Magazin 04.01.2021.

NAJBOLJA AUTORSKA IZLOŽBA: Sariti Vujković prestižno priznanje DIUS za 2020. godinu

ČITANJE: 2 minute

Direktorica MSU RS dr Sarita Vujković nagrađena je prestižnim priznanjem Društva istoričara umjetnosti Srbije (DIUS).

Ovo priznanje se dodjeljuje za najbolju autorsku izložbu savremene likovne umjetnosti u Srbiji. Nagrada je dodijeljena za izložbu “Na jug na jug! Idemo na jug!” koju je Sarita Vujković osmislila i priredila kao selektor za 30. Memorijal Nadežde Petrović.

Ovo priznanje se dodjeljuje svake godine uz nagradu “Lazar Trifunović” stručnjacima s prostora Republike Srbije, a ove godine ima posebnu važnost s obzirom na činjenicu da je nagrađena istoričarka umjetnosti iz Republike Srpske Sarita Vujković, direktorica Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske

Nagradu za 2020. godinu ravnopravno dijele dr Sarita Vujković za izložbu 30. Memorijala Nadežde Petrović “Na jug, na jug! Idemo na jug!” u realizaciji Umjetničke galerije “Nadežda Petrović” u Čačku i  autorski tim izložbe “Refleksije našeg vremena: Akvizicije 1993-2019”, koji čine mr Mišel Blanuša, dr Rajko Bošković, Svetlana Mitić, Žaklina Ratković i Miroslav Karić u realizaciji Muzeja savremene umjetnosti u Beogradu.

Nagrada “Lazar Trifunović” za 2020. godinu dodijeljena je ravnopravno istoričarki umjetnosti Sofiji Milenković za tekst “Stranac u Parizu: Kritička recepcija Save Šumanovića na Pariskoj umetničkoj sceni od 1926. do 1928”, objavljen u Zborniku seminara za studije moderne umjetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu 2020,  i muzejskoj savjetnici Gordani Stanišić, za istorijsko-umjetničke studije “O crtežima Lazara Vujaklije u monografiji Lazar Vozarević”, izdanje “Vujičić kolekcije” Beograd 2020, i “Damjan na iskustvima Damjana” u katalogu istoimene izložbe u Narodnom muzeju u Beogradu.

Žiri priznanja DIUS činili su istoričari umjetnosti i kustosi Maida Gruden, Nela Tonković i Saša Janjić. Odluka je donijeta jednoglasno.

Uručenje nagrada tradicionalno je planirano za 14. januar 2021. u Kulturnom centru Beograda, na dan rođenja značajnog istoričara umjetnosti i kritičara Lazara Trifunovića (1929-1983), svojevremeno najmlađeg direktora Narodnog muzeja, plodnog publiciste i profesora istorije umjetnosti 20. vijeka na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

(Nezavisne)