Vijesti 03.03.2016.

Najavljuju proteste zbog studentskih domova

ČITANJE: 2 minute
studentski-dom-pale
Unija studenata Republike Srpske očekuje smjenu direktora Studentskog centra Pale Dragana Bjelajca do 20. marta, a u suprotnom će organizovati proteste.

Predsjednik Unije studenata Republike Srpske Milan Milišić rekao je na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu da će u narednom periodu, u dogovoru sa resornim ministrom, biti urađena anketa kako bi se vidjelo da li su studenti spremni da usele u novoizgrađene studentske domove na Palama i u Foči prije nego što se opreme kuhinje.

Predsjednik Studentskog saveza Medicinskog fakulteta u Foči Rajko Pavlović naveo je da podržavaju zahtjev Unije studenata za smjenu Bjelajca i daju rok da novi studentski domovi budu otvoreni do 20. marta.

U suprotnom, kaže on, biće primorani da organizuju proteste u Foči.

Prema njegovim riječima, dom u Foči se gradi pet godina i krajnje je vrijeme da studenti usele u njega.

Pavlović je naglasio da studenti sada mjesečno plaćaju 85 KM, od čega je 60 KM za hranu, a 25 KM za krevet.

Predsjednik Skupštine studenata Studentskog centra “Nikola Tesla” iz Banjaluke Ljubiša Karlica istakao je da podržava studente na Palama i u Foči.

Karlica je naglasio da studenti u Banjaluci imaju mnogo bolje uslove, ističući da opremanje četvrtog paviljona u Banjaluci teče dobrom dinamikom, a imaju obećanja da će u narednom periodu biti renovirani i prvi i drugi paviljon, dok su uslovi u trećem paviljonu znatno bolji.

On je istakao da studenti za hranu mjesečno plaćaju 90 KM, dok su cijene smještaja u prvom i drugom paviljonu 10 KM, a u trećem 25 KM zbog boljih uslova.

Potpredsjednik Unije studenata Goran Vučić podsjetio je da je nedavno pokrenuta veb-aplikacija za ocjenjivanje kvaliteta studija i profesora za sada na Banjalučkom univerzitetu, a uskoro će to moći i studenti na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu.

– Na ovaj način studenti mogu javno i otvoreno pokazati svoje mišljenje o samom kvalitetu studiranja, odnosu profesora prema njima i ocijeniti svoj fakultet- kaže Vučić.

(Agencije)