbi, te inicijativa odbornika, pojedinaca, ali i udruženja na osnovu kojih je odlučeno da trenutne kriterijume za dodjelu aprilskih nagrada treba mijenjati.

– Jedna od ključnih promjena koju planiramo uvesti je da, naprimjer, isto lice ne može dva puta dobijati istu nagradu. Isto tako, predloženo je da lica koja su imenovana na određene funkcije ne mogu dobijati nagradu za rezultate koje su postigli radeći posao koji je u njihovoj nadležnosti, jer se podrzumijeva da je to dio njihovog posla – rekao je Palija.

Objasnio je da je planirano da se ograniči broj nagrada koje se mogu dodijeliti po određenoj kategoriji, ali i da se  prošire oblasti koje dolazi u obzir.

– Zašto ne bi bilo moguće da se, naprimjer, jedno od gradskih priznanja može dodijeliti nekom ko je uspješan poljoprivrednik, što trenutno nije moguće. – kazao je Palija.

Navodi da je dio tog prijedloga i da se uvede posebna nagrada koja će biti posvećena sestrama Gajić, a koja bi se dodjeljivala za humanost.

– Vidjećemo još kakav će tačno naziv nositi ta nagrada. O tom pitanju ćemo otvoriti široku diskusiju i siguran sam da će biti prijedloga – naveo je Palija.

On je dodao da nisu uspjeli na vrijeme odraditi izmjene odluke koja definiše kriterijume za dodjelu gradskih priznanja tako da će se ove godine ona dodjeljivati prema aktuelnim pravilima.

– Revizija te odluke bi trebala biti završena u narednih mjesec dana tako da će nova pravila važiti tek za iduću godinu – istakao je Palija.

Ova komisija je početkom mjeseca objavila javni poziv svim zainteresovanim pravnim i fizičkim licima sa područja grada da podnesu svoje inicijative za dodjelu nagrada i priznanja, povodom 22. aprila – Dana grada. Inicijative se mogu slati do 15. februara, a za nagrade i priznanja mogu biti predloženi pojedinci, preduzeća, ustanove i drugi subjekti.

Odlukom o nagradama i priznanjima, Grad Banjaluka je ustanovio sljedeće nagrade i priznanja: Ključ Grada, s Poveljom “Počasni građanin ”, Zlatni grb, Plaketa Grada i Nagrada mladima.

Lani je najviše gradsko priznanje, Ključ grada, dobila tadašnja predsjednica Vlade RS, a sad aktuelna predsjednica Srpske Željka Cvijanović kao poseban vid priznanja za djela i rad od opšteg značaja za grad.

Tada je određeni broj odbornika imao primjedbi na takvu odluku. Smatrali su da se ova priznanja ne bi trebala dodjdljivati funkcionerima za rezultate koje su postigli radeći posao za koji su imenovani ili izabrani.

Lani je gradu predata inicijativa, sa potpisima 3.000 građana, da se u Banjaluci uspostavi nagrada za humanost, koja bi nosila naziv po sestrama Gajić.

Sestre Gajić su oboljele od Laforine bolesti 2007. godine, a njihova porodica prikupila je do sada više od milion maraka za istraživanja, radi otkrivanja lijeka koji će pomoći cijelom čovječanstvu.

Pokretači inicijative su smatrali da su sestre Gajić pravi simbol borbe i humanosti, te da bi se nagradom sa njihovim imenom Banjaluka na jedan način odužila nadljudskoj borbi ove porodice da pronađe lijek protiv Laforine bolesti. Hrabro srce Tatjane Gajić prestalo je da kuca 2014, u 23. godini, a Milana se i sada uz pomoć porodice bori za ozdravljenje.

Dan oslobođenja

Na posljednjem zasjedanju Skupština grada je usvojila Nacrt odluke o izmjeni Statuta Grada kojim se 21. novembar uvodi kao gradski praznik – Dan oslobođenja grada u Prvom svjetskom ratu. Ukoliko odluka bude usvojena nakon provedene javne rasprave, to će biti drugi praznik grada, uz 22. april koji se obilježava kao Dan grada.

Gradonačelnik Igor Radojičić je rekao da po završetku te procedure postoji mogućnost da se uvedu i nove nagrade, koje bi se dodjeljivale povodom ovog novog praznika.

(Srpskainfo)

SUBAŠIĆ: Gačić je tri mjeseca volontirao u „Mozaiku prijateljstva“

Nakon što je iz bihaćkog zatvora stigao u Banjaluku, serijski ubica Edin Gačić je počeo da volontira u humanitarnom udruženju „Mozaik prijateljstva“. Miroslav Subašić iz „Mozaika“ za SrpskaCafe kaže da je to bio dogovor Centra za socijalni rad i policije. – Oni su se tako i dogovorili i on je počeo da volontira kod nas

Voda stiže u više dijelove Česme

Izgradnja vodovodne mreže u nekoliko ulica i naselja, kao i projektovanje nove, neizgrađene mreže, u ovoj godini planirano je u vrijednosti od 780.000 KM, rekli su u Odjeljenju za komunalne poslove. Konkretno, u planu je izgradnja vodovoda Česma II, III i IV visinska zona, vodovoda Jagare i Banjica, podsistem Rekavice, te izgradnja vodovoda Mišin Han.

EVO KAKVO NAS PROLJEĆE OČEKUJE Objavljena dugoročna prognoza

Meteo portal “Severe Weather Europe” objavio je da će sljedeća sedmica u velikom dijelu Evrope, uključujući i Balkan biti natprosječno topla, dok je meteorološki servis “AccuWeather” danas otkrio kakvo nas vrijeme očekuje na proljeće. Proljeće će, prema predviđanjima meteorologa “AccuWeathera” u mnoge dijelove Evrope stići ranije, dok će se snijeg i zima u drugim dijelovima

Počela sanacija gradskih ulica

U okviru redovnog održavanja gradskih saobraćajnica, ovih dana je počela sanacija gradskih ulica, potvrđeno je u Odjeljenju za saobraćaj i puteve. “Konstatovali smo gdje su najveća oštećenja koja ugrožavaju bezbjedno odvijanje saobraćaja i krenuli u privremenu sanaciju oštećenih saobraćajnica tzv. hladnom asfaltnom masom”, istakao je načelnik Odjeljenja Slaviša Sandić. On pojašnjava, da u ovom periodu

TEGELTIJA O IMENOVANJU DALIDE BURZIĆ: Razumijem bol Memića, ali ne možemo nikoga eliminisati na osnovu nedokazanih tvrdnji

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milan Tegeltija oglasio se na Facebooku povodom jučerašnjeg imenovanja glavne tužiteljice Tužilaštva Kantona Sarajevo Dalide Burzić za sudiju Suda Bosne i Hercegovine, koje je izazvalo burne reakcije dijela javnosti te porodice Dženana Memića. “Kao čovjek, imam puno razumijevanje za svu bol, tugu i ogorčenost gospodina Memića i zbog toga ne mogu da

UKC: Citogenetička laboratorija vodeća u BiH

Citogenetička laboratorija Odjeljenja za medicinsku genetiku Zavoda za kliničku laboratorijsku dijagnostiku u Univerzitetskom kliničkom centru /UKC/ Republike Srpske vodeća je u BiH po broju urađenih prenatalnih citogenetičkih analiza. Iz UKC-a je saopšteno da je to jedina takva laboratorija u Srpskoj, koja pruža usluge za čitavo područje Republike, kao i da je od 2009. do 2019.

STANIVUKOVIĆ: Privremeno napuštam RS i BiH, ugrožena mi je lična sigurnost

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Draško Stanivuković kazao je danas da će medijima biti dostupan još danas i da će se privremeno povući iz javnosti zbog lične sigurnosti. Najavio je i napuštanje Bosne i Hercegovine u narednim danima. “Za vikend već neću biti u zemlji. Danas sam još tu i večeras ću još neke