Magazin 26.10.2018.

NAGRADA ZA NAJBOLJU PREDSTAVU “Režim ljubavi” trijumfovao na “Zapletu”

ČITANJE: 3 minute

Nagrada za najbolju predstavu jubilarnog, desetog izdanja Međunarodnog festivala “Zaplet” u organizaciji Gradskog pozorišta “Jazavac” pripala je komadu “Režim ljubavi”, po tekstu Tanje Šljivar, a u režiji Bojana Đorđeva i izvođenju ansambla Ateljea 212 iz Beograda.

Ovu odluku većinom glasova donio je stručni žiri koji su činili Dijana Grbić, glumica, Sandra Ljubojević, glumica, i Milan Rakulj, pjesnik i novinar “Nezavisnih novina”.

“‘Režim ljubavi’ vrlo savremenim i glumački zahtjevnim jezikom hrabro, provokativno i beskompromisno otvorio je pitanja raznih vrsta ljubavi i veza u savremenom društvenom kontekstu. Nagomilavanje riječi u izrazu, često stručna ili ‘online’ terminologija, glumcima beogradskog Ateljea 212, umjesto prepreku, predstavljali su adut na sceni”, dio je saopštenja žirija, u kojem se dodaje da su moć monologa kao osnove dramskog teksta, te precizni rediteljski potezi koji su glumce uvodili u dijalog i razigranost učinili od ansambla porodicu na sceni.

Ironično, ta “porodica”, kaže dalje žiri, progovorila je kako o monogamiji i braku, tako i o celibatu, trijadi, preljubi i seksualno-ljubavnim odnosima koji iz intime četiri zida ovom predstavom na velika vrata izlaze na scenu teatra kakvog nemamo priliku da vidimo svaki dan.

Žiri je u petak uveče, prije najavljenog koncerta Đorđa Miljenovića u čast nagrađenih i zatvaranja desetog “Zapleta”, trebalo da uruči i ostala priznanja.

Nagrada za najboljeg mladog glumca jednoglasnom odlukom pripala je Darijanu Petrovu za ulogu u predstavi “Doni Dark” Teatra “Komedija” iz Skoplja.

“Petrov je na vrlo iskren i emotivan način uvjerljivo dočarao lik slijepog mladića, braneći njegove emocije i stavove. On je svojom vjerodostojnom igrom uspio ostvariti komunikaciju sa publikom, dočaravši slojevitosti problema odrastanja, potreba pronalaska sebe i osamostaljivanja te pune socijalne integracije kod ove grupe ljudi. Njegova iskrena igra uvukla nas je u jedan novi svijet koji ne ostavlja gledaoca ravnodušnim”, obrazložio je žiri.

Nagrada za najboljeg glumca, takođe jednoglasnom odlukom, pripala je Draženu Čučeku za igru u predstavi “Dvoje” “Exit” teatra iz Zagreba.

“Svojim transformacijama Čuček je živo dočarao sedam potpuno različitih likova, jasno iscrtavajući njihove maske kroz niz komičnih situacija, paralelno na vješt način vodeći jedan lik nesrećnog oca i supruga”, dio je saopštenja stručnog žirija.

S obzirom na to da je na ovogodišnjem “Zapletu” publika imala priliku da vidi veliki broj sjajnih ženskih uloga, saopšteno je u nastavku, nagrada za najbolju žensku ulogu ravnopravno je pripala Sofiji Juričan za ulogu Hane u predstavi “Režim ljubavi”, te Marijani Petrovskoj-Ristov, za ulogu Džil u predstavi “Doni Dark”.

“Juričanova je uspjela da jedan postdramski tekst približi gledaocu na više nivoa. Od duhovitih postupaka, do istančanog osjećaja za mjeru, vještim govorničkim darom je publiku osvojila u potpunosti. Uvjerila nas je da je dorasla svim izazovima pozorišta”, saopšteno je. Petrovska-Ristov, rečeno je u obrazloženju za sljedeću nagradu, šarmantno, plastično i zavodljivo igra sve probleme i situacije u kojima se našla vrckasta, ali usamljena Džil.

“Džil nas tjera u isto vrijeme da je preispitujemo, ali i volimo i branimo, otkrivajući svoju iskrenu emociju koju bez zadrške dijeli na sceni”, zaključeno je u saopštenju.

(Nezavisne)