NAGRADA POSVEĆENA SESTRAMA GAJIĆ Skupština radi na izmjenama kriterijuma za dodjelu gradskih priznanja

Nagrade i priznanja koja gradski parlament uručuje provodom 22. aprila – Dana grada Banjaluke iduće godine će se dodjeljivati prema drugačijim mjerilima.

Naime, pripremljen je prijedlog za izmjenu kriterijuma na osnovu kojih se ova priznanja dodjeljuju.

Predsjednik skupštinske komisije za izbor i imenovanja nagrade i priznanja Stanislav Palija rekao je da je u proteklom periodu bilo diskusija, primjedbi, te inicijativa odbornika, pojedinaca, ali i udruženja na osnovu kojih je odlučeno da trenutne kriterijume za dodjelu aprilskih nagrada treba mijenjati.

– Jedna od ključnih promjena koju planiramo uvesti je da, naprimjer, isto lice ne može dva puta dobijati istu nagradu. Isto tako, predloženo je da lica koja su imenovana na određene funkcije ne mogu dobijati nagradu za rezultate koje su postigli radeći posao koji je u njihovoj nadležnosti, jer se podrzumijeva da je to dio njihovog posla – rekao je Palija.

Objasnio je da je planirano da se ograniči broj nagrada koje se mogu dodijeliti po određenoj kategoriji, ali i da se  prošire oblasti koje dolazi u obzir.

– Zašto ne bi bilo moguće da se, naprimjer, jedno od gradskih priznanja može dodijeliti nekom ko je uspješan poljoprivrednik, što trenutno nije moguće. – kazao je Palija.

Navodi da je dio tog prijedloga i da se uvede posebna nagrada koja će biti posvećena sestrama Gajić, a koja bi se dodjeljivala za humanost.

– Vidjećemo još kakav će tačno naziv nositi ta nagrada. O tom pitanju ćemo otvoriti široku diskusiju i siguran sam da će biti prijedloga – naveo je Palija.

On je dodao da nisu uspjeli na vrijeme odraditi izmjene odluke koja definiše kriterijume za dodjelu gradskih priznanja tako da će se ove godine ona dodjeljivati prema aktuelnim pravilima.

– Revizija te odluke bi trebala biti završena u narednih mjesec dana tako da će nova pravila važiti tek za iduću godinu – istakao je Palija.

Ova komisija je početkom mjeseca objavila javni poziv svim zainteresovanim pravnim i fizičkim licima sa područja grada da podnesu svoje inicijative za dodjelu nagrada i priznanja, povodom 22. aprila – Dana grada. Inicijative se mogu slati do 15. februara, a za nagrade i priznanja mogu biti predloženi pojedinci, preduzeća, ustanove i drugi subjekti.

Odlukom o nagradama i priznanjima, Grad Banjaluka je ustanovio sljedeće nagrade i priznanja: Ključ Grada, s Poveljom “Počasni građanin ”, Zlatni grb, Plaketa Grada i Nagrada mladima.

Lani je najviše gradsko priznanje, Ključ grada, dobila tadašnja predsjednica Vlade RS, a sad aktuelna predsjednica Srpske Željka Cvijanović kao poseban vid priznanja za djela i rad od opšteg značaja za grad.

Tada je određeni broj odbornika imao primjedbi na takvu odluku. Smatrali su da se ova priznanja ne bi trebala dodjdljivati funkcionerima za rezultate koje su postigli radeći posao za koji su imenovani ili izabrani.

Lani je gradu predata inicijativa, sa potpisima 3.000 građana, da se u Banjaluci uspostavi nagrada za humanost, koja bi nosila naziv po sestrama Gajić.

Sestre Gajić su oboljele od Laforine bolesti 2007. godine, a njihova porodica prikupila je do sada više od milion maraka za istraživanja, radi otkrivanja lijeka koji će pomoći cijelom čovječanstvu.

Pokretači inicijative su smatrali da su sestre Gajić pravi simbol borbe i humanosti, te da bi se nagradom sa njihovim imenom Banjaluka na jedan način odužila nadljudskoj borbi ove porodice da pronađe lijek protiv Laforine bolesti. Hrabro srce Tatjane Gajić prestalo je da kuca 2014, u 23. godini, a Milana se i sada uz pomoć porodice bori za ozdravljenje.

Dan oslobođenja

Na posljednjem zasjedanju Skupština grada je usvojila Nacrt odluke o izmjeni Statuta Grada kojim se 21. novembar uvodi kao gradski praznik – Dan oslobođenja grada u Prvom svjetskom ratu. Ukoliko odluka bude usvojena nakon provedene javne rasprave, to će biti drugi praznik grada, uz 22. april koji se obilježava kao Dan grada.

Gradonačelnik Igor Radojičić je rekao da po završetku te procedure postoji mogućnost da se uvedu i nove nagrade, koje bi se dodjeljivale povodom ovog novog praznika.

(Srpskainfo)

PODJELA POZICIJA U RS: DEMOS najbolje prošao

Prema predloženom Sporazumu o zajedničkom djelovanju stranaka vladajuće koalicije u RS do 2022. godine, SNSD bi trebalo da ima 47 rukovodećih pozicija u javnim preduzećima, ustanovama i institucijama, DNS i Socijalistička partija po devet, DEMOS sedam, Ujedinjena Srpska četiri, a NDP tri direktorske funkcije Lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je da su na sastanku na

POVODOM DANA GRADA Položeni vijenci na Trgu palih boraca

Povodom 22. aprila – Dana grada i dana oslobođenja Banje Luke od fašizma u Drugom svjetskom ratu, danas su položeni vijenci na spomenik palim borcima u centru grada.  U ime Grada Banje Luke, vijenac su položili gradonačelnik Igor Radojičić, predsjednik Skupštine grada Zoran Talić i zamjenik gradonačelnika Srđan Amidžić. – Banja Luka sa ponosom obilježava

ČUBRILOVIĆ: Banjaluka prepoznatljiva evropska destinacija

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović čestitao je danas gradonačelniku Banjaluke Igoru Radojičiću i predsjedniku Skupštine grada Zoranu Taliću 22. april – Dan grada sa željom da nastave intenzivan razvoj grada koji je postao prepoznatljiva evropska destinacija.

Promocija knjige Vukana Dubočanina na Pravnom fakultetu u Banjaluci

Pravni fakultet Univerziteta u Banjaluci i “Zadužbina Petar Kočić” Banjaluka – Beograd organizuju promociju knjige Vukana Dubočanina, “Otrugnuto od zaborava – Priče iz novinarske beležnice”. Promocija će se održati sutra u 18 časova u sali 48/I na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banjaluci. O knjizi će govoriti, profesor dr Nikola Mojović, redovni profesor Pravnog fakulteta i

U Srpskoj najplaćeniji bankari, najmanje zarađuju građevinci

Najviša prosječna neto plata u martu isplaćena je u finansijskoj djelatnosti i djelatnosti osiguranja – 1.445 KM, a najniža u građevinarstvu – 617 KM. Prosječna martovska plata u Srpskoj iznosila je 886 KM, a prosječna bruto plata 1.373 KM, saopštili su iz Saveza sindikata RS. Prosječna neto plata nakon u martu 2019. u odnosu na

FORMALIZOVANA DUGOGODIŠNJA SARADNJA Potpisan sporazum o bratimljenju sa Кumanovom

Gradonačelnici Banje Luke i Кumanova Igor Radojičić i Maksim Dimitrievski potpisali su danas sporazum o bratimljenju dva grada, koji već godinama sarađuju u više različitih oblasti. Nakon potpisivanja, gradonačelnik Кumanova izrazio je zadovoljstvo formalizovanjem odnosa između dva grada i u ime građana Кumanova čestitao ovaj veliki praznik svim Banjalučanima. -Posljednjih sedam-osam godina naši gradovi sarađuju