Vijesti 30.06.2021.

NAJAVLJUJU PROTESTE: Stanovnici Gornje Piskavice već 18 dana nemaju vodu

ČITANJE: 5 minuta

Više od 1.000 mještana Gornje Piskavice već osamnaest dana muku muči sa nestašicom vode, što im u velikoj mjeri otežava suočavanje sa visokim temperaturama koje su danima na snazi.

Ukoliko se za njihov problem ne pronađe rješenje, najavljuju proteste ispred Gradske uprave, prenosi Srpskainfo.

Vodosnabdijevanje je godinama vodeći problem ove mjesne zajednice. Zajedničkim snagama, mještani već više od dvije decenije tragaju za rješenjem koje bi odagnalo njihovu muku.

– Sada već davne 2000. godine, naši su roditelji krenuli u osnivanje lokalnog vodovoda. Taj korak je bio rješenje za potrebe nekih 120 domaćinstava. Međutim, od tada su se prošli priključci, tako da danas naši lokalni izvori nemaju kapacitet da podmire potrebe 500 priključenih kuća – priča predsjednik Savjeta MZ Gornja Piskavica, Goran Knežević.

Projekat

Problemu se, kaže on, počeo nazirati kraj 2019. godine, kada se izrodilo rješenje do koga su mještani došli u pregovorima sa prethodnim gradonačelnikom Banjaluke, Igorom Radojičićem.

– Tada smo došli do rješenja u vidu spajanja ‘crnog vrela’ na podsistem Buzadžije. Tokom protekle godine se radilo aktivno na projektu „Voda 1“, gdje je preko 25 kilometara iskopano i postavljene su cijevi od crnog vrela na Klupe do Buzadzija. Tom prilikom je urađen veliki bazen na Klupama, u zaseoku Jankovići, te samim tim završeno oko 90 odsto radova. Mislim da je ostalo još samo da se obave testiranja, ali od tada ni riječi o ovom projektu – tvrdi Knežević.

Projekat je stao, a tropske vrućine su stupile na snagu, pa se dana preko 1.000 mještana Gornje Piskavice suočava sa nestašicom vode za piće i za svakodnevne potrebe.

– Osamnaest dana živimo bez normalnih uslova za život, kao da smo osuđeni da budemo građani drugog reda. Nemamo kap vode za piće, ali ni za svakodnevne potrebe. Ljudima koji se bave stočarstvom, stoka umire. Stanje je alarmantno – naglašava Knežević i dodaje da se mještani uz mnogo truda i još više muke, hvataju u koštac sa ovim problemom.

– Rješenje pronalazimo u bunarima, ali i rijekama. Nažalost, nismo bogati sa rijekama u blizini, nego prelazimo u susjedno selo – Donju Piskavicu, da bismo sipali vodu u cisterne, a zatim je ljudi dovoze traktorima, što im platimo vlastitim sredstvima – rekao je Knežević.

Iza njih su, tvrdi on, brojni apeli koje još od oktobra prošle godine šalju na adresu Gradske uprave, ali bezuspješno. Kako kaže, ostali su i bez odgovora i bez rješenja.

– Uputio bih apel još jedan apel gradonačelniku Drašku Stanivukoviću, Gradskoj upravi i svim odbornicima da pomognu MZ Gornja Piskavica, da razgovaraju sa mnom, sa mještanima i da zajedno krenemo ka rješenju ovog dugogodišnjeg problema. Ukoliko se ne načine određeni koraci koji će nam dati zeleno svjetlo, nećemo sjediti skrštenih ruku, ići ćemo pred Gradsku upravu – rekao je Knežević.

Bageri

Za realizaciju projekta „Voda 1“, zadužen je Grad Banjaluka, povodom čega je savjetnik gradonačelnika za ekonomska pitanja, Bojan Kresojević istakao da će radovi, koji će značiti početak kraja muka mještana Gornje Piskavice, započeti danas.

– Bageri danas izlaze na teren. Prema ugovoru sa izvođačem radova, rok za izvođenje radova je tri mjeseca, ali se nadamo da bi, ukoliko bude „duvao povoljan vjetar“, već od 15. avgusta mogla biti realizovana faza testiranja i završena realizacija ovog projekta – rekao je Kresojević.

Ističe da je nova administracija i te kako svjesna problema sa kojim se suočavaju mještani ove mjesne zajednice, te da je poražavajuća činjenica da se ovakvi scenariji odigravaju u 21. vijeku. Uzrok trenutne situacije, kaže on, leži u problemu imovinsko-pravnih odnosa.

– Prethodna gradska administracija je pronašla jednu parcelu gdje je planirana izgradnja rezervoara. Međutim, u katastru je ta parcela bila zavedena u vlasništvo Grada Banjaluka, ali je u toku bilo provođenje od strane jednog privatnog lica da preuzme, odnosno da se upiše kao vlasnik na toj lokaciji što je, u međuvremenu, dok se trenutna gradska administracija borila sa budžetom, i urađeno. Time je ta lokacija morala biti otpisana. Od tada se vode razgovori o drugim lokacijama. U toku procesa smo pronašli još jednu republičku parcelu, ali smo ocijenili da je procedura dobijanja saglasnosti vrlo spora – objašnjava Kresojević.

Solidarnost

Ističe da je realizacija ovog projekta dobila zeleno svjetlo zahvaljujući porodici Janković, koji su izrazili želju da poklone svoju parcelu i tim činom olakšaju život mještanima Gornje Piskavice.

– Juče smo imali sastanak sa predstavnikom porodice Janković koja je raspoložena da zarad svojih mještana, zarad građana Banjaluke, pokloni dio parcelo koji je potreban za izgradnju rezervoara koji bi riješio problem vodosnabdijevanja u Gornjoj Piskavici. Vlasnik parcele je izjavu da neće tražiti naknadu – rekao je on.

Iako, kaže Kresojevićm sva nastojanja nove administracije idu u pravcu da se ubrza ovaj proces i višegodišnji problem mještana ove mjesne zajednice ode u prošlost, rješenje ne moće stići za jedan dan, pa će i tog razloga, mještanima biti obezbijeđena alternativno rješenje kako bi premostili tropske vrućine.

– To je problem koji već dugo traje i koji nije moguće riješiti za jedan dan, ali ostalo nam je tako malo. U ovim danima bez vode zasigurno nije lako, ali ono što Grad Banjaluka može uraditi u ovom trenutku jeste obezbjeđivanje dopremanja vode, za šta smo sproveli javnu nabavku – rekao je Kresojević.

Ostali problemi

Goran Knežević je istakao da vodosnabdijevanje, iako ključni, nije jedini problem sa kojim se suočava MZ Gornja Piskavica.

– Jako nam je loša putna infrastruktura. Nedavno su izvođeni neki radovi, ali rezultat nije najbolji, potrebno je tu više pažnje i posla. Takođe, nisko rastinje pored puta je zaraslo previše, a većina sijalica na javnoj rasvjeti ne radi. Žalili smo se više puta, ukazivali na sve ove probleme, ali smo uvijek nailazili na isti odgovor – da nemaju sredstava – rekao je Knežević.

(SB)