Vijesti 28.03.2016.

Naim al Hamed- ključna ličnost napada na Pariz i Brisel?

ČITANJE: 2 minute

NAIM AL HAMeD

U istrazi oko napada u Parizu i Briselu se pojavilo novo ime – Naim al Hamed, javlja Si-En-En.

Radi se o 28-godišnjem Sirijcu čija fotografija navodno kruži među francuskim istražiteljima i Evropskih bezbjednosnih agencija, a opisan je kao vrlo opasan i vjerovatno naoružan.

Si-En-En javlja da se sumnja da je upravo on imao jednu od ključnih uloga u napadima. Si-En-En piše da nije potvrđeno radi li se o muškarcu obučenom u svijetlu odjeću, kojeg su nadzorne kamere snimile na belgijskom aerodromu i koji je tamo ostavio torbu s eksplozivom.

I francuski Le Monde javlja da je njegov DNK pronađen u stanu u kojem je pronađen Salah Abdeslam, ali ta informacija još nije potvrđena.

Vjeruje se da je Hamed stigao zajedno s izbjeglicama iz Sirije krajem septembra prošle godine. Le Monde piše da je u Evropu došao nekoliko nedjelja prije druge dvojice pariskih napadača.

Prema izvoru iz policije, Hamed je evidentiran u Šengenskom informacionom sistemu 10. marta i vozio je crni Audi A3. Prije napada bio je evidentiran u izbjegličkom centru u Ulmu.

Si-En-En piše da, iako još nema službene potvrde o njegovoj umiješanosti u terorističke napade u Parizu i Briselu, on je u ovom trenutku jedna od najtraženijih osoba u Evropi.

Bezbjednosne  agencije tragaju za osmoricom ljudi Evropske agencije traže najmanje osmoricu osumnjičenih za koje se smatra da su pomagali u izvođenju terorističkih napada na Brisel i Pariz, objavio je u svom nedjeljnom broju njemački Di Velt.

Pozivajući se na bezbjednosne izvore list navodi da se osumnjičeni, od kojih su većina francuski i belgijski državljani,  vjerovatno nalaze ili u Siriji ili u bijegu kroz Europu.

Di Velt navodi kako su osumnjičeni bili u kontaktu s Abdelhamidom Abaudom, za kojeg se pretpostavlja da je bio glavni izvođač napada na Pariz i kojega je 18. novembra ubila francuska policija, te Salahom Abdeslamom, glavnim preživjelim osumnjičenikom za pariske napade, koji je uhapšen u Briselu ranije ovog mjeseca.

Njemačka federalna policije (BKA) uključena je u potragu, navodi list.

(Agencije)