Magazin 28.10.2015.

Nagrađivani banjalučki pisac u borbi za 10 kvadrata trošne barake

ČITANJE: 4 minute
 baraka
Višestruko nagrađivani književnik i slikar Petar Đaković prije četiri mjeseca od Gradske uprave je zatražio na korištenje prostoriju od 10 kvadrata koja se nalazi u starim prostorijama mjesne zajednice Nova Varoš, kako bi mogao da se bavi slikarstvom, što mu je pored književnosti druga velika ljubav i posao, međutim do dan danas nije dobio odgovor.

Đaković kaže da je prethodne zime uz saglasnost rukovodstva ove mjesne zajednice u toj prostoriji radio dva mjeseca, ali da je zamoljen da je napusti , što je kako kaže bez problema i uradio.

– Rečeno mi je da će doći iz Gradske uprave da kontrolišu prostorije i da moram da iznesem svoje stvari što sam naravno i uradio. U junu sam se obratio Gradskoj upravi sa molbom da mi izađu u susret, jer konkretno tu prostoriju ionako niko, osim povremeno penzionera ne koristi, a na kraju krajeva pa i sam sam penzioner, ali odgovor nisam dobio. Čak sam i dva puta išao lično da ih uputim u cijelu priču, ali ni to nije dalo rezultate. Kako čujem, niti je ko dolazio nakon što sam ja otišao, niti tu ko šta radi. Prostorija je zaključana i propada, a sa druge strane imate čovjeka koji bi tu stvarao umjetnička djela i kojem to iz nekog razloga ne dozvoljavaju- kaže Đaković.

Đaković: Bio sam voljan da plaćam struju

On dodaje da je želio da se obrati odbornicima grada, ali da su ga mnogi posavjetovali da to ne čini.

– Neki su mi rekli da ako bi se sa tim išlo na Skupštinu grada da bi to onda bio veliki problem, da bi se javila pitanja nadoknade i da je bolje da se ne upuštam u tu proceduru. Ja sam bio voljan da učestvujem u regulisanju troškova računa za električnu energiju, mada je ne trošim jer radim na dnevnoj svjetlosti, a nikada noću, ali kada su mi objasnili da tu ima troškova, ispala bi skuplja pita od tepsije i odustao sam. Imao sam želju da radim, da stvaram, da se bavim umjetnošću, vidio sam da ta prostorija propada i smatrao sam da nikome ne bi smetalo da je ja povremeno koristim- priča Đaković.

Odbornik Milenko Jaćimović kaže da u Banjaluci postoji veliki broj nevladinih organicija koje su od grada dobile prostorije na korištenje, a koje ništa ne rade, a nije rijetkost i da naprave određenu štetu gradu.

– Upravo na  na sljedećoj sjednici gradske skupštine razmatraćemo akt kojim se opraštaju dugovanja raznih udruženja po osnovu struje, vode… U gradu je mnogo udruženja koja i ne uđu u poslovni prostor, niti ikome šta plaćaju, niti šta rade, niti im ti prostori trebaju. A, s druge strane, ovdje imamo nagrađivanog umjetnika koji bi te prostorije koristio i kome to nije dozvoljeno. Ono što je važno napomenuti da se ovdje radi o prostoriji od jedva 10 kvadrata u baraci i da tu više niko ne bude i baš zato mi nije jasno u čemu problem- kaže Jaćimović.

On naglašava da se ovdje prvenstveno radi o nerazumijevanju Savjeta mjesne zajednice Nova Varoš, jer, po njegovom mišljenju, savjet može samostalno da mu ustupi na korištenje spornu prostoriju.

Talić: Procedure moraju da se poštuju

Živko Talić, stručni saradnik u Savjetu MZ Nova Varoš kaže da su prošle zime izašli u susret Đakoviću i odobrili mu  korištenje prostorije, ali i da su ga zamolili da zatraži dozvolu od vlasnika prostora – Gradske uprave.

– Mi smo napravili dogovor sa udruženjem penzionera da on nekako preko njih tu bude, međutim mi nismo vlasnici tog prostora da bismo mogli da odlučujemo ko će, a ko neće, tu boraviti. Uputili smo ga da napiše molbu i ako mu grad odobri naravno da ni mi nećemo imati ništa protiv. Mi jesmo željeli da mu izađemo u susret, ali pošto baraka nije naše vlasništvo postoje procedure koje moraju da se ispoštuju- kaže Talić dodajući da baraku trenutno koristi plesni klub “City jazz”, udruženje penzionera i regionalno udruženje izgubljenih i raseljenih lica.

(Banjaluka.net)