NAGRADNI FOND 38.000 KM: Trinaest timova želi u finale takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju u RS

Ukupno 13 timova iz Srpske trenutno se takmiči za ulazak u finale takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju u RS i osvajanje dijela nagradnog fonda od ukupno 38.000 KM.

Cilj ovog takmičenja, koje se u RS provodi već 12 godina, jeste da promoviše inovacije i tehnološka dostignuća koja mogu da se povežu sa privredom, odnosno da inovatore podstakne da svoje ideje razviju u uspješne poslovne modele. Neki od 308 timova koji su do sada prošli kroz ovo takmičenje u RS su u tome i uspjeli, te danas vode uspješne biznise zasnovane na inovativnom proizvodu.

– Od tih 308 timova, nagrađeno je ukupno 94, a ukupan iznos nagrada koje su oni dobili jer 464.500 KM. Ove godine smo za ovo takmičenje u RS imali 33 prijavljena tima, za koje su u maju održane i tehničke recenzije, urađena je evaluacija pristiglih prijava i poslije tih recenzija, ukupno 13 timova od 33 su nastavili dalje takmičenje – kaže Drago Gverić, direktor Inovacionog centra Banjaluka, koji je jedan od partnera Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS u realizaciji ovog projekta u RS.

Ovo ministarstvo u Vladi RS, naime, takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju provodi u Srpskoj, ali po ideji i u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije, koje je prvobitno i pokrenulo ovaj program još 2005. godine. Dvije godine kasnije takmičenje je prošireno i na Republiku Srpsku, zahvaljujući memorandumu o saradnji između resornih ministarstava Srbije i Srpske, te specijalnim i paralelnim vezama RS i Srbije.

– Te 2007. godine je prvi put krenulo takmičenje i za prostore Republike Srpske, odnosno inovatori i timovi sa područja RS od tada mogu da se prijave i da učestvuju u takmičenju koje se pod jednim takmičenjem praktično dešava na dvije lokacije. Dio takmičenja se odvija standardno u Srbiji, a dio u RS, s tim da finalisti iz Republike Srpske idu direktno u finale takmičenja u Srbiji, odnosno pridružuju se u finalnom ocjenjivanju timovima iz Srbije, a koje se dešava krajem decembra u Beogradu – objašnjava Gverić.

Ukupno 13 timova u RS se trenutno bori za ulazak u ovo finale. Oni su u junu prošli četiri radionice za timove, odnosno obuke kojima se usmjeravaju kako da svoju prijavu razrade i da se na taj način, kroz obuke, treninge i recenzije, pripremaju za finalno takmičenje.

– Četiri teme koje su oni obradili u junu bile su razumijevanje inovacija i odnosa inovatora i kupaca, zatim definisanje jedinice proizvoda i cijene, odnosno kako da komercijalno predstave i valorizuju svoj proizvod, zatim da iz toga izrade poslovni model, odnosno model inovativnog poslovanja, te kako da testiraju poslovni model iz ugla kupca, odnosno da izvrše validaciju proizvoda – objašnjava Gverić.

U septembru ove timove očekuje nova faza takmičenja, odnosno novi treninzi, a timovi će svoj poslovni model predstaviti i dalje usavršavati sa mentorima u procesu mentoringa, evaluacije i konsultacije. U oktobru ulaze u treći krug recenzija, po završenim treninzima, sa usvojenoj metodologiji, te razvijenim poslovnim modelima, načinima komunikacije sa kupcima i klijentima i marketinškim strategijama. Recenzenti su ljudi koji nezavisno od finalnog žirija i komisije, kroz propozicije procjenjivanja naučnog rada, procjenjuju validnost same ideje i poslovnog modela. U novembru ih očekuje posljednji krug treninga nakon kojeg se treniraju za predstavljanje ideje pred investitorima i kada dolaze do zatvorenog ciklusa obuke i finalne prezentacije svog proizvoda koji će predstaviti u finalu.

– Finale u RS se najčešće održava u periodu od 10. do 20. decembra, gdje oni koji prođu u finale poslije idu u završni krug takmičenja koji će se održati nekada poslije 20. decembra u Beogradu. Što se tiče nagradnog fonda za RS, koji je ove godine 38.000 KM, on se raspoređuje na finaliste i njihovo rangiranje u toku finalne evaluacije za takmičenje u RS. Ove godine u finale ulazi 7 timova od njih 13 i na njih se raspoređuje taj nagradni fond, na osnovu rangiranja, tako da prvi dobija najveći iznos i tako dalje. Njihov rezultat kasnije u Srbiji nema direktan uticaj na raspored tog fonda – objašnjavaju organizatori.

Nekon što završe takmičenje, mnogi od ovih timova nastavljaju komercijalnu eksploataciju svoje poslovne ideje, modela i inovacije, od koje neke i zažive, a nekima je potrebno još neko vrijeme da se razviju.

– U samo finale dođu inovacije i poslovni modeli za koje recenzenti i potom žiri smatra da ima najveći potencijal i da može imati najveću valorizaciju na tržištu. Naravno, dobar dio ideja koje dođu zahtijeva nastavak ulaganja u razvoj tehnologije, jer ne može to odmah da ide u serijsku proizvodnju, ali svi koji prođu do finala izađu spremni da dalje pregovaraju sa klijentima i potencijalnim investitorima i zatvaraju aranžmane kako bi izašli na tržište – kaže Drago Gverić.

Uspješan primjer iz Doboja

Jedan od primjera kako da inovaciju pretvorite u uspješan biznis jeste primjer Zvjezdana Višta iz Doboja, inženjera koji je prije nekoliko godina pobijedio u takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju, a danas vodi sopstvenu kompaniju i svoj proizvod, vakuum presu za obradu namještaja, izvozi gotovo na sve kontinente proizvođačima namještaja.

– Višta je svoj proizvod i patentirao i svoje intelektualno vlasništvo zaštitio u SAD, EU i Japanu – kaže Gverić.

(Srpskainfo)

Prevrnuo se automobil u banjalučkom naselju Zalužani

U banjalučkom naselju Zalužani došlo je do saobraćajne nezgode kada se prevrnuo automobil zbog čega je saobraćaj malo usporen na ovom dijelu puta, saznaju “Nezavisne” Kako saznajemo, na sreću, u ovom udesu nema povrijeđenih osoba. U Policijskoj upravi Banjaluka potvrdili su nam da je došlo do nezgode, ali nisu mogli da daju više detalja. “Dobili

Smjena generacija na banjalučkoj stranačkoj sceni

Ne tako davno, uoči lokalnih izbora 2016, Igor Radojičić bio je gotovo jedini relevantni političar na gradskom nivou, među kandidatima za vodeće funkcije, kojeg je većina glasača u Banjaluci percipirala kao, još uvijek, relativno mladog. Danas, godinu dana prije narednog odmjeravanja snaga, situacija je prilično izmjenjena, pa aktuelni gradonačelnik, u poređenju sa ostalim kolegama koji

PRIPREME ZA PREDSTOJEĆU GRIJNU SEZONU Kako sačuvati novac štedeći energiju

Prema procjenama, u neizolovanom grijanom prostoru, 35 odsto toplote gubi se kroz spoljašnje zidove, 25 odsto kroz prozore i vrata, isto toliko kroz krov, a 15 odsto energije izgubi se kroz pod. Ovi gubici mogu se smanjiti manjim ili većim ulaganjima u termoizolaciju, čiji je zadatak ujedno smanjenje troškova i povećanje komfora korisnika. Ušteda energije,

Besplatan čas tanga

Škola “Tango natural” organizuje 20. septembra od 19 časova u Domu omladine prezentaciju i besplatan čas argentinskog tanga. Organizatori kažu da će njihovi instruktori prisutnima ispričati zanimljive priče o tangu i da će moći vidjeti kako se pleše ovaj ples. “Ako vam se svidi i ako budete željeli iste večeri imaćete priliku napraviti i sami

U Banjaluci pronađeno tijelo muškarca

Tijelo šezdesettrogodišnjeg Banjalučanina B.R. pronađeno je danas u ulici Trive Amelice u Banjaluci saznaju “Nezavisne”. Ove informacije potvrđene su nam u Policijskoj upravi Banjaluka”. “Na lice mjesta izašli su policijski službenici, mrtvozornik i ekipa Hitne pomoći. Tijelo je prevezeno na Novo gradsko groblje gdje će biti obavljen pregled tijela”, rekli su nam u PU Banjaluka.

Talon Grikspor osvojio Srpska open

Talon Grikspor odigrao je cijeli turnir na visokom nivou i u svom prvom nastupu u Banjaluci osvojio pehar namijenjen pobjedniku.  Sa 6:2, 6:3 savladao je indijskog tenisera Sumita Nagala, na kojeg je jučerašnje polufinale ostavilo traga. Prvi set holanđanin je lako riješio u svoju korist, da bi Nagal pružio nešto veći otpor u drugom, ali

Obilježen Svjetski dan pružanja prve pomoći

Tridesetak volontera Gradske organizacije Crvenog krsta Banjaluka pokaznim vježbama na Trgu Krajine obilježilo je Svjetski dan pružanja prve pomoći, a tokom ove sedmice nizom aktivnosti će obilježiti i Nedjelju borbe protiv tuberkuloze. Željka Ilić, sekretar Crvenog krsta Banjaluka, kaže da su ovo tradicionalne akcije, koje iz godine u godinu privlače zainteresovanost mnogih građana. “Bili smo