NAGRADNI FOND 38.000 KM: Trinaest timova želi u finale takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju u RS

Ukupno 13 timova iz Srpske trenutno se takmiči za ulazak u finale takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju u RS i osvajanje dijela nagradnog fonda od ukupno 38.000 KM.

Cilj ovog takmičenja, koje se u RS provodi već 12 godina, jeste da promoviše inovacije i tehnološka dostignuća koja mogu da se povežu sa privredom, odnosno da inovatore podstakne da svoje ideje razviju u uspješne poslovne modele. Neki od 308 timova koji su do sada prošli kroz ovo takmičenje u RS su u tome i uspjeli, te danas vode uspješne biznise zasnovane na inovativnom proizvodu.

– Od tih 308 timova, nagrađeno je ukupno 94, a ukupan iznos nagrada koje su oni dobili jer 464.500 KM. Ove godine smo za ovo takmičenje u RS imali 33 prijavljena tima, za koje su u maju održane i tehničke recenzije, urađena je evaluacija pristiglih prijava i poslije tih recenzija, ukupno 13 timova od 33 su nastavili dalje takmičenje – kaže Drago Gverić, direktor Inovacionog centra Banjaluka, koji je jedan od partnera Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS u realizaciji ovog projekta u RS.

Ovo ministarstvo u Vladi RS, naime, takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju provodi u Srpskoj, ali po ideji i u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije, koje je prvobitno i pokrenulo ovaj program još 2005. godine. Dvije godine kasnije takmičenje je prošireno i na Republiku Srpsku, zahvaljujući memorandumu o saradnji između resornih ministarstava Srbije i Srpske, te specijalnim i paralelnim vezama RS i Srbije.

– Te 2007. godine je prvi put krenulo takmičenje i za prostore Republike Srpske, odnosno inovatori i timovi sa područja RS od tada mogu da se prijave i da učestvuju u takmičenju koje se pod jednim takmičenjem praktično dešava na dvije lokacije. Dio takmičenja se odvija standardno u Srbiji, a dio u RS, s tim da finalisti iz Republike Srpske idu direktno u finale takmičenja u Srbiji, odnosno pridružuju se u finalnom ocjenjivanju timovima iz Srbije, a koje se dešava krajem decembra u Beogradu – objašnjava Gverić.

Ukupno 13 timova u RS se trenutno bori za ulazak u ovo finale. Oni su u junu prošli četiri radionice za timove, odnosno obuke kojima se usmjeravaju kako da svoju prijavu razrade i da se na taj način, kroz obuke, treninge i recenzije, pripremaju za finalno takmičenje.

– Četiri teme koje su oni obradili u junu bile su razumijevanje inovacija i odnosa inovatora i kupaca, zatim definisanje jedinice proizvoda i cijene, odnosno kako da komercijalno predstave i valorizuju svoj proizvod, zatim da iz toga izrade poslovni model, odnosno model inovativnog poslovanja, te kako da testiraju poslovni model iz ugla kupca, odnosno da izvrše validaciju proizvoda – objašnjava Gverić.

U septembru ove timove očekuje nova faza takmičenja, odnosno novi treninzi, a timovi će svoj poslovni model predstaviti i dalje usavršavati sa mentorima u procesu mentoringa, evaluacije i konsultacije. U oktobru ulaze u treći krug recenzija, po završenim treninzima, sa usvojenoj metodologiji, te razvijenim poslovnim modelima, načinima komunikacije sa kupcima i klijentima i marketinškim strategijama. Recenzenti su ljudi koji nezavisno od finalnog žirija i komisije, kroz propozicije procjenjivanja naučnog rada, procjenjuju validnost same ideje i poslovnog modela. U novembru ih očekuje posljednji krug treninga nakon kojeg se treniraju za predstavljanje ideje pred investitorima i kada dolaze do zatvorenog ciklusa obuke i finalne prezentacije svog proizvoda koji će predstaviti u finalu.

– Finale u RS se najčešće održava u periodu od 10. do 20. decembra, gdje oni koji prođu u finale poslije idu u završni krug takmičenja koji će se održati nekada poslije 20. decembra u Beogradu. Što se tiče nagradnog fonda za RS, koji je ove godine 38.000 KM, on se raspoređuje na finaliste i njihovo rangiranje u toku finalne evaluacije za takmičenje u RS. Ove godine u finale ulazi 7 timova od njih 13 i na njih se raspoređuje taj nagradni fond, na osnovu rangiranja, tako da prvi dobija najveći iznos i tako dalje. Njihov rezultat kasnije u Srbiji nema direktan uticaj na raspored tog fonda – objašnjavaju organizatori.

Nekon što završe takmičenje, mnogi od ovih timova nastavljaju komercijalnu eksploataciju svoje poslovne ideje, modela i inovacije, od koje neke i zažive, a nekima je potrebno još neko vrijeme da se razviju.

– U samo finale dođu inovacije i poslovni modeli za koje recenzenti i potom žiri smatra da ima najveći potencijal i da može imati najveću valorizaciju na tržištu. Naravno, dobar dio ideja koje dođu zahtijeva nastavak ulaganja u razvoj tehnologije, jer ne može to odmah da ide u serijsku proizvodnju, ali svi koji prođu do finala izađu spremni da dalje pregovaraju sa klijentima i potencijalnim investitorima i zatvaraju aranžmane kako bi izašli na tržište – kaže Drago Gverić.

Uspješan primjer iz Doboja

Jedan od primjera kako da inovaciju pretvorite u uspješan biznis jeste primjer Zvjezdana Višta iz Doboja, inženjera koji je prije nekoliko godina pobijedio u takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju, a danas vodi sopstvenu kompaniju i svoj proizvod, vakuum presu za obradu namještaja, izvozi gotovo na sve kontinente proizvođačima namještaja.

– Višta je svoj proizvod i patentirao i svoje intelektualno vlasništvo zaštitio u SAD, EU i Japanu – kaže Gverić.

(Srpskainfo)

VIDOVIĆ: Povećanje plata neće ugroziti javne finansije

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je da je kod kreiranja ovogodišnjeg budžeta vođeno računa o socijalnoj i razvojnoj komponenti i naglasila da najavljeno povećanje plata u javnom sektoru ne može ugroziti stabilnost javnih finansija.

Prvi put u UKC RS izveden složeni zahvat odstranjenja organa

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske 27. decembra 2019. godine, po prvi put je uz korištenje HIPEC procedure (hipertermičke intraperitonealne hemioterapije) urađeno multiorgansko odstranjenje organa male karlice i abdomena zbog uznapredovalog maligniteta karlice (totalna pelvična evisceracija). Ovaj složeni zahvat zapravo podrazumijeva dvije procedure.Prva je hirurška i odnosi se na odstranjenje svih vidljivih malignih tumorskih promjena

DRUGI TRIJUMF ORLOVA Tripl-dabl Ristićeve

Košarkašice Orlova pobijedile su Trešnjevku iz Zagreba rezultatom 76:55 (20:20,11:9,20:11,25:15) u 14. kolu WABA lige.  Nakon neizvjesnog prvog poluvremena Orlovi su u nastavak ušli sa dva poena viška (31:29). U drugom poluvremenu domaći tim je zaigrao još kvalitetnije, prije svega u odbrani pa su na ulazku u udlučujuću dionicu Banjalučanke imale dvocifrenmu prednost (51:40). U

RADOJIČIĆ ZADOVOLJAN: Nova godina Banjaluku pozicionirala na regionalnu mapu

Veoma sam zadovoljan kako su prošli novogodišnji praznici u Banjaluci, rekao je gradonačelnik Igor Radojičić.  – Ostvarili smo efekte koje smo željeli. Grad je bio pun turista, pun gostiju, svi su ostvarili značajno veće prihode, u svim uslugama – od taksista, restorana, trgovina, do hotelijera i ostalog. Grad se pozicionirao i u smislu regionalne ponude

Prikupljeno oko 13.000 doza krvi u Banjaluci

Prošle godine u Banjaluci prikupljeno je i obrađeno oko 13.000 doza najdragocjenije tečnosti, potvrdili su za “Nezavisne” u Zavodu za transfuzijsku medicinu RS. Prema njihovim riječima, dobrovoljno davalaštvo krvi u stalnom je porastu iz godine u godinu. “Prošle godine je bilo dosta akcija, a dobrovoljnih davalaca u gradu je oko 55 odsto”, rekla je dr

Servisne informacije za 23. januar

Servisne informacije za četvrtak, 23. januar 2020. godine: Policijska uprava Prema podacima s kojima raspolaže ovo Područno odjeljenje u protekla 24 časa zabilježeno je jedno krivično djelo, dok kavni red i mir nije narušavan. Dogodilo se sedam saobraćajnih nezgoda u kojima su dva lica lakše povrijeđena. Služba hitne pomoći U Stanici hitne pomoći pregledano je

LIGA BIH: Košarkaši Bratunca pobijedili Igokeu

Košarkaši Bratunca priredili su jedno od najvećih iznenađenja ove sezone pobijedivši Igokeu rezultatom 84:71 (25:14, 24:24, 19:18, 16:15) u utakmici 16. kola Lige Bosne i Hercegovine.  Za tim iz Laktaša, nakon četiri uzastopne pobjede u ABA ligi,  ovo je svakako velika opomena pred duel protiv Crvene zvezde koji je na rasporedu u ponedjeljak. Igokea je