Magazin 15.11.2017.

Nagrade najboljima na Festivalu nauke u Banjaluci

ČITANJE: 2 minute

U okviru Sedmog festivala nauke, večeras je u Banjaluci održana svečana akademija na kojoj su uručene nagrade najboljim mladim istraživačima i istraživačkim organizacijama za najbolji naučni časopis i naučnu knjigu u 2017. godini.

Za najboljeg mladog istraživača prvog ciklusa studija proglašen je Aleksandar Drinić iz Prijedora, drugog ciklusa studija Petar Golijanin iz Trnova, a za najboljeg mladog istraživača trećeg ciklusa studija Željko Stević iz Doboja.

Nagradu za najbolji naučni časopis dobio je časopis “Agro znanje” Poljoprivrednog fakulteta u Banjaluci, a za najbolju naučnu knjigu izabrana je monografija “Metal kating: teori end aplikejšn”, čiji je izdavač Mašinski fakultet u Banjaluci.

Mašinski fakulteti u Banjaluci i Istočnom Sarajevu nagrađeni su kao najbolje naučno-istraživačke organizacije.

Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić rekao je da se na ovaj način nastoji promovisati i podstaći razvoj naučno-istraživački rad na ovim prostorima.

– Znanje je jedna od naših razvojnih šansi – rekao je Komić prije svečane akademije.

On je napomenuo da je Vlada Srpske opredeljena za tehnološki razvoj, da postoje prioriteti kada je reč o finansijskim izdvajanjima, ali da se trude da daju značaj nauci koji zaslužuje.

Dekan Mašinskog fakulteta u Istočnom Sarajevu Ranko Antunović rekao je da je ova ustanova poslednjih godina veliku pažnju posvetila naučno-istraživačkom radu i opremanju laboratorija.

– Zahvaljujući, prije svega, Vladi Srpske i Ministarstvu nauke i tehnologije, uspeli smo modernizovati istraživački prostor i kupiti laboratorijsku opremu, tako da smo posebnu pažnju posvetili istraživanju za privredu – dodao je on.

Prema njegovim riječima, svake godine ovaj fakultet organizuje međunarodne skupove na kojem učestvuju stručnjaci i privrednici, a cilj je da se sagledaju realne mogućnosti primene novih tehnologija u proizvodnim procesima.

Svečanosti uručenja nagrada u Dečjem pozorištu Srpske prisustvovali su ministar industrije, energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Zlatan Klokić, predsednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović, te predstavnici drugih naučno-istraživačkih i visokoškolskih ustanova i studenti.

Festival nauke održan je juče i danas u organizaciji Ministarstva nauke i tehnologije Republike Srpske.

(EuroBlic)