Biznis 26.12.2015.

Najbolje aplikacije 2015. za android

ČITANJE: 4 minute
android-telefon
Urednici u Guglu svake godine sastavljaju listu najboljih aplikacija za android koje su u toj godini predstavljene ili su pretrpjele značajnija poboljšanja. U obzir uzimaju nekoliko kriterijuma, a na prvom mjestu su broj preuzimanja i ocjene korisnika.

Ove godine naslovi su vrlo raznoliki, od pomoćnika za kupovinu, preko klasičnih igara, do baze kuvarskih recepata i alata za obradu fotografija, koji ubjedljivo dominiraju po brojnosti.

Na listi je više od 40 uglavnom besplatnih aplikacija, a nama su pažnju privukle slijedeće:

Majkrosoft vord

Nekima je čudno da Gugl bira tuđi program za obradu teksta na listu najboljih kad ima svoj „doks”, ali kažu ipak da je Majkrosoftova aplikacija s dobrim razlogom pohvaljena. Povezana je sa „klaudom” i omogućava mnoge prednosti „vorda” besplatno. Dokumenti mogu da se kreiraju sa sve grafikonima i fotografijama, mijenjaju i čitaju. Za naprednije alate potrebna je pretplata na „ofis 365”.

Attack the Light

Jednostavna igra vodi igrača kroz magični svijet avantura crtaća „Stivenov univerzum” na „Kartun netvorku”. Može da skuplja blago i da se bori sa zlim momcima, a kao najbolja karakteristika je izdvojeno to što nema kupovine unutar aplikacije kao kod većine drugih igara.

Netfliks

Pretplatnici popularnog servisa za striming sadržaja preko interneta mogu besplatno da skinu ovu aplikaciju i gledaju omiljene filmove i serije u pokretu, na mobilnom telefonu ili tabletu.

„ZEDGE” pozadine i tonovi zvona

Preporučuje se svima koji mnogo vremena provode uz mobilni telefon, jer aplikacija nudi mnoštvo pozadina i zvukova tako da svako može da prilagodi svog digitalnog kompanjona sebi.

Jutjub za gejmere

Najveća onlajn baza video-snimaka pokazala je da je posvjećena svijetu igara objavom aplikacije za gejmere. Preko nje je sve dostupno na jednom mestu, a više od 25.000 igara dobilo je sopstvene brendirane kanale dok korisnici imaju jednostavan način da strijumu svoju igru uživo ili da četuju sa drugima.

Kan akademija

Obrazovna aplikacija namjenjena je masovnom besplatnom učenju (Khan Academy). Obuhvata više od 10.000 snimaka sa temama iz matematike, nauke, ekonomije i mnogih drugih oblasti i svi mogu da se sačuvaju i gledaju oflajn.

VSCO

„Instagram” je ove godine zabilježio veliki rast broja korisnika, ali je konkurencija žestoka. Umjetnički nastrojeni mlađi korisnici koji žele da svoje fotografije pretvore u mala remek-djela imaju kod „VSCO” na raspolaganju mnogo ozbiljnije i suptilnije filtere od onih na „Instagramu”. Pored toga, pohvaljene su još neke aplikacije za fotografije: „PicsArt Photo Studio”, „EyeEm”, „Adobe Photoshop Lightroom” i naravno „Gugl fotografije”, koje automatski organizuju slike po datumu, prave kolaže i omogućavaju da se baza pretraži po ključnoj reči.

Snowball

Ova aplikacija ujedinjuje sve razgovore iz svih čet servisa na jednom mestu.

Kuhinjske priče

U mnoštvu aplikacija za kuvanje izdvojena je ovu koja i amaterima i profesionalnim kuvarima omogućava da lako nađu nove jednostavne recepte i spreme jelo prateći snimke korak po korak.

My Very Hungry Caterpillar

„Moja veoma gladna gusjenica”, zasnovana na klasiku dječije književnosti Erika Karla, omogućava klincima da hrane svog digitalnog ljubimca i istovremeno zaljevaju cvijeće i uzgajaju voće. Zahvaljujući sjajnoj grafici i edukativnim izazovima ovo je najpopularnija aplikacija za djecu u više od 20 zemalja.

Ratovi zvijezda

Neizbježna je za svakog obožavaoca naučnofantastičnog serijala kao „zvanična mobilna veza sa dalekom, dalekom galaksijom”. Sadrži sve važne vijesti i objave na društvenim mrežama koje se tiču filma. Tu je čak i petodnevna vremenska prognoza s tematikom „Ratova zvijezda”, a svako ko ima neku od kaciga za virtuelnu realnost može da „zaroni” u svemirsko okruženje.

Office Lens

Zgodna za poslovne ljude, ova „Majkrosoftova” aplikacija je kao mali skener kojim možete da fotografišete neku prezentaciju, posdjetnicu, račun ili dokument i ona sve to digitalizuje. Moguće je snimke prebaciti u PDF, „vord” ili „pauer point” dokument.

Peak

Aplikacija za „treniranje” mozga donosi razne igre za održavanje mentalne top forme. Uz dnevne mozgalice, prati napredovanje u pamćenju, koncentraciji, mentalnoj agilnosti i rješavanju problema.

Memrise Learn Languages Free

Edukativna igra koju je smislio trener vještine pamćenja Ed Kuk, igračima omogućava kontakt sa govornicima više od 200 jezika. Koriste se naučno dokazane tehnike za poboljšanje pamćenja, a tu su igre i snimci koji oglašavaju učenje stranog jezika.

(Politika)