Vijesti 12.03.2018.

Najavljene tužbe zbog spomenika na Banj brdu

ČITANJE: 3 minute

“Kada na portalima pročitate ‘Danas je jedno lice poginulo, a drugo teže povrijeđeno nakon pada sa spomenika na Banj brdu’ tada će već biti kasno za te dvije osobe!”

Članovi Rekreativne zone Banjaluka (RZBL) na svojoj Facebook stranici objavili su opomenu pred tužbu zbog sve učestalijeg penjanja građana na Spomenik palim Krajišnicima na Banj brdu, ali i zbog nemara institucija koje su zadužene za njegovo održavanje.

“Još jedno upozorenje za građane koji se penju na spomenik, a i za nadležne institucije koje su Odlukom o zaštiti spomenika zadužene za održavanje spomenika (Vlada RS – Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju) , a samim tim pravilnog korišćenja spomenika i bezbjednost građana! Nakon ovoga više nećemo ponavljati!”, piše u poruci RZBL koja već duže vrijeme upozorava na ozbiljnost i opasnost posljedica zbog penjanja na spomenik na Banj brdu.

Ukoliko dođe do nesrećnog slučaja članovi banjalučke inicijative najavili su da će pokrenuti tužbu protiv nadležnih institucija i tražiti odgovornost.

“Da ne kažete da nismo upozorili na vrijeme. Vrijeme je sada pred nama! Smatrajte ovo kao opomenu pred tužbu”, navode u RZBL i ističu da će “lajkovi” pokazati šta građani misle o ovom slučaju.

Spomenik na Banj brdu je od 2. septembra 2013. godine proglašen Nacionalnim spomenikom. U Odluci se između ostalog ističe i da je Vlada RS dužna da obezbijedi pravne, naučne, tehničke, administrativne i finansijske mjere za zaštitu i prezentaciju nacionalnog spomenika.

Kako bismo saznali da li je planirana obnova spomenika na Banj brdu i ko bi bio odgovoran u slučaju eventualne nesreće prilikom penjanja ili obrušavanja kontakrirali smo Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS kao i Komisiju za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Iz navedenih institucija uputili su nas na Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske ističući da su oni zaduženi za banjalučki spomenik. Na kraju smo ostali bez odgovora jer nam je rečeno da je zadužena osoba za ovaj slučaj trenutno na službenom putu.

Spomenik palim Krajišnicima u Drugom svjetskom ratu godinama propada dok se mnogi na njega penju uglavnom zbog fotografisanja i pogleda na grad.

Banjaluka, od žičare i tramvaja do Nade i Zore

Olujno nevrijeme koje je polovinom decembra prošle godine zahvatilo Banjaluku oštetilo je ovaj istorijski spomenik, zbog čega su nadležne službe izdale upozorenje da se izbjegava dio šetališta pored ovog zdanja.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić početkom godine je rekao da grad nema nadležnosti kada je riječ o rekonstrukciji spomenika već samo o prilazima i da će ove godine sanirati stepenice.

Prije nekoliko godina grad je izdvojio novac za projektnu dokumentaciju za obnovu ovog spomen-obilježja, ali do obnove nikada nije došlo. Tada je konstatovano da je spomenik u lošem stanju zbog bijelog bračkog mermera koji neprikladan za naše klimatske uslove.

U Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BiH ranije su rekli da je tehničko snimanje oštećenja prouzrokovanih pojavom vlage izvršio 1971. godine Geodetski zavod u Sarajevu.

“Tada je urađena djelimična sanacija. Od 1988. do 2005. jedino se u više navrata popločavao plato ispred spomenika”, rekli su u Komisiji.

Spomenik na Banj brdu djelo je vajara Antuna Augustinčića, a svečano je otkriven 27. jula 1961. godine.

(Mondo)