Vijesti 15.07.2021.

Najavljeni protesti zbog hapšenja Osmice

ČITANJE: 2 minute

Zbog hapšenja direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA BiH) Osmana Mehmedagića u Sarajevu i Mostaru je za danas neformalna grupa građana najavila proteste.

Oba protesta su zakazana u 9:30 sati, sarajevski protesti će biti održani ispred Tužilaštva Bosne i Hercegovine gdje bi i Mehmedagić danas trebao stići iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, a mostarski protesti su organizovani na trgu Musala.

Zakazivanje protesta u Sarajevu potvrdili su iz Koordinacije boračkih saveza FBiH zbog, kako kažu, dvostrukih aršina Tužilaštva BiH.

Oni su naveli da su duboko uznemireni zbog hapšenja Mehmedagića, prvenstveno jer ova akcija dolazi nedugo nakon što je Mehmedagić oslobođen pred Sudom za optužbe koje mu je Tužilaštvo BiH stavljalo ranije na teret, saopštila je Koordinacija boračkih Saveza FBiH.

Kako kažu, umjesto da Tužilaštvo BiH na čelu sa Gordanom Tadić preuzme profesionalnu odgovornost za propalu optužnicu i objasni javnosti zašto su je podizali, ono ekspresno pokreće novi postupak, čime pokazuje tendencioznost prema Osmanu Mehmedagiću, kao i očiglednu želju da pomogne onima koji iz političkih razloga već duži period traže njegovu smjenu.

“Naše članstvo je jako uznemireno zbog činjenice da Tužilaštvo BiH Tadić ne pokazuje ovakav odnos prema sigurnosnim i drugim funkcionerima, koji dolaze iz RS ili iz kvote HDZ-a”, saopštili su.

U proteklih nekoliko godina, navode iz Koordinacije, Tužilaštvo BiH na čelu sa Tadić znatno je uvećalo broj optužnica protiv pripadnika Armije RBiH, a naročito je tendencija pokazana prema generalima Armije RBiH.

Podsjetimo da su pripadnici MUP-a KS juče uhapsili Osmana Mehmedagića zbog sumnje da je počinio krivična djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja, falsifikovanje sprave i pranje novca. Policija još jednom provjerava navode o tome da je Mehmedagić falsifikovao diplomu kojom je i konkurisao za poziciju direktora OBA-u BiH, međutim sumnjiv im je i način na koji je on kupio dva stambena objekta u Sarajevu.

Mehmedagić se do predavanja u Tužilaštvo KS nalazi u prostorijama za zadržavanje MUP-a KS, a policija je juče pretresla i njegovu kuću.

(E.M)