NAGRADA POSVEĆENA SESTRAMA GAJIĆ Skupština radi na izmjenama kriterijuma za dodjelu gradskih priznanja

Nagrade i priznanja koja gradski parlament uručuje provodom 22. aprila – Dana grada Banjaluke iduće godine će se dodjeljivati prema drugačijim mjerilima.

Naime, pripremljen je prijedlog za izmjenu kriterijuma na osnovu kojih se ova priznanja dodjeljuju.

Predsjednik skupštinske komisije za izbor i imenovanja nagrade i priznanja Stanislav Palija rekao je da je u proteklom periodu bilo diskusija, primjedbi, te inicijativa odbornika, pojedinaca, ali i udruženja na osnovu kojih je odlučeno da trenutne kriterijume za dodjelu aprilskih nagrada treba mijenjati.

– Jedna od ključnih promjena koju planiramo uvesti je da, naprimjer, isto lice ne može dva puta dobijati istu nagradu. Isto tako, predloženo je da lica koja su imenovana na određene funkcije ne mogu dobijati nagradu za rezultate koje su postigli radeći posao koji je u njihovoj nadležnosti, jer se podrzumijeva da je to dio njihovog posla – rekao je Palija.

Objasnio je da je planirano da se ograniči broj nagrada koje se mogu dodijeliti po određenoj kategoriji, ali i da se  prošire oblasti koje dolazi u obzir.

– Zašto ne bi bilo moguće da se, naprimjer, jedno od gradskih priznanja može dodijeliti nekom ko je uspješan poljoprivrednik, što trenutno nije moguće. – kazao je Palija.

Navodi da je dio tog prijedloga i da se uvede posebna nagrada koja će biti posvećena sestrama Gajić, a koja bi se dodjeljivala za humanost.

– Vidjećemo još kakav će tačno naziv nositi ta nagrada. O tom pitanju ćemo otvoriti široku diskusiju i siguran sam da će biti prijedloga – naveo je Palija.

On je dodao da nisu uspjeli na vrijeme odraditi izmjene odluke koja definiše kriterijume za dodjelu gradskih priznanja tako da će se ove godine ona dodjeljivati prema aktuelnim pravilima.

– Revizija te odluke bi trebala biti završena u narednih mjesec dana tako da će nova pravila važiti tek za iduću godinu – istakao je Palija.

Ova komisija je početkom mjeseca objavila javni poziv svim zainteresovanim pravnim i fizičkim licima sa područja grada da podnesu svoje inicijative za dodjelu nagrada i priznanja, povodom 22. aprila – Dana grada. Inicijative se mogu slati do 15. februara, a za nagrade i priznanja mogu biti predloženi pojedinci, preduzeća, ustanove i drugi subjekti.

Odlukom o nagradama i priznanjima, Grad Banjaluka je ustanovio sljedeće nagrade i priznanja: Ključ Grada, s Poveljom “Počasni građanin ”, Zlatni grb, Plaketa Grada i Nagrada mladima.

Lani je najviše gradsko priznanje, Ključ grada, dobila tadašnja predsjednica Vlade RS, a sad aktuelna predsjednica Srpske Željka Cvijanović kao poseban vid priznanja za djela i rad od opšteg značaja za grad.

Tada je određeni broj odbornika imao primjedbi na takvu odluku. Smatrali su da se ova priznanja ne bi trebala dodjdljivati funkcionerima za rezultate koje su postigli radeći posao za koji su imenovani ili izabrani.

Lani je gradu predata inicijativa, sa potpisima 3.000 građana, da se u Banjaluci uspostavi nagrada za humanost, koja bi nosila naziv po sestrama Gajić.

Sestre Gajić su oboljele od Laforine bolesti 2007. godine, a njihova porodica prikupila je do sada više od milion maraka za istraživanja, radi otkrivanja lijeka koji će pomoći cijelom čovječanstvu.

Pokretači inicijative su smatrali da su sestre Gajić pravi simbol borbe i humanosti, te da bi se nagradom sa njihovim imenom Banjaluka na jedan način odužila nadljudskoj borbi ove porodice da pronađe lijek protiv Laforine bolesti. Hrabro srce Tatjane Gajić prestalo je da kuca 2014, u 23. godini, a Milana se i sada uz pomoć porodice bori za ozdravljenje.

Dan oslobođenja

Na posljednjem zasjedanju Skupština grada je usvojila Nacrt odluke o izmjeni Statuta Grada kojim se 21. novembar uvodi kao gradski praznik – Dan oslobođenja grada u Prvom svjetskom ratu. Ukoliko odluka bude usvojena nakon provedene javne rasprave, to će biti drugi praznik grada, uz 22. april koji se obilježava kao Dan grada.

Gradonačelnik Igor Radojičić je rekao da po završetku te procedure postoji mogućnost da se uvedu i nove nagrade, koje bi se dodjeljivale povodom ovog novog praznika.

(Srpskainfo)

KRAJ KREATIVNOG AVGUSTA Izložbom i nastupom zatvaraju manifestaciju za mlade

Na obali Vrbasa, iza sportske dvorane Obilićevo, večeras sa početkom u 18 časova, biće upriličeno otvaranje izložbe likovnih, kreativnih i foto radova, nastalih tokom programa manifestacije „Kreativni avgust“ – saopšteno je iz Omladinskog centra „Zdravo da ste“. Ovom prilikom biće organizovan muzičko scenski nastup uz goste – komičare Mirka Komljenovića Mirkana i Omera Hodžića, te

Dodik i Vulin stigli na Manjaču

Na završnu ceremoniju 54. Kočićevog zbora u Stričićima na Manjači, stigao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH i Aleksandar Vulin, ministar odbrane Srbije. Ministar Vulin je stigao vojnim helikopterom Ministarstva odbrane Srbije. Vulin je redovan gost Kočićevog zbora već godinama. Porijeklom je i sam sa Manjače. U Stričićima na Manjači, rodnom mjestu narodnog tribuna Petra

STRIČIĆI Počela centralna manifestacija Kočićevog zbora

U Stričićima na Manjači, rodnom mjestu narodnog tribuna Petra Kočića, danas je počela centralna manifestacija 54. Kočićevog zbora. U okviru ove tradicionalna manifestacije u crkvi na Klisini služen je parastos srpskom piscu, pjesniku i političaru, a potom su u Stričićima položeni vijenci na spomenik za 44 srpska borca poginula u proteklom ratu. Vijence su položili

Servisne informacije za nedjelju, 25. avgust

Servisne informacije za nedjelju, 25. avgust 2019. godine: Policijska uprava Na teritoriji grada u proteklih 24 sata zabilježena su dva krivična djela. Javni red i mir je narušen četiri puta.  Desilo se 14 saobraćajnih nezgoda u kojima su dva lica lakše,  a jedno teže povrijeđeno. Služba hitne pomoći U Stanici hitne pomoći pregledano je 113

Politika ucjenjivanja ne prestaje; Šta poručuju Džaferović i Komšić?

Ni tri dana pred sjednicu na kojoj bi trebalo da bude razmatrano imenovanje Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministara, hrvatski i bošnjački član Predsjedništva ne odustaju od politike ucjenjivanja. Tegeltija, kažu, njihovu podršku neće dobiti dok srpski član Predsjedništva ne pristane na program približavanja BiH NATO-u. Predstavnici Republike Srpske upozoravaju da političko Sarajevo ovakvom politikom

STANIVUKOVIĆ POZIVA DRAGIČEVIĆA DA SE UDRUŽE Može li Davidov otac da uzdrma političku scenu

Može li Davor Dragičević, iskren i čestit čovjek, kako mu kliču brojni Pravdaši koji ga podržavaju, pomutiti političku scenu nastupom na izborima iduće godine? Otac ubijenog mladića Davida, koji je mjesecima predvodio nezadovoljne građane na Trgu, najavio je da od septembra ulazi u političke vode. – Politika mi je ubila dijete, protjerala, nastavlja s progonom

OPREZ: Moguće lokalne nepogode praćene gradom i jačim vjetrom

Na jugozapadu, u centralnim predjelima i na sjeveru postoje uslovi za lokalne nepogode praćene gradom i pojačanim vjetrom, objavljeno je na sajtu Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske. U planinama na jugozapadu Republike Srpske nestabilno vrijeme dovodi do grmljavine i pljuskova, a mogući su grad i pojačan vjetar u zoni nestabilnosti koja se premješta prema sjeveru i