Magazin 23.05.2021.

Nagrada “Zlatna sova” ipak romanu “Vreža” Branka Stankovića

ČITANJE: 1 minuta

Nagrada “Zlatna sova” za ovu godinu je pripala romanu “Vreža” autora Branka Stankovića, a ne rukopisu “Zaboravljeni srpski grof” Srđana Milićevića, kako je bilo objavljeno 21. maja, saopštio je danas Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske.

Nakon što je žiri saopštio da je rukopis “Zaboravljeni srpski grof” dobio “Zlatnu sovu” za 2021. godinu pojavile su se informacije da su odlomci rukopisa objavljeni u časopisu “Nova Zora”.

Uvidom u tekst objavljen u tom časopisu, žiri je utvrdio da je došlo do kršenja odredaba pravilnika o dodjeljivanju nagrade “Zlatna sova”, gdje je propisano da će se, ukoliko je rukopis integralno ili fragmentarno objavljen u štampanoj ili elekronskoj formi, smatrati razlogom za isključivanje autora i njegovog djela iz konkurencije.

“Iako je dio koji je objavljen u časopisu krajnje zanemariv u odnosu na glavnu narativnu liniju, a i na roman u cjelini, a epizoda koja je bila u časopisu ne doprinosi radnji u cjelini, tekst u časopisu je u velikom procentu podudaran sa tekstom rukopisa romana, odnosno, dva poglavlja su identična uz neznatne stilske izmjene dok jedan pasus izostaje”, navodi se u obrazloženju.

Na osnovu navedenog, žiri je postupio u skladu sa odredbama navedenog pravilnika i konkursom te isključio autora i njegov roman iz konkurencije.

U saopštenju se napominje da je druga nagrada pripala pripala rukopisu “LJudi, zveri, anđeli” autora Miroslav Živanović, a treća romanu u stihu “Mučenica Tekla između Boga i čovjeka” koji je upućen pod šifrom “Nojeva barka”.

Iz Zavoda za udžbenike i nastavna sredstava Republike Srpske su pojasnili da će ime autora romana “Mučenica Tekla između Boga i čovjeka” biti saopšteno sutra nakon otvaranja rješenja šifre.

(Srna, E.M)