Vijesti 11.05.2016.

Najavljuju zaštitu “Park šume Starčevica”

ČITANJE: 2 minute
opstina
Zoning planom područja posebne namjene “Park šuma Starčevica” želi se utvrditi način zaštite i razvoja ovog područja, rečeno je Srni u Gradskoj upravi Banjaluka.

Načelnik gradskog Odjeljenja za prostorno uređenje Sanela Kecman kaže da je cilj ovog plana da se u skladu sa vrijednostima, potrebama i raspoloživim mogućnostima utvrdi način zaštite i unapređenja ovog područja i definišu okviri njegovog razvoja.

-U toku su pripremne aktivnosti za izradu Zoning plana, a do sutra je otvoren javni poziv zainteresovanim građanima, vlasnicima nekretnina, korisnicima prostora i učesnicima u njegovoj izgradnji, za dostavljanje prijedloga i sugestija za određena planska rješenja na zemljištu ili objektima u vlasništvu- rekla je Kecmanova.

Ona je istakla da će građani moći davati mišljenja, primjedbe i sugestije na nacrt plana nakon što 30 dana bude na javnom uvidu, o čemu će javnost biti obavještena.

-Mjesec dana nakon završetka javnog uvida biće organizovana javna rasprava o kojoj će javnost, takođe, biti obavještena- navela je Kecmanova.

Ona je napomenula da odluka o obavezi sprovođenja strateške procjene uticaja na životnu sredinu zoning plana, koja je usvojena na sjedinici Skupštine grada, podrazumijeva da se analiziraju i ocjenjuju mogući negativni uticaji planiranih namjena na životnu sredinu u obuhvatu plana.

-Cilj je da se planom stvore preduslovi i mehanizmi za smanjenje i eliminisanje negativnih uticaja na životnu sredinu kako bi se sačuvale i unaprijedile evidentirane kulturno-istorijske, prirodne i druge vrijednosti- pojasnila je Kecmanova.

Ona je navela da zoning plan obuhvata površinu od 1.223 hektara, a unutar granica park šume Starčevica nalaze se šume visoke vrijednosti, Banj brdo sa spomenikom i pratećim sadržajima, izletište Trešnjik, planinarske i uređene šetališne staze i manje grupe stambenih objekata.

-Dio ovog područja zalazi u širu zonu zaštite vodoizvorišta `Novoselija`, a izvjesna područja označena su kao zone visokog rizika po inžinjersko-geološkoj karti- dodala je Kecmanova.

(ATV)